Szűrők

Hővisszanyerő gép szűrői Hővisszanyerő gép szűrői

A szobákba érkező friss levegőt a szilárd szennyeződésektől meg kell tisztítani, hiszen a külső friss levegő lehet pollenekkel, porszemekkel szennyezett.

Ezzel egyidejűleg a gép hőcserélőjét is tisztán kell tartani. Erre a célra a legtöbb gépbe szűrőt építenek, amit rendszeresen karban kell tartani. Egy szűrő a szobákba befújt levegőt szűri meg, a másik szűrő a szobákból elszívott levegőt (hiszen a szobákban is keletkezik szennyeződés).

Szűrőosztályok

Légtechnikában igen nagy jelentősége van a szűrők kialakításának, anyagának, a szűrők osztályokba sorolásának. A szűrők osztályba sorolásáról itt írtunk külön cikket: szűrőosztályok 2018-tól. A családi ház szintű komfort légtechnikában néhány járatos szűrőosztály van:

  • F9 - finomszűrő, pollen minőséget szűr
  • F7- finomszűrő, F9-nél kissé durvább, pollen minúséget még szűr
  • G4 - F7-nél durvább szűrő, hétköznapi alkalmazásokhoz javasolt
  • G3- durva szűrő, önmagában nem javasolt az alkalmazása, előszűrőként alkalmazható finomabb szűrő előtt

Szűrők karbantartása

Rendkívül fontos a szűrők karbantartása! A szűrők anyaga általában papír, ezért nem moshatók (a víz tönkreteszi az anyagszerkezetüket). Az olcsó textil szűrők (G3) viszont néhányszor moshatók. A nagyobb tudású gépek figyelmeztetnek a szűrőcserére. Extra funkció, ha a gép a szűrő elpiszkolódására egy ún. nyomáskülünbség kapcsoló segítségével figyelmeztet. Ha a szűrő már nagyon sok piszkot tartalmaz, akét oldalán levegő fellépő nyomáskülönbsége  átlép egy határértéket, a kapcsoló jelt ad az automatikának, az automatika pedig figyelmezteti a felhasználót a cserére.

Szűrők elhelyezése

A gépbe helyezett szűrő kielégítő megoldást nyújt. Ha nincs a gépben szűrő, akkor a gép védelmében, iletve a befújt levegő minőségének szempontjából két szűrőt kell alkalmazni. Erre légcsatornába épített szűrődobozokat alkalmaznak:

sz-szurodoboz

sz-filterboxsz-filter-F7-150mm