A választás buktatói. Pár jótanács, hogy ne legyen palimadár. Kiemelt

A szellőztető rendszerrel kapcsolatos minden döntés nehéz, mert:

 • a szellőzés olyan kérdéseket érint, amiben az építkező nem mozog otthonosan (ez teljesen érthető)
 • a szellőzés olyan kérdéseket érint, amiben a kiszemelt szakember sem mozog elég otthonosan (talán ez is érthető, hiszen az ilyen rendszerek a 2010-es évek elején kezdtek elterjedni Magyarországon, és a legtöbb tervező és kivitelező nem szerzett ebben még sem rutint, sem elég ismeretet).
 • egy rossz döntés nagyon sok pénzbe is kerülhet
 • egy rossz döntés csak költségesen, vagy egyáltalán nem hozható helyre (gondoljon csak a födémben elvezetett légcsatornákra)
 • a felmerülő kérdések mindig összefüggnek más, esetleg még nem eldöntött kérdésekkel is

Ebben a cikkben szeretnénk segíteni, hogy hol lehetnek a döntésének a legnagyobb buktatói. Ha a részletek is érdeklik, szánja rá az időt, és olvassa el az egész honlapunkat, hiszen a teljes honlap ezeket a témákat boncolgatja. Itt egy rövid iránymutatást szeretnénk közreadni, a központi hővisszanyerős szellőztető rendszerekre vonatkozóan.

A legfontosabb kérdések

 1. Tervezzen előre, időben gyűjtsön információt! Ha rögtönözni kell, az szinte mindi kapkodáshoz, és nem az optimális döntéshez vezet. Készíttessen kiviteli tervet olyan épületgépésszel, aki ezen a szakterületen járatos! Figyelem, a lakásszellőzés (komfort szellőzés) az épületgépészetnek egy újabb területe, az épületgépész mérnökök nagy részének még mindig idegen. Vagy legalábbis nem mozog elég otthonosan a témában.
 2. Mélyedjen el a műszaki részletekben! Ha a műszaki részleteket homály fedi, akkor Ön könnyen palimadárrá válik. Azt gondolta, hogy az az olcsóbb légcsatorna, amit a kivitelező hoz (nyugi, nem lesz drága...), pont ugyanazt tudja, amit a "drága" márkás termék tudott volna? Például nem hajlik annyira? Miért fontos Önnek mint lakónak, hogy a légcsatorna mennyire hajlékony? Vagy miért fontos Önnek, hogy a légcsatorna rendelkezzen tanúsítvánnyal? Ezekről olvashat többet a légcsatornákról szóló cikkünkben!
 3.  Csak olyan hővisszanyerő gépet válasszon, amelyik rendelkezik energiacímkével. 2016 január 1-től a gyártóknak energiacímkét kell a központi hővisszanyerő gépeken feltűntetniük. Ez hasonló energiacímke, amit a klímaberendezéseken, hűtőszekrényeken, vagy akár az izzólámpák csomagolásán. A legjobb minősítés az A+ minősítés, ezek valóban kiemelkedő minőségű gépeket jelölnek. Fontos tudni, hogy egy hővisszanyerő energiaosztályba sorolása az alkalmazott szabályozási módszertől is függ.
 4. A hővisszanyerő gép választásánál, összehasonlításánál használja a gépek energiacímkéjének adatait. Ez azért hasznos, mert egy európai rendelet (az EN 13141-7) szabályozza, pontosan hogyan is mit kell a címkén bemutatni. A rendelet célja, pont a vásárlók döntésének elősegítése! Ha egy hővisszanyerőnek nincs energiacímkéje, az nem csupán gyanús, hanem forgalomba hozatala tilos. ez akkor is így van, ha Ön ilyen olcsó gépeket talál különböző webáruházakban. A nagyon olcsó hővisszanyerő gépekről olvashat többet cikkünkben itt: olcsó hővisszanyerők
 5. Bármit is hasonlítson bármihez, ügyeljen rá, hogy a műszaki adatok összehasonlíthatók legyenek.  Pl. két hangcsillapító is csak akkor hasonlítható össze, ha a vizsgálatuk azonos módszer szerint történt. Ugyanez igaz a hővisszanyerő gépre, és más rendszerelemekre is.  Japán szabvány szerint mért adatot nem hasonlíthat az európai szabvány által mért adathoz. Ha nincs műszaki adat, az eleve gyanús.
 6. Egy termékről sokféle módon lehet műszaki adatot megadni, és ok forgalmazó a "legszebb" adatot tűnteti fel kommunikációjában, hiába kötelező már régóta az energiacímke. Az ilyen félrevezetésekről olvashat például a hővisszanyerők légszállításáról szóló cikkünkben, vagy a zajok a szellőztető rendszerben írásunkban. 

A hővisszanyerő energiacímke adatai

Elkerülendő azt, hogy a 6. pont miatt egy olcsó de kicsi/zajos/energiazabáló gépet vásároljon, a legegyszerűbb ha a hővisszanyerő gép energiacímkéjéről tájékozódik. Ez kötelező. Az energiacímkén megtalálható:

 • a hővisszanyerő légszállítása 100 Pa légcsatorna ellenállás és 100% ventilátor fordulatszám esetén
 • a hővisszanyerő zajszintje 70% ventilátor fordulatszám esetén
 • az energetikai besorolás, ami megmutatja a fogyasztás és a megtakarítás (hővisszanyerés) különbségét

A besorolás nem egyenlő a hővisszanyerő fogyasztásával!

A gép minősítése a fűtési időszakban elfogyasztott villamos energiának és az ugyanebben az időszakban megtakarított (visszanyert) energiának a különbsége, tehát negatív érték. Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb besorolást kap a hővisszanyerő (legjobb az A+). Természetesen a gép hatásfoka jelentősen befolyásolja a visszanyert hőenergia mennyiségét.

A szabályozás hatása a besorolásra

Az energiafogyasztás nagyban függ az alkalmazott szabályozástól, ezért a besorolás függ aszerint jobb vagy rosszabb, hogy az alábbi módszerek közül melyiket alkalmazzák:

 • kézi fokozatkapcsolás
 • időprogram
 • igényfüggő szabályozás egy érzékelővel (pl. egy CO2 érzékelővel)
 • igényfüggő szabályozás (több CO2 érzékelővel)

Tehát a hővisszanyerőnek önmagában nincs is besorolása, mert a besorolása attól függ, hogy milyen megoldással vezérelt. Az igényfüggő szabályozások adják a legjobb besorolást. A legtöbb helyen nem hívják fel a figyelmet arra, hogy egy gép nem lesz A+ besorolású, ha csak időprogrammal vezérlik. A forgalmazók kommunikációjában minden automatikusan a "legszebb".

Példa: Paul Novus 300 energiacímkéje

Ez a hővisszanyerő (évek óta a világ talán legjobb hővisszanyerője) A+ besorolású, ha több érzékelővel történik a szabályozás, minden más esetben A besorolást kap.

paul novus 300 hovisszanyero energiacimke