Hővisszanyerés elve

Hővisszanyerő működése télen

A friss levegő kintről áramlik a hővisszanyerő gépbe. A gépben elhelyezett hőcserélőn áthalad, az áthaladás során felmelegszik.

A felmelegedett levegőt a lakótérbe juttatja a gép befújó ventilátora. Eközben a lakás vizes helyiségeiből a párás, elhasznált levegőt a gép elszívó ventilátora elszívja. A meleg, párás levegő a hővisszanyerő gépbe kerül, azon áthaladva felmelegíti a kinti friss levegőt. A gépből kilépő lehűlt, párás, rossz levegőre már nincs szükség, az az épületen kívülre jut

Hővisszanyerő működése nyáron

A friss levegő kintről áramlik a hővisszanyerő gépbe. A meleg levegő a gépben elhelyezett hőcserélőn áthalad, az áthaladás során lehűl. A lehűlt levegőt a lakótérbe juttatja a gép befújó ventilátora. Eközben a lakás vizes helyiségeiből a párás, elhasznált levegőt a gép elszívó ventilátora elszívja. A hűvösebb, párás levegő a hővisszanyerő gépbe kerül, azon áthaladva lehűti a kinti friss levegőt. A gépből kilépő meleg, párás, rossz levegőre már nincs szükség, az az épületen kívülre jut.

Működés nyáron a bypass ág nyitásával

A nyári időszakban elképzelhető olyan helyzet amikor a külső levegő hűvösebb mint a lakás hőmérséklete (pl. nyári este). Ekkor a lakásból elszívott levegő nem megy át a hőcserélőn, hanem azt megkerüli (bypass), és közvetlen kidobásra kerül. Hőcsere nem jön létre, a friss külső levegő közvetlen a szobába jut. Ez a működési mód valójában egy automatikus ablaknyitás. E funkció nem minden gépbe van beépítve, és szabályozásának módja is eltérő.

Hővisszanyerő hatásfoka

A levegő-levegő hőcserélő hatásfoka a négy hőmérsékleti értékből, kétféleképp számolható:

1. módszer

hatásfok=befújt-külső/ elszívott-külső = %

Konkrét példával:

T1, külső hőmérséklet (friss levegő): 1 C°

T2, szobákba befújt hőmérséklet, 20 C°

T3, szobákból elszívott hőmérséklet, 22 C°

T4, kidobott levegő hőmérséklete, 6 C°

Hővisszanyerés hatásfoka az első módszerrel kalkulálva: 90%

 MSZ EN 13141-7

 A hővisszanyerő gépek hatásfokának számítását az MSZ EN 13141-7 írja elő. Kérjük, hogy ne higgyen elsőre a színes marketing szórólapok hangzatos leírásának! A legtöbb forgalmazó hajlamos egy kicsit "kozmetikázni" a műszaki adatokon, például a hatásfok megadásánál az elméletileg elérhető maximum hatásfokot adják meg. A valóságban ilyen nincs. Ellenőrizze a hővisszanyerő teljesítménynyilatkozatát, abban megtalálja a szabvány szerint mért hatásfokot. 90% feletti hatásfokkal csak nagyon kevés gép rendelkezik, egy átlagos középkategóriás gép hatásfoka 84-88% körüli.

Passzívház Intézet mérési módszere

A gépek hatásfokának összehasonlításához természetesen használhatja a Passivhaus Institut adatbázisát is. Szinte az összes német gyártású gépet magtalálja, és azon kívül is többszáz gépet tartalmaz az adatbázis. A passzívház mérési standard szerint a legmagasabb hatásfok 93% (Paul Novus 300). Az adatbázis itt érhető el: https://database.passivehouse.com/de/components/list/ventilation_small

A 2017 szeptemberi sorrend:

 90% feletti hővisszanyerési hatásfokkal csupán nyolc (pontosabban hét) gép rendelkezik:

 

 hovisszanyerok hatasfoka 2017szept passzivhaz standard

A Passzívház Intézet a második módszer módosított képletével számolnak passzívház minősített gépeket. Figyelem, ez ugyanolyan hőmérsékleti értékek esetén kisebb eredményt ad! Tehát ugyanazt a gépet ugyanolyan körülmények között mérve az első módszer mutathat akár 95% hatásfokúnak, a másik módszer akár 82% hatásfokúnak!

 2. módszer a hatásfok számítására

hatásfok= elszívott-kidobott/ elszívott - külső= %

 Az előbbi példában szereplő adatokkal a hővisszanyerő hatásfoka a második (Passzívház Intézet) módszerrel kalkulálva csak 76% lesz!