Konyhai elszívás és szellőztető rendszer

konyhai páraelszívó a tűzhely fölött konyhai páraelszívó a tűzhely fölött

Az első kérdés, hogy szükség van-e egyáltalán hagyományos tűzhely fölötti páraelszívóra. A válasz nem egyértelmű igen. Az ésszerű döntéshez érdemes megvizsgálni a család főzési szokásait.

Ha ritkán főznek, a központi szellőztetőgép magasabb fokozatba kapcsolható, így a konyha szellőzése intenzívebb. Erre a célra használható pl. a Zehnder rádiós fokozatkapcsolója, ami egyszerűen a konyhacsempére ragasztható. Másik lehetséges választási lehetőség, hogy a konyhai elszívó nincs kivezetve, csak belső keringetéses (aktvíszén szűrős) üzemmódban működik.  Ne feledjük azt sem, hogy a konyhaablak  a "büdös" főzési időszakban kinyitható, ez nem okoz problémát még egy minősített passzívházban sem, a hővisszanyerős szellőztető működése mellett sem. Ha mégis kivezetett konyhai elszívóhoz ragaszkodik, akkor számoljon ezekkel a műszaki problémákkal:

  1. a páraelszívó kivezetése a homlokzaton úgy, hogy az épület légtömörsége megmaradjon
  2. a páraelszívó bekapcsolásakor jelentkező többlet levegő igény bejuttatása az épületbe (hiszen a páraelszívó jelentősen több levegőt szív el mint amennyit a szellőztetőgép bejuttat)
  3. a többlet levegő igény lehetőleg télen felmelegítve, nyáron lehűtve kerüljön a konyhába
  4. a páraelszívó által elszívott meleg párás levegő energiatartalmának a visszanyerése

Ha Ön az ismert problémák és a várható ventilátorzaj ellenére mégis úgy dönt, hogy szeretne hagyományos páraelszívót alkalmazni, akkor olvasson tovább.

Az első probléma megoldása:  elszívó kivezetése a homlokzaton

flow star gts konyhai-elszivas-kivezeto

A levegő kivezetés a NABER Flow Star GTS típusú hőhídmentes kivezetőn juthat ki. A Naber kivezetők nálunk kaphatók, részletes információk a webáruházunkban: Naber Flow Star GTS 150

Ez a termék lezár, ha a páraelszívó üzemen kívül van. A zárt állapot biztosítja az épület légtömörségét. 

Ha nem használ ilyen speciális kivezetőt, akkor a levegő ellenőrizetlenül áramlik a konyhába be és ki, különösen szél esetén. Ha ez így van, akkor pedig a hővisszanyerős szellőztető rendszer nem tudja tökéletesen ellátni a feladatát... Fogalmazhatunk úgy is, hogy a termék használata kötelező.

Második probléma: többlet levegő bejuttatása

Amikor a konyhai elszívóernyő bekapcsol, akkor a levegő különbség mennyiség beléphet az alábbi módokon:

Kinyitott konyhaablakon keresztül

Ez azt jelenti, hogy a páraelszívót bekapcsoló háziasszonynak mindig ki kell nyitnia az ablakot. Ha attól tartunk, hogy ez elfelejtődik, akkor a működtetés automatizálható egy ablaknyitás kapcsolóval. Ilyen eszköz kapható akár barkácsáruházakban is. Ha az ablak nincs nyitva, a páraelszívó nem kapcsolható be.

Külső falba épített, visszacsapó szeleppel ellátott szellőzőn át

A konyha falába építhető egy rövig szellőzőcső, amelybe kintről befelé nyíló visszacsapószelep építhető. Nem javasoljuk, mert a visszacsapószelep a szélhatás miatt csapkodni fog, és ez nagyon zavaró.

 

Külső falba épített, motoros zsaluval ellátott szellőzőn át

Jobb, ha ezt a szellőzőt csatornát egy motoros szelep nyitja és zárja, a páraelszívó működésének megfelelően. Drága és bonyolult megoldás.

 

Harmadik és negyedik probléma

Ezekre nem tudunk megoldást kínálni. Ha Ön a kivezetett konyhai elszívó megoldást választja, ezekkel együtt kell élni. Ezek azonban sem komfortban sem energiaveszteségben nem óriási kompromisszumok, ha az Ön családja sokat főz és valóban szükséges a kivezetett páraelszívó, ezek a hátrányok ne tántorítsák el Önt.

Egy speciális megoldás: Zehnder Comfohood

A Zehnder megoldása lehetővé teszi, hogy ventilátor nélküli elszívóernyőjéből a szellőztetőgép ventilátora szívjon el. Ha a konyhai elszívást szeretné működtetni, akkor egy zsalu lezárja az épület egyéb elszívási pontjait és kinyitja az elszívóernyő felé vezető légcsatornát; egyúttal a legmagasabb fokozatba kapcsolja a szellőztetőgépet. Ezzel a megoldással egy csendes, energiatakarékos konyhai elszívás megoldáshoz jut. Az alkalmazás kizárólag olyan speciális elszívóernyővel működik, a Zehnder a svájci V-Zug konyhatechnikai gyártó Minair Comfo termékét javasolja.

Ezt a terméket információink szerint a Zehnder Magyarországon nem forgalmazza (2017), információkhoz a svájci és német oldalakon juthat: https://www.zehnder-systems.ch/download/90558/de_ch-10545.pdf