A friss és a kidobott levegő légcsatornái

Zehnder EPP anyagú dupla légcsatorna Zehnder EPP anyagú dupla légcsatorna

Hogy jut el a friss levegő a hővisszanyerőig?

Télen van egy speciális tulajdonsága a kintről érkező, illetve a kifelé tartó levegőnek: a szoba hőmérsékleténél jóval hidegebb. Ez a tény két megoldandó problémát jelent az ilyen légcsatornák számára.

Ez a párazárás és a hőszigetelés. A friss levegőt a gépig kell vezetni, mégpedig úgy, hogy az alábbi alapelvek a legnagyobb mértékben érvényesüljenek:

 •     párazárás
 •    hőszigetelés
 •    alacsony légcsatorna ellenállás (=kevés iránytörés, kellő átmérő, sima belső felület)
 •     levegő áramlási sebessége lehetőleg 5 m/s alatt
 •     a légcsatorna nyomvonala ne érintsen lakószobát (vagy a következő pont)
 •     ha a légcsatorna nyomvonala lakószobát érint, az áramlási sebesség 3 m/s alatt maradjon (nagyobb csőátmérő), ellenkező esetben zaj lehetséges
 •      légtömörség
 •     higiénia

Ezen a csőszakaszon télen nagyon hideg levegőt szállítunk, ezért két fő pontot kell szem előtt tartani:

 •     megfelelő hőszigetelés
 •     megfelelő párazárás a külső felületen kicsapódó pára megakadályozására

Légcsatorna anyagok


Spiko cső (spirálkorcolt fém légcsatorna)

Megfelelően hőszigetelve és párazáró szigetelést alkalmazva megfelel a feladatnak. Figyelem, a párazáró szigetelést pontosan, folytonosan kell elkészíteni, és ez igen lassú és odafigyelést igénylő munka. Nem éppen a kivitelezők kedvence. Hibalehetőség: nem tökéletesen kialakított párazáró szigetelés. Spiko csövekből a légtömörségi követelmények sem teljesíthetők.

EPP-ből készülő légcsatorna

Még jobb választás, mert nem kell foglalkozni sem a hőszigeteléssel, sem a párazárással, az EPP anyag ezeket megoldja. Leggyakoribb falvastagság 15 mm, ez a normál igényeknek megfelel (pl. Helios Isopipe, Zehnder Comfopipe). Fokozott igényekre gyártanak megnövelt falvastagságú csöveket is (pl. Zehnder Comfopipe Plus, 40mm falvastagsággal). Hibalehetőség nincs.

EPP anyagból készült légcsatorna: Zehnder Comfopipe Plus

Hol legyen a frisslevegő beszívási pontja?

Alapszabály: ne a délre néző oldalon. A déli felületek nyáron nagyon túlmelegednek. Bármilyen más irány megfelel, csak a déli nem.
Második szabály: a szél ne fújja vissza az elhasznált (esetenként büdös) levegőt a frisslevegő beszívási ponthoz. Ha ismert egy jellemző szélirány, azt érdemes figyelembe venni, és kellő távolságot hagyni (2-3 méter).
Néhány gyártó kínál ún. kombi rácsot. Ezen a rácson keresztül távozik az elhasznált levegő is. Ezek a rácsok úgy vannak kialakítva, hogy a kilépő/belépő levegő ne keveredjen össze.

Zehnder-kombi-racs

Hibalehetőség: a falazaton áthaladó csőszakasz párazáró szigetelése alapvető fontosságú.

Pollenek, por és szagok


Nem jellemző, de lehetséges megoldás nagy felületű szűrő elhelyezése a frisslevegő oldalon, akár kültéren is. Remek megoldás a Paul külső szűrőháza, amelybe gigantikus méretű szűrő tehető.
paul-kulso-szurohaz
Paul külső szűrőház

Gyakori kérdés, hogy mi a helyzet, ha a külső levegő éppen nem friss, pont ellenkezőleg: éppen büdös, mert a szomszéd avart éget, vagy éppen a háztartási hulladékát dobja a kazánjába. Erre is van megoldás: a friss levegő ágba építhető aktívszén szűrő, amely a szagokat megfogja.
Zehnder szűrőház hangcsillapító-osztóval egybeépítve. Ide helyezhető aktívszén szűrő, vagy mechanikus szűrő (pl. pollenszűrő). 
Zehnder szurohaz-hangcsillapito oszto web
A kép forrása: Zehnder