Kiegyenlített szellőzés, beszabályozás

Vállaljuk a nálunk vásárolt Zehnder gépek beüzemelését, a Comfotube rendszerek finomhangolását a légmennyiség mérésével. A méréshez Testo műszert használunk.

Miért kell beüzemelni?

Komfort szellőzés esetén a lakótérbe bejutattott levegő mennyisége megegyezik az elszívott levegő mennyiségével. Ez a kiegyenlített szellőzés. Ez egy NAGYON FONTOS része a komfort szellőzés témának, ha egyetlen mondatban össze kellene foglalni a komort szellőzés legfontosabb alapszabályát, akkor ez lenne: az épületbe bejuttatott levegő mennyisége egyezzen meg a kivezetett levegő mennyiségével.

Beszabályozás

Ritkán esik szó a légtechnika rendszer beszabályozásáról, pedig ez kulcsfontosságú a jó hatásfokú működés szempontjából. Hiába a világ legjobb hővisszanyerő gépe, ha a gépben nem egyezik a befújt és az elszívott levegő mennyisége, a hatásfoka leromlik.

Beszabályozás hiányában tehát a drága, jó hatásfokú gép csak pénzkidobás.

 

Légtechnikai beszabályozás

sz-tolcseres-anemometer

zehnder-comfoset-fojtoelem sz-pillangoszelep-legcsatorna

Légtechnika csőhálózat szabályozása

A légtechnika csőhálózat szabályozása, hogy az egyes szobákba pontosan a tervezett légmennyiség jusson. 

Szabályozható légszelep

Erre alkalmas lehet egy jobb minőségű befújó és/vagy elszívó szelepek. (Info a szelepekről itt: légtechnika szelepek) A legolcsóbb típusok erre nem alkalmasak. Sajnos a szelepek nagyobb fojtás esetén hangosak lehetnek.

Légcsatornába helyezett fojtóelem (második kép)

A fojtóelem olcsó, egyszerű és hangtalan módja a légmennyiségek beállításának. A befújási vagy elszívási pont mérése után egy fojtótárcsa csökkenti a légcsatorna áramlési keresztmetszetét. (Második kép)

Pillangószelep

A harmadik képen. Előzőekhez képest drága, és nagy fojtás esetén zajos.

Íriszes szabályozó és egyéb szabályozó eszközök

Lakóépületi komfort légtechnika rendszerek esetén nem használatos eszközök.

Műszer (légmennyiség mérő)

A beszabályozás kalibrált műszert és tapasztalatot igénylő szakmunka. Az első képen egy szárnykerekes, tölcséres légmennyiség mérő (anemométer) látható, amivel a levegő mennyisége befújási és elszívási pontonként mérhető.

Gép légszállításának a beállítása

EC motoros szellőztetőgépek esetén a ventilátorok fordulatszáma könnyedén, általában 1%-os lépésekben állítható. Mivel a befújt és elszívó csőhálózat ellenállása biztosan különbözik, célszerű olyan gépet választani, ahol a befújó és elszívó ventilátorok külön értékre állíthatók be. Figyelem, az olcsó gépek ventilátorai nem állíthatók, vagy külön nem állíthatók. Ez igen megnehezíti (vagy ellehetetleníti) a rendszer beszabályozását.

Beszabályozás hiányában a legnagyobb hatásfokú gép is pénzkidobás

Meglepő? Első hallásra talán igen, de gondoljon bele:

  • vásárol egy remek sportkocsit, és a legolcsóbb gumikkal akarja a kanyart bevenni... hiába a teljesítmény, a kanyarból kicsúszik
  • vásárol egy drága elektromos gitárt, és egy gagyi erősítővel szeretne zenélni ... hiába a jó gitár, az erősítő élvezhetetlen hangokat ad
  • vásárol egy high-tech plazmatévét, de a szolgáltató csak gyenge minőségben adja a jelet ... a plazmatévé hiába tudna tűéles képet mutatni, a végeredmény átlagos lesz

A rekuperátor (szellőztető) nem egy önmagában működőképes termék. Nem egy turmixgép, amit megvesz, otthon bedugja a konnektorba és használja. A hővisszanyerőt is megveheti egy internetes áruházban, és akár a konnektorba is bedughatja... de ettől még nem lesz Önnek hővisszanyerő szellőztető rendszere.

Ahogy egy elektromos gitár és az erősítő összehangolása ad jó eredményt, ugyanúgy a rekuperátor és a légtechnia összahangolása adhat minőségi szellőztető rendszert.