Elosztó légcsatorna

Sprálkorcolt légcsatorna Sprálkorcolt légcsatorna

A légcsatorna hálózat szívja el az elhasznált levegőt az épület vizes helyiségeiből. Hővisszanyerő szellőzés esetén a friss levegőt is a szobákba kell juttatni, erre is légcsatornákat kell kiépíteni.

Lakóépületek esetén a légcsatornákkal szemben támasztott két fő igény a zajmentes működés és a karbantarásmentesen elérhető tökéletes higiénia.

Két légtechnika rendszer előnyeit és hátrányait mutatjuk be:

fém légcsatorna, gerincről leágaztatott kialakítással

műanyag légcsatorna, osztóról indított kialakítással

Olcsó megoldás: fém légcsatorna

spiko2
Igen olcsón beszerezhetőek az ún. spirálkorcolt fém légcsatornák, és a hozzá tartozó csőidomok. (pl. Spiko cső). Ezek a csövek általánosan használtak irodai, ipari, konyha légtechnikák esetén. Ezeknél az alkalmazásoknál nem szempont a zaj! A merevfalú fém légcsatorna ugyanis igen jól vezeti a zajokat, ami egy lakóépület esetében nem előny. Egy irodaépület esetén ezeket a légcsatornákat rendszeresen karbantartják (tisztítják), egy családi ház esetében az éves karbantartás nem lehetséges (otthon nincs karbantartó személyzet). Ezek a csőrendszerek egyenes csövekből és csőidomokból készülnek el, az egyes idomok nem csatlakoznak tökéletesen a csövekhez, a csatlakozásoknál kiirthatatlanul összegyűlik a por, ami a baktériumok melegágya. A csatlakozások a méretbeli pontatlanságok miatt nem készíthetők el légtömören, így a teljes rendszer hatásfoka romlik, még jó minőségű hővisszanyerő gép esetén is. Összességében tehát elmondható, hogy az ilyen légtechnika nem lakóépületbe való?

A fém (Spiko) légcsatorna előnye:

 • olcsó anyag

Hátránya:

 • a merevfalú fém légcsatorna könnyedén vezeti a hangot
 • a cső - idom kialakítás miatt a rendszer nem légtömör
 • az idomok miatt a rendszer ellenállása magas
 • az idom -cső csatlakozásokban megül a piszok
 • a rendszer nehezen tisztítható
 • a cső nehezen szállítható, hulladékkal szerelhető
 • a cső épület szerkezetbe nem építhető

Az ilyen légtechnikai hálózatot a legegyszerűbb módon úgy alakítják ki, hogy egy nagyobb átmérőjű gerincvezetékről a szobákba kisebb átmérőjű csövekkel juttatják be a levegőt. Egy másik gerincvezeték ugyanígy az elszívást látja el. Így lesz igazán olcsó a rendszer. Ez a szerelés teljesen normális irodai, ipari, kereskedelmi környezetben.

Még egy hátrány: áthallás a helyiségek között

Mivel az egyes helyiségek egymással egy nagy átmérőjű fém légcsatornával össze vannak kötve (hiszen az előbb bemutatott olcsó kialakítási mód miatt egyetlen gerinc légcsatornára vannak felfűzve), a szomszédos helyiségek zaja áthallatszik. pl. a befújt levegőt szállító légcsatornán keresztül a hálószoba és a gyerekszoba légtechnikailag és hang szempontjából összenyitott! Ezen a jelenségen nem segít, legfeljebb csökkent a helyiségek befúvó ágába épített hangcsillapító.

Hova lehet szerelni?

A Spiko cső ráadásul nem szerelhető az épület szerkezetben. Jellemzően 160 mm gerincvezetékről 125mm vagy 110 mm átmerőjű légcsatornák futnak az egyes helyiségekbe. Ekkora mélreteknek nehéz helyet találni, emiatt gyakran a födém fölött szerelik a csöveket (egyszintes épület). Emiatt a cső jelentős hőszigetelést igényel, ellenkező esetben a rendszer télen hűvös, nyáron meleg levegőt fúj be,hiszen a padlástérben a cső kihűl, illetve felmelegszik. Ennél jobb megoldás, ha a csőrendszer az épületen belül fut, ez a nagy méretek és a nehézkes szerelés miatt lehetetlen, vagy nagyon nehezen megvalósítható.


Műanyag flexibilis csőrendszer (HDPE műanyagok)

Lakóépületek esetén ideális a HDPE (nagy molekulasűrűségű polietilén) anyagból készülő műanyag hajlékony csőrendszer. Jelenleg (2012) néhány gyártó kínál ilyen rendszert:

 • Zehnder Comfotube
 • Helios Flexpipe
 • Nilan

helios-frs-flexpipe-legcsatorna
Ezek a rendszerek kis átmérővel dolgoznak, jellemző méret a 75/63 mm és a 90/74 mm (külső/belső átmérő). Ilyen kis átmérőben kevés levegő szállítható, de pont annyi, ami a lakóépületek szellőzésnél elég, ez 30 -45 m3/h. A képen a Helios Flexpipe cső.

 

 

 

 

 

Csillagpontos kialakítás

Az ilyen rendszereket egy osztóról indulva alakítanak ki. Minden helyiség kap egy elszívási vagy befújási pontot (légcsatornát). Ezek a légcsatornák egy osztóról indulnak ki, tehát egy rendszerben legalább két osztó van, egy a befújási pontok ellátására, egy másik az elszívási pontok ellátására. Ez a kialakítás kizárja a merevfalú csöveknél a gerincvezetékes kialakítás miatt létrejövő áthallás jelenséget.

HDPE anyagú műanyag flexibilis csövek tulajdonságai

 • a műanyag cső nem vezeti a hangot, hangelnyelő tulajdonságú
 • a rendszer nem tartalmaz idomokat, így a légcsatorna légtömör (a Zehnder csöve pl. 1D sugárban hajlik)
 • nincsenek idomok, a rendszer légtechnikai ellenállása alacsony
 • a jó minőségű cső belső felülete sima, ezért ellenállása alacsony
 • a jó minőségű cső antisztatikus anyaggól készül, ezért nem vonzza a port
 • a teljes rendszer tisztítható az osztókon keresztül
 • a cső épület szerkezetbe építhető, ezért láthatatlan
 • kis átmérők, könnyen szerelhető és elhelyezhető
 • a HDPE anyag élelmiszeriparban használatos, mérgező hatású és egészségre ártalmas anyagok kizártak
 • tekercsben szállított: egyszerű mozgatás, hulladékmentes szerelés

A film és animáció menüpontban számos videó a rendszer kialakításáról, tisztításáról: http://szellozes.info/film-es-animacio