szellozes info header2014

Páravisszanyerés

entalpia hőcserélő (páravisszanyerésre alkalmas) entalpia hőcserélő (páravisszanyerésre alkalmas)

Az entalpia hőcserélők közös jellemzője, hogy a belső levegő páratartalmát is képesek visszanyerni, hasznosítani.

Az entalpia hőcserélő működése télen

A téli fagyos időszakban a levegő nagyon száraz. A túl száraz levegő az alábbi problémákat okozza:

  • nyálkahártya kiszáradás, szemszárazság, köhögési inger
  • nagyobb hajlam légúti betegségekre
  • fa épületrészek fokozott száradása (pl. parketta)
  • fabútorok, festmények, fából készült hangszerek állagromása

Az entalpia hőcserélő ezeket megakadályozza, mert az épületben képződő párát nem dobja ki, hanem a friss levegő nedvesítésére használja. Ilyen módon a téli száraz levegő nem szárítja ki nagyon a lakás belső levegőjét.
Figyelem, az entalpia hőcserélő nem párásító! Csak azt a páratartalmat képes hasznosítani, ami a lakásban amúgy is képződik. Ha a lakásban nincs növény, nincs fürdés, nincs főzés, nincs mosás és teregetés, akkor pára sem képződik, így az entalpia hőcserélő nem tud mit hasznosítani.

 

Az entalpia hőcserélő működése nyáron

Nyári időszakban a külső levegő gyakran párásabb mint a belső levegő. Különösen akkor igaz ez, ha a lakásban klíma vagy fancoil működik. A magas páratartalom nagymértékben rontja a komfortérzetet, mert az ember hőleadása a nehezebb izzadás miatt rosszabb "hatásfokú". Komfort szempontból feltétlen szükséges lenne a páratartalom csökkentése. Az entalpia hőcserélő nem hozza be a párás külső levegőt a lakásba, hanem képes azt szárítani.

Típusok

Három típus terjed el:

  • forgódobos
  • lemezes (műanyag, vízzel mosható)
  • lemezes (cellulóz, vízzel nem mosható)

Ezek közül a forgódobos elsősorban nagyobb méretekben fordul elő, családi ház szintű felhasználása ritka a magas ára miatt. A lemezes változatok elterjedtebbek, de a korábban kapható cellulóz változat higiéniai kérdései miatt kevésbé népszerűek.

Új típusú páravisszanyerő hőcserélő

A dPoint, a Paul és a Zehnder cégek közös együttműködése a műanyag (polimer membrán) entalpia hőcserélő. Ez a típus vízzel mosható, így élettartama szinte korlátlan. Árban elérhető, valószínűleg nagy fejlődés előtt álló terméktípus.
Ezzel a hőcserélővel már léteznek passzívház tanúsított gépek (2013.02):

  • Paul Novus
  • Zehnder ComfoAir 160

A lista várhatóan hosszabb lesz a Paul és a Zehnder termékeivel. Más gyártók még a korábbi cellulóz-sókristály anyagú entalpia hőcserélőt építik gépeikbe.

Az entalpia hőcserélők lemezes típusairól egy részletes írás itt olvasható: entalpia hőcserélő