Melyiket válasszam? Szellőztető megoldások családi házba, lakásba. Kiemelt

Felújít vagy építkezik? Lássuk miben gondolkozhat. Az bizonyos, hogy gépi szellőzésre lesz szüksége, ha nem akar nem kívánatos mellékhatásoktól szenvedni. Mire gondolunk? Olvassa el a "7 ok, amiért az ablaknyitás nem működik" cikkünket.

Nézzük hát a gépi szellőzési megoldásokat:

Ablakba épített légbevezető és elszívó ventilátor

legbevezeto szellozes e2020Egyszerű, olcsón kivitelezhető, alap megoldás lakásokban, kis családi házakban, elsősorban felújítások esetén. Ebben az esetben a friss levegő mindig biztosított, a felhalmozódó pára kivezetésével együtt. Sok más problémát azonban nem old meg, ahogy erről részletesen írunk itt: légbevezetők 

 A légbevezető önmagában semmire sem alkalmas, a friss levegő "magától" nem áramlik keresztül rajta. Minden esetben szükség van egy folyamatos működésű elszívó ventilátorra, amely a páratartalomtól függően több vagy kevesebb levegőt szív el. Az elszívó ventilátor (vagy több ventilátor) ideális helye a fürdőszoba, hiszen itt keletkezhet egyszerre több pára.

 Általunk javasolt típusok: Zehnder ZCV2 kisebb lakások számára, vagy Zehnder ZMEV4e.HT a családi házak számára

 

 

Egyhelyiséges, falba építhető hővisszanyerők

comfospot 50 lakasszelloztetoFelújítások esetén javasoljuk a falba építhető hővisszanyerő gépeket. Ezek a gépek (több gép beszerelése) már megközelítik a központi hővisszanyerő géppel működő rendszerek komfortját és szolgáltatásait. Egyventilátoros (párosával szerelendő) és két ventilátoros változatai (egyesével szerelendő) változatai léteznek.

 Általunk javasolt típusok: Zehnder ComfoSpot 50 (egy helyiségre), Zehnder ComfoAir 70 (két helyiségre)

 

 

 

 

Központi hővisszanyerők

sz rekuperator 04fA legnagyobb komfortszintet kínáló megoldás, az új építésű házak leggyakoribb megoldása. Új építés esetén nem okozhat problémát a szobákat ellátó légcsatornák elhelyezése, akár az épületszerkezetben. Természetesen felújítás esetén is alkalmazható, ha a légcsatornák vezetése megoldott. Néhány gyártó speciális megoldást kínál a légcsatornák vezetésével kapcsolatos hely problémák megoldására (pl. Zehnder ComfoAir 180 rendszerelemek).

 Általunk javasolt típusok: a Zehnder és a Paul teljes központi gép választéka a lakás méretétől és az egyedi igényektől függően

 

 Melyiket érdemes választani?

A szellőzési megoldás komfort és ár-szintjét érdemes az ingatlan komfort és ár-szintjéhez igazítani. Új építésnél szinte kizárólag a hővisszanyerős megoldások jöhetnek szóba, a 2020-tól érvényes új energetikai előírások miatt. Komplex energetikai felújítás esetén az alábbi fontossági sorrendet vegye figyelembe:

  1. az épületszerkezet esetleges problémáinak megoldása
  2. ablakcsere
  3. homlokzati hőszigetelés és a födém hőszigetelése
  4. szellőzési kérdések megoldása

Amíg az első három kérdés megoldtalan, addig a szellőzési kérdésekkel ne foglalkozzon. Csak akkor érdemes a gépi szellőzésbe beruházni, ha a lakás hőtechnikai okok miatt "lezárt".