Antibakteriális légcsatorna avagy mitől marad tiszta a szellőztető rendszer

Zehnder műanyag légcsatorna Zehnder műanyag légcsatorna

Sokat hallunk az antibakteriális légcsatornáról, de még sosem fogalmazta meg senki, pontosan mit is csinálna egy ilyen légcsatorna. Ebben a cikkben elmondjuk mi, mit gondolunk mi a szellőztető rendszer higiéniájáról. A cikkben kizárólag a műanyag elosztó csőhálózat jellemzőivel foglalkozunk. Akkor marad tiszta és higiénikus a légcsatorna hálózat, ha

  • szűrőkkel védjük (az elszívó ágakat)
  • a cső anyaga nem bocsájt ki káros anyagokat
  • a cső anyaga nem gyűjti össze a port (ez a csőrendszer kötéstechnikájától is függ)
  • a teljes szellőztető rendszer legyen tisztítható

Úgy gondolja, hogy ezek evidens tulajdonságok? Nem egészen. Lássuk egyesével:

Szűrők az elszívó ágakban

zehnder szuro elszivas p2
Érdemes az elszívó ágakba jutó port az elszívási pontba elhelyezett szűrővel megfogni. Ilyen szűrőt ad pl.  a Zehnder egyes rácsaihoz (kép). A szűrők porszívózhatók, majd 10 db-os csomagban utánrendelhetők. A befúvó ágakba kerülő port a hővisszanyerő gépbe épített szűrő fogja meg. A szűrőkről itt olvashat többet: levegő szűrő

Légcsatorna anyaga

Minden műanyag bocsájt ki vegyületeket, ezek egy része káros. Légcsatorna céljából csak olyan műanyag alkalmazható, ami teljesen mentes ilyen káros vegyületektől. A légcsatornának antisztatikusnak is kell lennie, hogy ne vonzza a port. (Ezt a témát a Zehnder Comfotube cikkben jártuk körbe). Ha biztosra akar menni, követelje meg egy független vizsgáló intézet tanúsítványát. Ilyen pl. a német SKZ Intézet.

 

A légcsatorna szereléstechnikája

Lehetőleg a légcsatornában ne legyen hirtelen keresztmetszet változások, mert ezek potenciális porgyűjtő helyek. Ilyen lehet a cső és az idom találkozása. Az idomok használatát el kell kerülni, vagy olyan rendszert kell használni, ahol a csövet kell az idomba beletolni (és nem fordítva), ilyenkor nem lesz keresztmetszet változás.

Szintén potenciális porgyűjtő a műanyag légcsatorna belső felületének hajszálrepedése, ha a cső a megengedettnél kisebb ívben van meghajlítva. A legtöbb műanyag légcsatorna 2D sugarú ívnél nem szabadna jobban meghajlítani. Kivétel a Zehnder Comfotube, ami 1D ívben hajlítható.

Ezeket a kérdéseket szintén a Zehnder Comfotube cikkben jártuk körbe.

Antibakteriális légcsatorna

Sokan kérdeznek tőlünk a csövek tisztíthatóságáról, hosszú távú higiéniájáról. Többen ezt az "antibakteriális" szóval fogalmazzák meg. Ha rákérdezünk, mit ért pontosan antibakteriális alatt, elég zavaros válaszokat kapunk. Véleményünk szerint a légcsatorna tisztasága alapvetően a belső fólia anyag anyagfolytonosságán múlik (a Comfotube esetében nincsenek repedések, mert a cső egészen kis ívben hajlítható), ezáltal nem gyűlik össze sehol por, tehát nincs táptalaja a gombaspóráknak, baktériumoknak. Igen fontosnak tartjuk az SKZ Intézet felügyeletét és igazolását is, amely a Comfotube csövek élettartamát, és az egészségre ártalmatlan mivoltát bizonyítják.

Igen, pár éve láttunk egyszer olyan flexibilis légcsatornát, amely ezüst ionokkal kevert alapanyagával kifejezetten antibakteriális hatásúnak próbálta eladni magát. Nem vitatjuk. Mégis felébredt bennünk a  gyanú, miért nincs a csőnek sem SKZ tanúsítványa, sem Hygiene Institut tanúsítványa. Úgy gondoljuk, hogy az antibakteriális szó inkább marketing elem, egy egyszerű szófordulat, és nem műszaki érvekkel, adatokkal alátámasztott számonkérhető és mérhető termék tulajdonság. A legjobb ezüst ionokkal felturbózótt csőanyag sem birkózik meg a felgyűlt piszokban szaporodó gombákkal.... sokkal fontosabb a sértetlen belső fólia (anyagfolytonosság) és a kötéstechnika.

Tisztíthatóság

 A szellőztető rendszer tisztíthatóságát az EN DIN 1946-6 írja elő. Nem kizárólag a légcsatornákról van szó! Minden rendszerelemnek tisztíthatónak kell lennie, ide értve akár a hangcsillapítót is. (A Zehnder Comfowell hangcsillapító egyszerűen takarítható).

Kérdezzen rá, hogy a kiszemelt rendszert milyen technológiával, eszközzel lehet kitakarítani. Ha meg akarja kímélni magát a mellébeszéléstől, kérjen tanúsítványt a tisztíthatóságáról. A Zehnder Comfotube légcsatornák teljes mértékben takaríthatók, ezt a tényt a német Hygiene Institut intézet igazolja. Magyarországon az Energetika 2020 Kft vállalja a rendszerek takarítását a Zehnder gyári tisztító készletével. A takarítást 4-5 évente ajánljuk, az ingatlan elhelyezkedésétől függően (poros, vagy kevésbé poros környezetben van-e). A tisztításról egy kisfilmet megtekinthet a lap alján).

tanusitas ComfoTube 75

Itt szeretnénk újra megemlíteni a Comfotube cső hajlékonyságát. (A Zehnder légcsatorna csövei 1D sugárban hajlíthatók). A minimum hajlítási sugár pontosabban úgy értelmezendő, hogy ez a legkisebb ív, amit betartva a cső belső felületén még nem keletkeznek repedések. Ha ugyanis a túl kis hajlítási sugár miatt hajszálrepedések keletkeznek a hosszabb íven, akkor ott piszok kezd összegyűlni... Márpedig melyik szerelő fogja észben tartani, hogy éppen olyan csővel szerel ami 2D-ben hajlik... (pl. Lindab, Helios)? Nem fogja észben tartani, hanem meg fogja hajlítani az arra alkalmatlan csövet is arra a kis ívre, ami neki éppen szükséges. (Nem, nem fog könyökidom szerelésével bajlódni).

 Zehnder Comfotube légcsatorna tisztítás kisfilm