Rács, szelep

Légszelepek Légszelepek

Szelep, takarórács, anemosztát, résbefújó...

Cikkünk a lakóépületi alkalmazásokkal foglalkozik, nem tárgyalja az irodai, kereskedelmi célú létesítmények egyéb műszaki megoldásait (elárasztásos szellőzés, perdületes anemosztát, stb).

Légszelep elszívásra

Mindig a helyiség felső részében kerül elhelyezésre, általában mennyezeten, oldalfalon a mennyezet alatt elhelyezve. A szelep olcsó megoldás,de esztétikaliag nem mindenhol illeszkedik az enteriőrbe. A legolcsóbb szelepek műanyagból készülnek, abból is a legolcsóbb fajtából. Rövid időn belül elszíneződnek. A drágább szelepek fémből készülnek, hangtompító betéttel ellátottak, és az átáramló térfogatáram is precízen szabályozható.

Légszelep befújásra

Esztétikalilag nem elsőrangú megoldás, de rendelkezik egy nagy előnnyel: a mennyezeten elhelyezett szelep szétteríti a levegőt a mennyezet alatt. Éppen ezért, lehet akár a szoba közepére is tervezni. Egyes típusok nem 360° szögben terítik a levegőt, hanem "sarok" kialakításúak, pl. Zehnder STA-1a.

Tányérszelepek a Helios kínálatában
sz-tanyerszelep1 sz-tanyerszelep2 sz-tanyerszelep3 sz-tanyerszelep-meretezes

Befújás esetén indokolt lehet a szelep akusztikai ellenőrzése már a tervezéskor. A szelepek műszaki adattáblájáről leolvasható, hogy milyen szelepnyílás és levegőmennyiség mellett válik a szelep zajossá (jobb oldali ábra)- A drágább kivitelű szelepek hangcsillapító betétet tartalmaznak, az olcsó típusoknál se műszaki adat se hangcsillapító betét. A szelepek zaj problémája nagy légmennyiségek esetén lép fel, ezért kerülni kell a rövid csőszakaszok alkalmazását.

 Résbefújó

sz-resbefujo
Akkor használható, amikor egy légárammal valamire rá kell fújni a levegőt. Lakóépületeknél ez egy üvegfelület lehet, pl. egy nappali-terasz csatlakozásánál. Ilyenkor lentről fölfelé, a résbefújó egy széles felületen teríti szét a friss levegőt.

Rács

Esztétikus, és széles körűen alkalmazható, univerzális megoldás. alkalmas elszívási pontra, és befújási pontra. Egyetlen dologra kell odafigyelni: a rácson át bejuttatott levegő egyzerűen "leesik". Ez nem gond padló vagy padló közeli friss levegő bejutattatáskor, de mennyezeti ponton óvatosan kell alkalmazni, ugyanis a rács alá helyezett ágyon vagy széken tartózkodó személy huzatot érezhet.

 

Rácsok a Zehnder kínálatában
 zehnder-abacus-racs  zehnder-roma-racs  zehnder-sans soucis-racs Zehnder-torino-racs 
 típus: Abacus  típus: Roma típus: Sans-Soucis  típus: Torino

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagy vetőtávolságú befújó

Míg egy légszelep oldalirányba teríti el a levegőt, addig a nagy vetőtávolságú befújó "belövi" a helyiségbe a levegőt. Oldalfalon, a mennyezet alatt kell elhelyezni. Különösen akkor hasznos, ha nincs lehetőség a szoba közepére vagy másik sarkába való csövezésre.

Nagy vetőtávolságú befújók
 zehnder-renoventil  nagy-vetotavolsagu-befujo-01  
 
Zehnder Renoventil Strulik