Kényelmi funkciók

Hővisszanyerő gépek kényelmi és automatika funkciói

Nyári megkerülő ág

Em minden esetben van szükség arra, hogy a gépben hőcsere történjen. Ilyenkor nyitnánk ablakot. Nyári időszakban például nem szeretnénk az esti hűvös levegőt felmelegíteni a lakás melegével. A nyárii megkerülő ág (angolul bypass ág) biztosítja ezt a funkciót. Ennek szabályozása gyártőnkétn eltér. A teljesen automatikus gépek az alábbi paramétereket figyeleik, és ezek alapján döntik el, hogy nyitható-e a bypass ág:

  • felmelegedett-e a lakás
  • elegendően alacsony-e a külső levegő hőmérséklete
  • nyár van-e

Az olcsóbb gépek esetén a bypass csak kézzel (gombnyomásra) nyitható és csukható. Gyakori az is, hogy az olcsóbb gépkategória bypass ága nem tereli el 100% arányban a levegőt, és létrejön valamilyen szükségtelen hőcsere. Ez a hővisszanyerő belső kialakításától függ.

Páratartalom visszanyerése télen

Erről a témáról külön cikk készült: páravisszanyerés

WC és fürdőszoba intenzívebb szellőztetése

A legtöbb gép automatikája lehetőséget ad arra, hogy valamilyen programozott módon a gép fordulatszáma emelhető legyen. A leggyakoribb a gépbe vezethető fürdőszobakapcsoló és vagy WC kapcsoló (ez lehet külön mozgásérzékelő, vagy páratartalom kapcsoló, vagy a legegyszerűbb módon a villanykapcsolóról levett jel). Ha a gép érzékeli, hogy pl. a fürdőszobában felkapcsolódott a villany, akkor elindul egy időzítés. Ha pl. 30 mp múlva még mindig ég a villany, akkor egy előre programozott időtartamra (pl. 10 percre) a gép nagyobb fokozatba kapcsol.

A WC és fürdő helyiségek normál szellőztetése 20 m3/h illetve 40 m3/h. Ezek jellemzően 2-4-szeres légcserét biztosítanak. Ha a gép magasabb fokozaba kapcsol, ez még intenzívebb. Külön szellőzés kiépítése hővisszanyerős épületbe nemcsak szükségtelen, egyenesen tilos. Egyes gyártók olyan elszívóelemet is kínálnak, aminek segítségével a WC csésze közvetlenül elszívható a normál szellőzésen kívül (pl. Zehnder).