Zehnder Comfotube Flat 51 laposított légcsatorna

laposított műanyag légcsatorna, Comfotube Flat 51 laposított műanyag légcsatorna, Comfotube Flat 51

Műanyag, rugalmas légcsatorna

A Zehnder 2007 óta gyártja laposított légcsatorna rendszerét, csupán 51 mm magas HDPE műanyag légcsatornájával (Comfotube Flat 51), lapos osztóival, és más lapos rendszerelemekkel.

2007-ben ez  atermék még nagyon egyedi volt, a Zehnder elsőként jelent meg vele a piacon. Azóta más gyártók kínálatában is megjelentek hasonló termékek. A Zehnder légcsatornája rendelkezik SKZ tanúsítvánnyal, és a Hygiene Institut tanúsítványával egyaránt. A Flat 51 cső méretei: 51 mm magasság, 138 mm szélesség. Tekercsban 50m és 20 m hosszban vásárolható, vagy 2 méteres darabban. A légcsatorna nagyon rugalmas, vízszintes és függőleges irányban is könnyedén hajlítható az alábbi sugárban:

  • vízszintes irányban: 3 x SZ = 414 mm
  • függőleges irányban: 3 x M = 153 mm

Kisebb ívekhez vízszintesen és függőlegesen forduló idom áll rendelkezésre. A Flat 51 rendszer könnyedén átalakítható a kör keresztmetszető Comfotube légcsatornákra akár egyenes, akár 90°-ban forduló idommal.

Tisztíthatóság, higiénia

A légcsatorna tisztíthatóságát a német Hygiene Institut igazolja. A tisztítást a Zehnder gyári tisztító készletével, megrendelésre elvégezzük. A cső PE-HD műanyagból készült, sima belső fóliával ellátott. Alapanyaga újra feldolgozott műanyagoktól mentes, tiszta polietilén. Antisztatikus, a port nem vonzza. Minőségét a német SKZ intézet ellenőrzi és igazolja.

Comfotube Flat 51 tervezési adatok

Légszállítás: 45 m3/h (a Comfotube 90 légcsatornával egyenértékűen)

NYomásveszteség diagram:

lapos legcsatorna nyomasveszteseg p3

Szerelési technológia

 lapos legcsatorna kotes p3

 Csőkötés

A légcsatornára gumigyűrűt kell elhelyezni. A gumigyűrűvel ellátott légcsatornát az idomba kell beletolni. Az idom és a cső egy fém rögzítővillával biztosítható kicsúszás ellen. A gunigyűrűk és a rögzítővilllák minden idom csomagolási tartozékai. Mivel a cső csatlakozik az idomba, nincs keresztmetszet csökkenés, ami extra nyomáscsökkenéssel és piszokgyűjtő helyként rontaná a rendszer minőségét.

Rétegrend

Ez a csőtípus közvelenül nem bebetonozható! Födémszerkezetbe csak a kör keresztmetszetű Comfotube csövek fektethetők, a laposított cső nem. Tipikus szerelési tecnológiája a betonpadlóra rögzítés, és a szerelőbeton alatti szigetelő rétegben való elvezetés. Csupán 5 cm szigetelésben elfér, de legalább 1 cm egyéb (pl. lépéshang csökkentő) szigetelőanyagot is szükséges ráhelyezni. Talajon fekvő szerkezetek esetén meggondolandó 1 cm hőszigetelés aláhelyezése, a padló hőátbocsájtási szintjétől függően.

Idomok

A széles idomválasztékból egy különlegességet emelünk ki, ez a keresztező idom.  Jelenleg (2017) más gyártó nem kínál ilyen idomot. A keresztező idommal két Flat 51 cső keresztezhető, mindössze 67 mm magasságban (a 67 mm a fém rögzítővilla felső élének magassága).

 Animáció a Flat 51 légcsatornáról

 

 

lapos legcsatorna keresztidom p3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Osztók, és csatlakozó légcsatornáik (CK 300)

A lapos légcsatornához négyes és hatos osztó rendelhető, ezek egymáshoz illeszthetők, így nyolcas, tizes és akár tizenkettes osztó is építhető. A hővisszanyerő gép irányából az osztókra kör keresztmetszető légcsatornával is lehet csatlakozni, vagy (2017-ben még mindig egyedülálló módon) laposított légcsatornával. Típusa CK 300, merev falú dupla légcsatorna, irányváltások idommal oldhatók meg. A CK 300 légcsatorna egyenes vagy 90°-ban forduló gumitömítéses idommal tolható az osztóba. A CK 300 légcsatorna 300 m3/h -ig használható.

Flat 51 oszto csatlakozas p3

 Zehnder CK 300 műszaki adatok

Méretek: 326 mm szélesség, 70 mm magasság, 1500 mm hossz (merev, dupla légcsatorna). Légszállítás 300 m3/h, méterenkénti nyomásesés 5 Pa alatt.