Elosztó légcsatorna

Laposított műanyag légcsatorna padló alatt szerelve Laposított műanyag légcsatorna padló alatt szerelve

A légcsatorna hálózat szívja el az elhasznált levegőt az épület vizes helyiségeiből. Hővisszanyerő szellőzés esetén a friss levegőt is a szobákba kell juttatni, erre is légcsatornákat kell kiépíteni.

Lakóépületek esetén a légcsatornákkal szemben támasztott két fő igény a zajmentes működés és a karbantarásmentesen elérhető tökéletes higiénia. Cikkünkben a műanyag csöves elosztó rendszert mutatjuk be, a Zehnder termékein keresztül. A téma higiéniai vonatkozásait (tisztítás, antibakteriális felület) ebben a cikkben dolgoztuk fel: szellőztető rendszer cső higiénia

Kör keresztmetszetű műanyag légcsatorna rendszer

Lakóépületek esetén ideális a HDPE (nagy molekulasűrűségű polietilén) anyagból készülő műanyag hajlékony csőrendszer.

 • Az első kérdés ami felmerülhet, hogy mennyi levegő szállítható ilyen légcsatornával.
 •  

  A légcsatornával szállíthtató levegő mennyiség

  Ezek a rendszerek kis átmérővel dolgoznak, jellemző méret a 75/63 mm és a 90/74 mm (külső/belső átmérő). Az elosztó csőhálózatban megengedett légsebességet a DIN1946-6 szabályozza, eszerint normál üzemmódban 3 m/s a megengedett légsebesség.Mi az alábbi mennyiségeket javasoljuk, a teljesen biztonságos 2,8 m3/h sebességhez:

  • 63 mm belső átmérőjű légcsatorna (Comfotube 75): 30 m3/h
  • 74 mm belső átmérőjű légcsatorna (Comfotube 90): 45 m3/h

  Természetesen ennél több levegő is szállítható a csövön, intenzív szellőzési fokozat esetén. Viszont nem erre méretezünk, hanem a normál üzemmódra.

   Csillagpontos kialakítás

  Az ilyen rendszereket egy osztóról indulva alakítanak ki. Minden helyiség kap egy elszívási vagy befújási pontot (légcsatornát). Ezek a légcsatornák egy osztóról indulnak ki, tehát egy rendszerben legalább két osztó van, egy a befújási pontok ellátására, egy másik az elszívási pontok ellátására.  Ha adott heyiségbe elegendő 30 m3/h (újra hangsúlyozzuk, hogy normál, és nem maximum mennyiségről beszélünk), akkor egy ág 63 mm belső átmérőjű légcsatorna elegendő. Ha 30 m3/h-nál többet kell szállítani, akkor duplázni kell az oda vezető légcsatornát. A rácsfogadó dobozba két légcsatorna csatlakoztatható (Zehnder TVA-P 75). Ennél nagyobb átmérőjű légcsatorna esetén (Comfotube 90) nem szükséges duplázni.

  Árak: 75-ös vagy 90-es csőrendszer?

  Természetesen 1 méter Comfotube 75 légcsatorna olcsóbb mint 1 méter Comfotube 90. Az előző pontban elmagyarázott duplázás miatta azonban rengeteg cső megtakarítható, ha 90-es csőrendszer kerül kiépítésre. A másik jelentős megtakarítási lehetőség, hogy a kevesebb ág miatt kisebb osztó is elég. (pl. nyolcas osztók helyett hatos osztók). Éppen ezért, ha lehetséges, a 90 mm-es csőrendszert ( belső átmérő 74 mm) javasoljuk beépíteni.

  HDPE anyagú műanyag flexibilis csövek tulajdonságai

  • a műanyag cső nem vezeti a hangot, hangelnyelő tulajdonságú
  • a rendszer nem tartalmaz idomokat, így a légcsatorna légtömör (a Zehnder csöve pl. 1D sugárban hajlik)
  • nincsenek idomok, a rendszer légtechnikai ellenállása alacsony
  • a jó minőségű cső belső felülete sima, ezért ellenállása alacsony
  • a jó minőségű cső antisztatikus anyaggól készül, ezért nem vonzza a port
  • a teljes rendszer tisztítható az osztókon keresztül
  • a cső épület szerkezetbe építhető, ezért láthatatlan
  • kis átmérők, könnyen szerelhető és elhelyezhető
  • a HDPE anyag élelmiszeriparban használatos, mérgező hatású és egészségre ártalmas anyagok kizártak
  • tekercsben szállított: egyszerű mozgatás, hulladékmentes szerelés

  Csőcsatlakozás: az idom a csőbe vagy a cső az idomba?

  Ha az idomot kell a csőbe dugni, akkor egy keresztmetszetcsökkenés jön létre. A leszűkült keresztmetszet miatt a nyomásveszteség megnő, és egy porgyűjtő hely is létrejön. Van olyan gyártó, amelyik ilyen rendszert kínál! Mi azt javasoljuk, hogy olyan rendszert válasszon, ahol a csövet kell az idomba tolni, és nem fordítva.

  Laposított műanyag légcsatorna rendszer

  A Zehnder 2007 óta kínálja 51 mm magas laposított szellőztető csőrendszerét. A cső tekercses, belső fóliával ellátot, hajlékony cső. Kisebb ívű fordulásokhoz idomok használatosak, egyébként a megengedett hajlítási ív 3D.