Entalpia hőcserélő

Zehnder polimer membrános entalpia hőcserélő (páravisszanyerésre is alkalmas) Zehnder polimer membrános entalpia hőcserélő (páravisszanyerésre is alkalmas)

Az entalpia hőcserélők közös jellemzője, hogy a belső levegő páratartalmát is képesek visszanyerni, hasznosítani.

Az entalpia hőcserélő működése

Téli működés (párásítás)

A téli fagyos időszakban a levegő nagyon száraz. A túl száraz levegő az alábbi problémákat okozza:

  • nyálkahártya kiszáradás, szemszárazság, köhögési inger
  • nagyobb hajlam légúti betegségekre
  • fa épületrészek fokozott száradása (pl. parketta)
  • fabútorok, festmények, fából készült hangszerek állagromása

Az entalpia hőcserélő ezeket megakadályozza, mert az épületben képződő párát nem dobja ki, hanem a friss levegő nedvesítésére használja. Ilyen módon a téli száraz levegő nem szárítja ki nagyon a lakás belső levegőjét.
Figyelem, az entalpia hőcserélő nem párásító! Csak azt a páratartalmat képes hasznosítani, ami a lakásban amúgy is képződik. Ha a lakásban nincs növény, nincs fürdés, nincs főzés, nincs mosás és teregetés, akkor pára sem képződik, így az entalpia hőcserélő nem tud mit hasznosítani. Az entalpia hőcserélő önmagában levegő nedvesítésére csak elegendő belső páraképződés mellett alkalmas. Biztosan nem tud az entalpiás hővisszanyerő folyamatosan a hideg téli időszakban párásan tartani egy nagy alapterületű családi házat, ha abban kevesen tartózkodnak, keveset főznek, fürdenek, teregetnek.

Nyári működés (szárítás)

Nyári időszakban a külső levegő gyakran párásabb mint a belső levegő. A magas páratartalom nagymértékben rontja a komfortérzetet, mert az ember hőleadása a nehezebb izzadás miatt rosszabb "hatásfokú". Komfort szempontból feltétlen szükséges lenne a páratartalom csökkentése. Az entalpia hőcserélő nem hozza be a párás külső levegőt a lakásba, hanem képes azt szárítani, ha a belső tér abszolút páratartalma alacsonyabb mint a külsőé. Ez hosszabb ideig kizárólag akkkor lehetséges, ha a lakásban klíma vagy fancoil működik. Mennyezethűtés vagy más felülethűtés esetén a belső páratartalom lassan igazodik a külsőhöz, tehát önmagában az entalpia hőcserélő levegő szárítására csak korlátosan alkalmas.

Típusok

Négy típus terjedt el:

  • forgódobos
  • lemezes (műanyag, vízzel mosható)
  • lemezes (cellulóz, vízzel nem mosható)
  • decentralizált hővisszanyerőkben gyakori a kerámiabetétes hőcserélő

Ezek közül a forgódobos elsősorban nagyobb méretekben fordul elő, családi ház szintű felhasználása ritka a párás levegővel együtt visszaforgatott elhasznált levegő higiéniai kérdései miatt. Ezeket a higiéniai és szag problémákat csak drága, ún. szorpciós forgódob alkalmazásával lehet kiküszöbölni.

keramiabetetes entalpia hocserelo p2Hasonló higiéniai kérdések a decentralizált gépek kerámiabetétes hőcserélői kapcsán is felvetődnek, hiszen a külső friss levegő ugyanazon a légcsatornán érkezik a szobába, amin 70 másodperccel korábban a rossz levegő távozott és amiben a rossz levegő páratartalma kicsapódott. A képen: kerámia hőtárolós entalpia hőcserélő.

 

 

Polimer membrános hőcserélő

A dPoint, a Paul és a Zehnder cégek közös együttműködése a műanyag (polimer membrán) entalpia hőcserélő. Ez a típus vízzel mosható, így élettartama szinte korlátlan.  Ezt a típust a Zehnder cégcsoport 2012-ben fejlesztette ki, 2013-tól vásárolható meg a Zehnder gépeiben. 2017-től kezdve ez a típus is megújult, a Zehnder új gépeiben (ComfoAir Q sorozat) már a továbbfejlesztett típus található. A továbbfejlesztett típus még nagyobb felületű (hatékonyabb).

A Zehnder által először alkalmazott polimer membrán légnemű állapotban képes átengedni a párarészecskéket. A pára kb. 40 - 80% része jut át a membránon az aktuális levegő sebesség és az abszolút páratartalom függvényében.

Cellulóz entalpia hőcserélő

A távol-keleti gyártók kizárólag celulóz alapú entalpia hőcserélőt kínálnak. Ez a hőcserélő nem mosható, ezért élettartama korlátos, néhány évente cserére szorul.