Hővisszanyerő választása

Hővisszanyerő kiválasztása okosan

Légszállítás

Elsősorban érdemes tisztázni, hogy mekkora levegő mennyiséget kell az épületben (lakásban) szellőztetni. A lakóépületek frisslevegő igényét a német DIN1946-6 -hoz érdemes igazítani. Súlyos hiba a szellőztető alulméretezése. Ha a normál szellőzési mennyiség pl. 200 m3/h, akkor egy maximum 200 m3/h levegőt szállítani képes gép nem elegendő, mert teljes fordulaton kénytelen pörögni, aminek hatása hasonló ahhoz, ha egy autóval mindig padlógázzal közlekednénk: magas zajszint, nagy fogyasztás, alacsony élettartam, rossz hatásfok. Ha a normál szellőzési mennyiség 200 m3/h, akkor 300-400 m3/h maximum légszállítású gépet kell keresni. A gépek megnevezésében a gyártók az elméleti vagy valós maximum légszállítást adják meg, e tekintetben igen nagy a szórás, ami félrevezető lehet, tehát nem szabad abból kiindulni mi a gép neve.

Az alábbi mennyiségek az irányadók:

  • lakások (kb. 80-90m2): kb. 80- 120 m3/h normál szellőzési levegő mennyiség
  • családi házak kb. 8-10 helyiség szellőztetésével: kb.140-180 m3/h normál szellőzési levegő mennyiség
  • családi házak kb. 11-14 helyiség helyiség szellőztetésével: kb. 200-220 m3/h normál szellőzési levegő mennyiség
  • nagyobb családi házak, extra helyiségekkel (pl. konditerem): 250 m3/h felett normál szellőzési levegő mennyiség

Normál szellőzési mennyiség: az a légmennyiség, ami akkor szükséges, ha az összes lakó a lakásban tartózkodik. Ennél 30%-kal többet kell szállítania a gépnek, ha emelt fokozat szükséges (pl. fürdőszoba használat), és 30%-kal kevesebbet, ha alacsony szellőzési fokozatba kapcsolnak.

Hatásfok

Törekedni kell a legmagasabb hatásfokra. Ha alacsony a hatásfok, a befújt levegő hőmérséklete télen kellemetlenül alacsony lesz, és utófűtőt kell beépíteni. A gépek hővisszanyerési hatásfoka 65-95% között változik. A keresztáramú hőcserélőktől a 75% már szép eredmény. 90% feletti hatásfokot csak az ellenáramú hőcserélők nyújtanak. A hatásfok értékek körüli trükkökről itt írtunk részletesen: hatásfok adatok kozmetikázása

Villamos fogyasztás

A gépek villamos energiát igényelnek. Az alacsony minőségű gépek hagyományos AC motorral hajtottak, ezek fogyasztása magas, élettartamuk alacsony, zajszintjük magas. A drágább gépekben EC motor hajtja a ventilátorokat, ezek fogyasztása alacson, élettartamuk magas, zajszintjük alacsony. Az EC motorok fokozatmentesen szabályozhatók, ez is számos előnyt kínál a gyakorlatban. Általánosságban nem javasolt AC motoros gép megvásárlása, mert az üzemeltetésből származó különbözet igen gyorsan elfogy, azaz hiába olcsóbb, ha az árkülönbséget pár év alatt a villanyszámlában "felzabálja".

Nyári megkerülő ág (bypass ág)

Magyarországon a hideg tél, meleg nyár éghajlati viszonyok miatt erősen javasolt kiegészítő funkció. Olcsóbb gépekben nincs, drágább gépekben alap. Részletek a "Kislexikon" és a "Kényelmi funkciók" menüpontokban.

Páravisszanyerés

Kényelmi elem, hűtött épület esetén kifejezetten javasolt. A felső kategória lehetősége.

Egyéb funkciók

Mint minden összetett műszaki berendezés esetén, a részletekben vannak fontos különbségek, például:

  • kényelmi funkciók, pl. nyári megkerülő ág (bypass), hogyan működik
  • védelmi funkciók (pl. téli automatikus fagymentesítés)
  • beépített szűrő, szűrő minősége
  • a gép szabályozhatósága (pl. magasabb fordulatszámra kapcsolás egy külső jel alapján)
  • egyéb automatika kérdések (pl. hibajelzés, kijelző, szellőzési intenzitás változtatása egyéb módokon)
  • a gép két ventilátorának eltérő szabályozási lehetősége, lehetőleg fokozatmentesen

Bekerülési ár

Csodák nincsenek, legalábbis eddig minket elkerültek. Az olcsó hővisszanyerő alacsony hatásfokú, nagy fogyasztású és nem kínál kiegészítő funkciókat és kényelmi elemeket. Magasabb árszinteken mindez megoldott. Természetesen a hővisszanyerők esetében is létezik a "matrica effektus" (nézzen utána a Kislexikonban). Az olcsó gépek piacán viszont a műszaki adatok szépítése, elferdítése, elhallgatása, sőt, meghamisítása zajlik, hiszen ezek gyakorta olyan csapnivalók, hogy valahogy fel kell tupírozni hogy eladhatók legyenek (általában épkézláb műszaki adat sincs).

Hővisszanyerő gép kapható 250 és 1 millió Forint között. A legdrágább gépek a matrica effektustól, a legolcsóbbak a sundabundázás miatt problémásak. Javasoljuk, hogy kerülje el mindkét végletet. Az olcsó hővisszanyerőrkről még itt olvashat: olcsó hővisszanyerők