Hangcsillapító

hangcsillapító, Zehnder Comfowell hangcsillapító, Zehnder Comfowell

A hővisszanyerő gép után a mély frekvenciákat hatékonyan elnyelő hangcsillapítót kell beépíteni.

Több hangcsillapító típus vásárolható, ezek hatásfoka (zajcsillapítási értékei) nagymértékben eltérnek egymástól. A legnehezebb az alacsony frekvencia tartományban tompítani a hangot. A minőségi hangcsillapítók itt is jól teljesítenek. A hangcsillapítók ára között lehet háromszoroz-négyszeres különbség is. De vajon mivel tud többet egy nyolcvanezer forintos hangcsillapító, mint egy húszezres?

Hangcsillapítási értékek

A hangcsillapítók mérési protokolljára is vonatkozik szabvány, ez a DIN ISO 7235. A gyártók tizenkét frekvencia tartományban, közép frekenciánkét adják meg a hangcsillapítás értékét, dB(A) mértékegységben. Íme egy drágább kuliszás kialakítású hangcsillapító adatsora (NA180, 900mm hossz), típus Zehnder CSI.

Zehnder tisztítható hangcsillapítók p5

Hangcsillapítási feladat

A gyártók különböző célra, különböző hangcsillapítókat ajánlanak. A hővisszanyerő gépből érkező mély hangok csillapítására ideális a kulisszás hangcsillapító, ezek ez alacsony frekvenciákban nagyon hatásosak (lsd. előző adatsor). Ilyen célra nem ideálisak a kereskedelmi forgalomban "polcról kapható" olcsó hangcsillapítók, ezek ugyanis a merev falú fém légcsatornák helyiégről-helyiségre történő áthallások megakadályozására vannak kifejlesztve:

Egy olcsóbb hangcsillapító értékei (NA180, 1000mm, 50mm szigetelés)

Hangcsillapító tabl p6

Tegyük hozzá, hogy a legolcsóbb hangcsillapítókra egyáltalán nem található mérési adat.

 Zehnder CW-S típusok

Jó ár-érték arányú hangcsillapító a Zehnder CW-S sorozata. Ha az adott körülmények nem indokolják  a drágább kulisszás CSI típus használatát, standard módon alkalmazzuk a gép után építve, osztódobozként is. Íme egy példa a CW-S 320 hangcsillapítási értékeire, NA180 csőcsatlakozással:

Hangcsillapító tabl p7

Mi nem hangcsillapító?

Nem hangcsillapító az az eszköz, amihez a gyártó nem nyújt EN ISO 7235 szerinti mérési adatsort. Sajnos sok forgalmazó hangcsillapítónak nevezi a szivaccsal bélelt osztódobozát. Ezek biztosan tompítanak bizonyos frekvenciákat, de hangcsillapítónak nevezni őket csúsztatás. Ezekhez a típusokhoz egyéb hangcsillapító elem beépítése is szükséges, ahogy a bal oldali képen is látszik. A nyíllal a hangcsillapítót jelöltük.

Hangcsillapító osztohoz p3 copyHajlékony szigelelt légcsatorna p3

 Hasonló a helyzet a szigetelt hajlékony légcsatornákkal is (jobb oldali kép). Van hangcsillapító hatásuk, de ez nem méretezhető, alkalmazásuk csak ötletszerű lehet.

 Extra tulajdonságok: a tisztíthatóság, kis helyigény

 Egyes hangcsillapítók kitisztíthatók, ilyen a Zehnder CW-S és CSI típusa. Ezek olyan speciális anyaggal vannak belül borítva (Basotect G+), amely a hangcsillapító tulajdonsága mellett egyúttal tisztítható is.

Zehnder tisztítható hangcsillapító p3

A Zehnder CW-S hossza mindössze 500 mm, hangcsillapítási értékei viszont a hagyományos kialakítású hangcsillapítókból 1000 mm hosszúságúaknak felel meg. Más szavakkal, a hagyományos 1 méteres hangcsillapító kiváltható a Zehnder CWS 50 mm hosszú eszközével. Ez óriási előny lakások, családi házak kis alapterületű gépészeti helyiségeiben! Ráadásul a Zehnder CW-S típus közvetlen a ComfoAir Q hővisszanyerő gépre is szerelhető, és osztóvá is alakítható. Így rengeteg hely takarítható meg a hagyományos megoldásokhoz képest.

Zehnder tisztítható hangcsillapítók p4
A képen: ComfoAir Q350 hővisszanyerőre szerelt hangcsillapító és osztódoboz. Több méretben rendelhető.