Zehnder Comfotube PE HD műanyag légcsatorna rendszer

Zehnder Comfotube műanyag légcsatorna Zehnder Comfotube műanyag légcsatorna

A légcsatorna anyaga

A Zehnder Comfotube 75 és 90 légcsatornák külső rétege és belső fólia anyaga különböző műanyagokból áll. A szilárdságot adó külső réteg PE-HD, ez magyarul nagy molekulasűrűségű polietilént jelent. A velső fóliaréteg (Clinside) anyaga PE-LD, ez kis molekulasűrűségű polietilén. Ezekbe az alapanyagokba a gyártó adalékanyagokat kever, hogy egyes tulajdonságokat kialakítson (pl. antisztatikus adalék, hogy a cső ne vonzza a port).

Miért fontos a légcsatorna anyaga?

Egészségre káros kipárolgás

Minden műanyag diffundálnak vegyületek, összefoglaló néven ezeket VOC -nak (illékony szerves vegyületek) nevezik. Néhán ilyen vegyület káros az egészségre, ilyenek pl.  a PVC-ből kipárolgó flatát és más formaldehid vegyületek. A műanyag "szagok" egészségkárosító hatásával a gépkocsik esetén is foglalkoznak, (íme egy cikk a témáról: http://www.origo.hu/auto/20140929-mergezo-lehet-az-ujauto-szag.html).  A jelenség különösen fontos a lakóterek szellőzése esetén, hiszen a lakók hosszú időn keresztül, akár évtizedekig lehetnek kitéve káros vegyületeknek. A végeredmény akár daganatos betegség is lehet, sok ilyen vegyület bizonyítottan rákkeltő (pl. a formaldehid), és a jövőben még több VOC vegyületről lesz hasonló negatív hatás kimutatva.

Sajnos találkoztunk már PVC csőből kialakított szellőztető rendszerrel, és KG csőből megszerelt talajhőcserélővel is. Ezek mérgező anyagok, hosszú távon bizonyítottan egészségkárosító hatásúak. Hogy miért választotta a megrendelő mégis ezeket? Mert ezek a létező legolcsóbb csövek!

Élettartam: a műanyag bomlása

Minden műanyag lassan alkotóelemeire esik szét. Ha épület szerkezetbe beépített légcsatornáról van szó, akkor a beépített műanyag cső élettartama nem lehet kevesebb mint a szerkezet élettartama. A légcsatornának évtizedeket kell kibírnia jelentős fizikai és kémiai állapotváltozás nélkül. Nem porladhat ötven év után sem. Honnan lehet tudni, mi történik egy műanyag csővel ötven év alatt, ha azt a csövet csak húsz éve gyártják? Erre való a mesterséges öregítés vizsgálat. Erre akkreditált laboratóriumok képesek szabványos eszközökkel ilyen élettartam vizsgálatra.

Légcsatorna ár

Műanyag légcsatorna kapható 700 Ft és 1100 Ft között (2017, bruttó árak, 75mm külső átmérő méter ára). Az olcsó árkategóriánál semmi garancia nincs arra, hogy a cső mentes káros kipárolgásoktól (ismeretlen, olcsóbb alapanyag), és várható élettartamát sem vizsgálja senki. Tekintve az egészségügyi kockázatokat, a legolcsóbb műanyag csövek bepítését senkinek sem javasoljuk.

Még ennél olcsóbb csöveket is kínálnak, PVC anyagból, vagy olcsón eladnak eredetileg nem légcsatornának készült terméket. Az ezekben rejlő kockázatokat talán nem kell részletezni.

SKZ minősítés

A német SKZ Intézet Németország legnagyobb műanyag vizsgáló intézete a hatvanas évek óta foglalkozik műanyag csövek vizsgálatával. Jelenleg (2017) a Zehnder Comfotube az egyetlen csőrendszer, amelyik rendelkezik SKZ minősítéssel. E minősítés garantálja az alábbiakat:skz minosites comfotube legcsatorna p2

 • alapanyagok forrása és tisztasága: az alapanyagk nem tartalmazhatnak újrahasznosított műanyagot (miből készíti el a gyártó a végterméket)
 • technológia (hogyan készíti el a gyártó a végterméket)
 • élettartam (öregítés vizsgálatok)
 • fizikai vizsgálatok (pl. szilárdsági értékek ellenőrzése)
 • kémiai vizsgálatok (alapanyagok)

A légcsatorna szerelése

A légcsatorna hajlíthatósága

A legtöbb piacon kapható légcsatorna minimum hajlítás sugara 2D. (Azaz a 75mm átmérőjű csövet nem lenne szabad meghajlítani 150mm-nél kisebb ívben). Konkrétan, néhány minőségi csőtípus minimum hajlítási sugara:

 • Helios Flexpipe FRS 75 ... 2D (150mm)
 • Frankische Profi-Air 75m ... 2D (150mm)
 • Lndab LFPE 75 ... 2D (150mm)
 • Zehnder Comfotube 75 ... 1D (75mm)

Ha a hajlítási sugár kicsi, a cső hajléknyabb, könnyebb a szerelés. A többi gyártó esetén könyökidom használata javasolt, a Zehnderhez nem kell ilyen idom. Ezt a tényezőt is figyelembe kell venni az árak mérlegelésekor. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy elég erővel a többi csövet is meg lehet hajlítani kisebb sugárban, viszont ennek következményei vannak. Erről többet olvashat a higiéniáról szóló részben, a  cikk végén: légcsatorna higiénia

Szerelés technológia

Nagyon lényeges különbség van aközött, hogy a légcsatornát kell az idomra tolni, vagy az idomot kell a légcsatornára tolni! Néhány gyártó szereléstechnikájában a normál 63mm belső átmérőjű cső keresztmetszete tovább szűkül, ha abba az idomot bele kell tolni. Ez egy sokkal rosszabb technológia, hiszen:

 • a keresztmetszetcsökkenés miatt a rendszer ellenállása megnő
 • a por megtapadhat azokon a pontokon, ahol az átmérő lecsökken

Az ilyen légcsatorna rendszerek ára 25-30% -kal kisebb lehet, mint azoké a professzionális rendszereké, amelyek kiküszöbölik ezeket  a hátrányokat. Példa: az első képen jól látszik, hogy a Lindab könyökidomára kívülről csatlakozik a légcsatorna (ott tömítenek a gumigyűrűk). A második képen kivehető, hogy a Zehnder Comfotube belülről illeszkedik az osztó csatlakozására, majd villával rögzül.

 

zehnder comfotube kötéstechnika p2

Lindab légcsatorna elem

 

 

 

 

 A legtöbb minőségi gyártó valamilyen megoldást kínál arra, hogy a cső ne csússzon ki az idomból. Ez a Zehnder Comfotube esetében egy fém villa, ami a egyrészről cső bordázatába, másrészről az idom vágatába csúszik bele. Ez a fém villa a rendszerelemek csomagolásának része.

 

Légtömörségi osztály

A légcsatornák légtömörségi A-B-C-D osztályba sorolandók, a "D" jelenti a legjobb besorolást. Szinte az összes minőségi csőgyártó D légtömörségi osztályú csöveket kínál. Ez nem meglepő, hiszen a légcsatornák dupla falú műanyag csövek.

Sajnos kevesebb szó esik, illetve egyáltalán nem esik szó az osztódobozok, rácsfogadók,és más rendszerelemek légtömörségéről. (2017). Itt nagyon sok függ az alapanyagtól, illetve a cső-idom csatlakozás módszerétől is. Fém dobozokat szinte lehetetlen légtömör módon előállítani. Érdemes lenne a gumigyűrűk formáját és anyagát is elemezni légtömörség szempontjából. Ha a lakásszellőzés témakör az épületgépész szakmának több figyeleme jut erre a területre is, valószínűleg errapasztalat-kutatásől is többet fogunk hallani. Addig is, az egyes gyártók kiegészítő termékeinek minőségét (akár légtömörségi szempontok szerint is), saját mérnöki tudásunkra alapozva kell elvégeznünk.

Zehnder speciális rendszerelemek

A legnagyob választékban a Zehnder kínál légtechnika rendszerelemeket, érdemes a gyári árlistát átböngészni. Mi ebben a cikkben csak egy elemet szeretnénk röviden bemutatni, amit más gyártó kínálatában nem találtunk meg (2017).

Comfotube keresztező idom

Zehnder keresztidom p2A 990 322 155 cikkszámú keresztező idom alkalmas a Comfotube 90-es és/vagy a Comfotube 75-ös csövek keresztezésére, az építési magasság megtartásával. Ez az idom bebetonozható, azaz már nem érvényes az a tervezési aranyszabály, hogy légcsatornákat födémben nem keresztezhetünk! A Zehnder 2017-es újdonságával immáron keresztezhetünk, ha muszáj.

 

 

Légcsatorna tisztítás, higiénia

comfotube tisztitas p2

A végére hagytuk az egyik leglényegesebb kérdést, a légcsatornák takarítását.  A Zehnder Comfotube légcsatornák teljes mértékben takaríthatók, ezt a tényt a német Hygiene Institut intézet igazolja. Magyarországon az Energetika 2020 Kft vállalja a rendszerek takarítását a Zehnder gyári tisztító készletével. A takarítást 4-5 évente ajánljuk, az ingatlan elhelyezkedésétől függően.

tanusitas ComfoTube 75

 

 

 

 

Itt szeretnénk újra megemlíteni a Comfotube cső hajlékonyságát. (A Zehnder légcsatorna csövei 1D sugárban hajlíthatók). A minimum hajlítási sugár pontosabban úgy értelmezendő, hogy ez a legkisebb ív, amit betartva a cső belső felületén még nem keletkeznek repedések. Ha ugyanis a túl kis hajlítási sugár miatt hajszálrepedések keletkezbek a hosszabb íven, akkor ott piszok kezd összegyűlni... Márpedig melyik szerelő fogja észben tartani, hogy éppen olyan csővel szerel ami 2D-ben hajlik... (pl. Lindab, Helios)? Nem fogja észben tartani, hanem meg fogja hajlítani az arra alkalmatlan csövet is arra a kis ívre, ami neki éppen szükséges. (Nem, nem fog könyökidom szerelésével bajlódni).

Antibakteriális légcsatorna

Sokan kérdeznek tőlünk a csövek tisztíthatóságáról, hosszú távú higiéniájáról. Többen ezt az "antibakteriális" szóval fogalmazzák meg. Ha rákérdezünk, mit ért pontosan antibakteriális alatt, elég zavaros válaszokat kapunk. Véleményünk szerint a légcsatorna tisztasága alapvetően a belső fólia anyag anyagfolytonosságán múlik (a Comfotube esetében nincsenek repedések, mert a cső egészen kis ívben hajlítható), ezáltal nem gyűlik össze sehol por, tehát nincs táptalaja a gombaspóráknak, baktériumoknak. Igen fontosnak tartjuk az SKZ Intézet felügyeletét és igazolását is, amely a Comfotube csövek élettartamát, és az egészségre ártalmatlan mivoltát bizonyítják.

Igen, pár éve láttunk egyszer olyan flexibilis légcsatornát, amely ezüst ionokkal kevert alapanyagával kifejezetten antibakteriális hatásúnak próbálta eladni magát. Nem vitatjuk. Mégis felébredt bennünk a  gyanú, miért nincs a csőnek sem SKZ tanúsítványa, sem Hygiene Institut tanúsítványa. Úgy gondoljuk, hogy az antibakteriális szó inkább marketing elem, egy egyszerű szófordulat, és nem műszaki érvekkel, adatokkal alátámasztott számonkérhető és mérhető termék tulajdonság.

A Zehnder Comfotube cső antisztatikus anyagú, nem vonzza a port. Alapanyaga, gyártási technológiája, a mögötte álló közel harminc éves tapasztalat, és a független minősítő intézetek  garantálják a legjobb minőséget.