szellozes info header2014

Talajhőcserélő

A talaj hőmérséklete 1- 1.5 méteres mélységben már alig követi az időjárás változását. Télen nem hűl le jelentősen, és nyáron nem melegszik fel. nagyon. Éppen ezért ideális a szélsőséges értékeket is elérő friss levegő téli előmelegítésére és nyári előhűtésére. A talajban valamilyen csővezeték rendszert fektetünk le, amely segítségével a talajhő hasznosítható, ez a talajhőcserélő.

Talaj-levegő rendszer (LEWT)

Helios talajhőcserélőAmennyiben a csővezetékben levegő áramlik, a rendszer neve TALAJ-LEVEGŐ rendszer, német betűszóval Luft Erdwarmetauscher (LEWT). A levegő áramoltatása nincs ingyen, a plusz terhelés a gép többlet energiafogyasztásában jelentkezik. Kedvezőbb több, rövidebb csőszakasz beépítése, így a hőátadó felület is nagyobb, a csövek áramlási ellenállása kedvezőbb. Ilyen rendszer pl. a Zehnder Comfofond. Lehetséges egy váltócsappantyú beépítése a LEWT rendszerbe, már az épületen belül. Ebben az esetben egy automatikája ki tudja választani, hogy a friss levegő a talajon keresztül érkezzen-e a gépbe, vagy közvetlenül a szabadból. Ez utóbbi az átmeneti időszakokban lehetséges, amikor a friss levegőt sem felfűteni sem lehűteni nem szükséges. Figyelem, a váltócsappantyú helyes átváltását csak a drágább gépek automatikája képes megoldani.

 

 

Higiénia és párakicsapódás

Nyári időszakban a LEWT rendszerben a páratartalom a cső falán kicsapódik, különösen ha a levegő páratartalma magas, pl. esős és meleg időben. Ezt a vízmennyiséget el kell vezetni. A cseppvíz gyűjtőaknában elszivárogtatható, vagy csatornába vezethető. Ügyelni kell a cső megfelelő lejtésére, lejtés hiányában a víz a csőben marad, ami higiéniai szempontból aggályos. Van gyártó (Rehau), aki a csőanyagot ezüsttel keveri, így egy antibakteriális hatást hoz létre. A nyugat-európai tapasztalatok nem számolnak be semmilyen egészségügyi problémáról egyik rendszer esetében sem. (Természetesen a szakszerű telepítést feltételezve)

Talaj-folyadék rendszer (SEWT)

Ha a csövekben folyadék áramlik, szükség van egy kiegészítő hőcserélőre, amely a gép frisslevegő ágába építve a talajhő energiáját a friss levegőnek átadja. Ez a TALAJ-FOLYADÉK rendszer, német betűszóval SEWT. A folyadékot szivattyú áramoltatja, ennek fogyasztását figyelembe kell venni. Komoly berendezéseknél a szivattyú energiatakarékos kivitelű (pl. Zehnder Comfofond-L Eco). A páratartalom a SEWT esetében is kicsapódik, de mivel ez az épületen belül, a hőcserélőben történik, a keletkező cseppvíz kezelése nem probléma. A frisslevegő nem érintkezik a cseppvízzel, így higiéniai kérdések sem vetődnek fel.

Zehnder-comfofond-L-Eco-SEWT

Zehnder Comfofond-L Eco 500, SEWT talajhőcserélő rendsze
Helios-SEWT-talajhocserelo Helios, SEWT talajhőcserélő rendszer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Egy vizes kalorifer egy jó seft ha kel egy jó SEWT?

A nagyobb gyártók kínálatában található eszközök meglehetősen sokba kerülnek. Mi lehet a különbség egy 60.000 Ft -os vizes hőcserélő (kalorifer) és egy többszázezer forintos eszköz között? Megpróbáltuk összegyűjteni a legfontosabbakat, a példában a Zehnder Comfofond-L Eco készülékének adatait vettük alapul.

 Kalorifer vagy gyári SEWT egység?

kalorifer 60e Ft körüli áron Comfofond-L Eco
nyomásesés (légoldali) magas alacsony
teljesítmény adatok csak magasabb hőmérsékletű vízhez van megadva meg van adva geotermikus forráshoz igazítva
nyomásesés (víz oldali) magas alacsony
párazáró szigetelés nincs van
kondenzvíz elvezetés nem megoldott megoldott (csepptálca)
előszűrő nincs van (G3)
szivattyú nincs

van (A energiaosztályú)

tágulási tartály nincs van
biztonsági szelep nincs van
töltő-ürítő szerelvény nincs van
légtelenítő nincs van
csatlakozás a géphez légcsatorna szereléssel ComfoAir géphez illik
automatika nincs előkészítve

 

 

Akkor most melyik rendszert válasszam?

Összeszedtünk pár szempontot, ami talán segíthet a jó döntés meghozatalában: