Passzívház

 

Passzívház szellőztető rendszer

A passzívház rendszer egy önkéntes vállalásokon alapuló filozófia, amely egy olyan építési rendszert kínál, amellyel minden éghajlaton, csupán passzív építészeti elemekkel egy komfortos, működő épület építhető. A passzívház olyan épület, aminek paramétereit a Passivhaus Institut igazolja. Az igazolással rendelkező épületek listája letölthető a Passivhaus Institut honlapjáról. A passzívház kifejezés azonban átszivárgott a köztudatba: sokan a szót az "energiatakarékos", "alacsony fogyasztású", vagy "alacsony energiaigényű" épület szinonimájaként használják, helytelenül.

Passzívház és hővisszanyerés

A szellozes.info honlap nem foglalkozik egyéb a passzívház elemekkel, és a passzívház építészet kérdéseivel, kizárólag a hővisszanyerő szellőztető rendszerekre koncentrál.
A magas hatásfokú hővisszanyerés a passzívház egyik kulcsfontosságú eleme. A német Passzívház Intézet (a továbbiakban PHI) nem csak épületeket, hanem a passzívház komponenseket is vizsgál, igazol. Nincs ez másképp a hővisszanyerő szellőztetőkkel sem. A PHI adatbázisában ma 92 különböző gyártmány van (a 600 m3/h alatti kategóriában). A valóságos termékek száma ennél kevesebb, ugyanis gyakran egy gyártó egy terméke többféle márkanév alatt kerül forgalomba. A legjobb gép e lista szerint a Paul Novus 300. Ezt a géptípust bemutatótermünkben megtekintheti.

Miért fontos a passzívház minősítés?

A PHI egységesített szempontok szerint vizsgálja a gépeket. Ez lehetőséget biztosít az érdeklődőknek arra, hogy azonos paramétereket hasonlítson össze. Magyarul: körtét-körtével. Ilyen egységes paraméterek és adatok hiányában az érdeklődő kizárólag a gyártók által megadott, sajnos vitatható adatokra van utalva. (Minden gyártó 90% hatásfokot állít a saját gyártmányáról, ami nyilvánvalóan nem igaz).

PHPP számítás

Vállaljuk PHPP számítás elkészítését passzívház és alacsony energiaigényű épületek számára!