A szoba levegőjének a minősége

A szoba levegő minőségének jellemzői

CO2 (szén-dioxid)

Az szén-dioxid a levegőben is természetes módon megtalálható. Alacsony koncentrációban egészségre nem ártalmas, városi környezetben jellemző szintje 350-400 ppm, tisztább környezetben 300-350 ppm. Mivel a kilélegzett levegőnek magasabb a CO2 koncentrációja, mint a friss levegőnek, ezért a szellőzés elmaradása miatt a zárt terekben a CO2 szintje nőni kezd, és a CO2 szint meghaladhatja a 7000 ppm értéket.Az egészséges levegő CO2 tartalmára Max fon Pettenkoffer a XIX században végzett először kutatásokat, ő a jó levegő határértékét 1000 ppm-ben határozta meg, azóta ezt a határétéket Pettenkoffer féle számként emlegetik. Számos vizsgálat támasztja alá, hogy magas CO2 szint esetén a koncentrálóképesség csökken (irodai munkakörnyezetben a németországi előírás a max 3500 ppm). Magasabb értékek esetén fejfájás, rossz közérzet tünetek jelentkeznek.

Pihentetően alszik?


pihenteto alvas-co2-szintElképzelhető, hogy amennyiben Ön nem jól alszik, nem ébred kipihenten, akkor a hálószobája nem kellőképp szellőztetett, a  CO2 szint magas. Sem a téli sem a nyári időszakban nem aludhat nyitott ablak mellett. A megfelelő széndioxid szintet csak automatikusan működő gépi szellőzés tudja biztosítani. A korszerű gépek szellőztetési intenzitása szabályozható CO2 szintre, egy CO2 érzékelő beszerelésével.
Képzeljen el egy olyan lakókörnyezetet, ahol mindig friss levegő van, az ablaknyitással járó hátrányok nélkül.  Ha még nem tartózkodott huzamosabb ideig ilyenben, nem tudja elképzelni. A szellőztető rendszer közérzetre gyakorolt áldásos hatásairól az tud ódákat zengeni, aki ilyenben él. Az ilyen személyek orra és érzékenysége igen gyorsan átalakul, pár hét után már már annyira hozzászoknak a jó minőségű levegőhöz, hogy megérzik, ha a a gépet egy órára kikapcsolják (sőt, még azt is megérzik, ha a szűrő eltömődése miatt a friss levegő mennyisége csökken).

VOC (Volatile Organic Compounds) gázok


A VOC egy olyan kevert levegőminőség mutató, ami többféle, szerves vegyület alkot. Magyarul legjobban az "illékony szerves elegyek" szavakkal lehetne fordítani. A VOC gázok forrása biológiai vagy mesterséges lehet:

  •     cigarettafüst
  •     festékek, lakkok, ragasztók
  •     műanyagok szervez oldószereinek kipárolgása (pl. műanyag játékok)
  •     formaldehidek, elsősorban bútorzatból, parkettából , belsőépítészeti fa-anyagokból
  •     sütés során olajból felszabaduló formaldehidek
  •     háztartási tisztítószerek, kozmetikumok

A magas VOC szint az egyik okozója a "Sick Buildink Syndrome" = beteg épület jelennség tünetegyüttesnek. Huzamosabb ideig olyan térben tartózkodni, ahol az ilyen anyagok koncentrációja magas, az egészségre súlyosan káros lehet, egyes anyagok rákkeltő hatásúak. A probléma nem csak az irodai környezetben ismert, hanem lakóépületekben is odafigyelést igényel. Megfelelő szellőzéssel a kockázati tényező minimumra csökkenthető. A megfelelő szellőzés szabályozott, gépi szellőzést jelent. Kapható VOC érzékelő, amely a VOC szint függvényében vezérelheti a szellőzést (lakóépületek esetén kevésbé jellemző műszaki megoldás).

Levegő minősége otthon, azaz harci gáz lenne a konyhában?
Cikk az indexen, nem kicsit hatásvadász: http://index.hu/tudomany/2013/07/29/az_on_konyhajaban_van_harci_ideggaz/

Megkerestem az eredeti angol nyelvű írást is, rövid részlet belőle:

    Current ventilation standards — the V in HVAC — represent a best engineering judgment. There’s never been much science involved in determining how well range hoods and other ventilation systems should work in terms of human health. Existing metrics for performance, most notably the Energy Star rating, measure energy use, not the impact of the appliance on human health.

Ez biztos így van az USA-ban, de általánosságban nem igaz. Az energiában gazdag USA mindig Európa (Németország) mögött kullogott korszerű fűtési és szellőztető rendszerek (HVAC) fejlesztésében és használatában.  Igen, valószínűleg az amerikai Energy Star egyáltalán nem foglalkozik beltéri légminőség jellemzőkkel, és ezek egészségügyi hatásaival. Európában viszont más a helyzet: a jelentősen korszerűbb épületenergetikai követelmények már évekkel ezelőtt kikényszerítették a műszaki megoldásokat. Tömegesen épülnek be a hővisszanyerő szellőztető rendszerek Nyugat-Európában, nem csak a levegő minőség védelmében, hanem energiamegtakarítás okok miatt is. Gyorsan szóljon valaki a "laboratórium műszaki osztályán" dolgozóknak, hogy ne pazarolják az idejüket, mert a megoldás már régóta rendelkezésre áll: ez a hővisszanyerő szellőzés. Tessék körbenézni Hollandiában, Németországban, Ausztriában.
Légszennyezettség otthon

A veszély valóban reális, és keveset beszélnek róla. A probléma gyökere a légtömör épület, azaz a jelenség, amikor az épületnek a nyílászárók és a hőszigetelés miatt megszűnik a természetes szellőzése. (A légtömörségről szintén olvashat ezen a blogon). Figyelem, ez pozitív és kívánatos tulajdonsága az épületnek, mert az energiatakarékos (olcsó) és környezetbarát fűtés-hűtés üzemeltetését csak így lehet megvalósítani! A probléma akkor üti fel a fejét, ha valaki nem gondol tovább a szigetelésnél és az ablakcserénél. Gondoskodni kell az épület megfelelő szellőzéséről, ellenkező esetben a beltéri szennyezők szintje veszélyesen feldúsul, aminek már komoly egészségügyi kockázata van! (Erről szól az index cikke). A szellőzés energiahatékony módja a hővisszanyerő szellőzés, erről szól ez a blog.

Akit az index cikke megijesztett, vagy csak egyszerűen felkeltette a téma az érdeklődését, itt olvashat többet ezen a blogon: légszennyezettség otthon


És itt is, pár kiegészítő információ
http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/16782/otthoni-remek-belteri-levegot-is-lehet-rossz.html

Kategória: