szellozes info header2014

A 10 leggyakoribb hiba amit a hővisszanyerő szellőztetőgép kiválasztásakor elkövethet

Elnézést, nem tudjuk mindenhol elkerülni a műszaki szakkifejezések használatát. Ha nem érti az itt leírtakat, fussa át először a kislexikont!

A gép alulméretezett normál fokozatban

A szellőztetőgépet nem egy ideális 50-60% körüli fordulatszám tartományra, hanem a maximum légszállításra választja ki. Sokan esnek ilyen hibába, akik csak a gép elnevezéséből indulnak ki. Néhány gyártó a gép megnevezésében a 0 Pa légcsatorna ellenálláshoz tartozó (elméleti) maximum légszállítást adja meg. Hiába tudja a kiszemelt gép maximum 400 m3/h mennyiséget 0 Pa mellett, egyáltalán nem biztos hogy a szükséges 200 m3/h mennyiséget úgy tudja 100 Pa mellett, hogy a ventilátorok nem kényszerülnek 60% felett dolgozni. Eredmény: magas fordulatra kényszerített ventilátorok, jelentős többlet fogyasztás, magasabb zajszint, kisebb élettartam. Megoldás: minden esetben le kell ellenőrizni, hogy a gép mennyi levegőt szállít a gép a közepes fordulatszám tartományban. Sajnos néhány gyártó nem közöl pontos adatot erre vonatkozólag.

A gép alulméreterett magas fokozatban

Az előző hiba, csak a magas fokozatra vonatkozóan. Néhány gép remekül választható az előbb tárgyalt normál fokozatra, viszont egy magasabb fokozatra kapcsoláskor nincs benne tartalék, azaz hiába nő meg a ventilátor fordulatszám, a légmennyiség nem nő jelentősen. Ha gyors átszellőzésre lenne szükség (pl. zuhanyzás vagy WC használat után), egy ilyen gépnek főleg a hangja és a fogyasztása nő meg, légszállítása kevésbé.

A gép ventilátorának hajtása nem EC motoros

Az EC motor igen drága, az olcsóbb gépek árfekvése egyszerűen nem bírja el, így hagyományos AC motorokkal hajtják a ventilátorokat. Az AC motor energiaigénye jelentősen magasabb, így az ilyen hővisszanyerő gép üzemeltetése sokkal drágább mint egy EC motoros gépé.

A hőcserélő hatásfoka alacsony

A legmagasabb hatásfokot ellenáramú kialakítással lehet elérni. Mivel ennek helyigénye meglehetősen nagy, így a legtöbb gyártó kereszt-ellenáramú hőcserélőt kínál. Az olcsóbb gépek egyszerű keresztáramú hőcserélővel szereltek, aminek a hatásfoka alacsony. Ha alacsony a hatásfok, akkor télen a gépből kilépő (befújt) levegő hőmérséklete alacsony lesz, a szobákban kellemetlen huzat érzet alakulhat ki. Ennek elkerülése érdekében utófűtő beépítése lehet indokolt, ami jelentős többletköltség üzemeltetésben és beruházásban is. Sajnos a legtöbb gyártó nem közöl pontos adatot a hőcserélő hatásfokát illetően, illetve minden gyártó 90% fölötti hatásfokot állít. A hatásfokról részletesen itt olvashat: rekuperátor hatásfoka

A fagyvédelem nem kielégítően megoldott

A fagyvédelem a magyarországi klimatikus viszonyok között lényeges kérdés. Minél magasabb a gép hatásfoka, annál több hőenergiát von ki a belső levegőből, ezért a kidobott levegő hőmérséklete alacsonyabb, ezért a fagyvédelem fontosabb, mint egy alacsony hatásfokú gép esetében. A távol-keleti, néha az angol gyártású gépek a fagyvédelmet egyszerű gép kikapcsolással oldják meg, rosszabb esetben sehogy. Ennél jobb megoldás (és minimum elvárásnak tekinthető), hogy a gép a friss levegő mennyiségét csökkentse fagyveszély esetén. Ehhez már magasabb színvonalú automatika szükséges, hiszen lényeges az elszívott levegő hőmérsékletének figyelése is.

A kondenzvíz elvezetése nem kielégítően megoldott

A gépben téli időszakban a belső pára kicsapódik, és kondenzvíz formájában a gépben összegyűlik. Az olcsóbb gépek a kondenzvíz kérdését is igen egyszerűen intézik, rosszabb esetben nem foglalkoznak vele, mert olyan gyenge hatásfokúak, hogy úgysem képződik bennük jelentős vízmennyiség. Több távol-keleti gép entalpia hőcserélővel szerelt, ebben az esetben valóban nem szükséges kondenzvíz elvezetés.

Nincs elég ellenőrzési és beavatkozási lehetőség

A legolcsóbb gépek egy háromállású kapcsolóval kapcsolhatók, és slusssz. A felhasználók igen gyorsan rájönnek, milyen hasznos lenne ha... és jönnek azok a funkciók, amik a drágább gépekben megtalálhatók, pl. egy időzített felpörgetés lehetősége, a nyári megkerülő ág szabályozásának a lehetősége, az időre programozható szellőzési fokozat, és a többi. A jó automatika egyúttal tájékoztatja is a felhasználót a gép üzeméről: nyitva van-e a bypass ág, megy-e az utófűtő, működik-e az előfűtő, milyen hőmérsékletű a gépbe érkező és kilépő levegő, stb...