Energetika és hővisszanyerés

COP érték 6 felett?

Az épületgépészetben -hőszivattyúzásban - járatosak számára ismert az SCOP (vagy SPF) érték fogalma.

 Ez a szezonális, fűtési időszak teljes COP értéke. Hőszivattyúk esetén ez az érték 2,5 - 5,5 közötti, számos tényezőtől függően, amit itt most nem kívánunk részletezni. Hővisszanyerő szellőztető messze meghaladhatja a 6-os SCOP értéket, ezzel az energetikaliag leghatékonyabb gépészeti eszközként kell (kellene) számon tartani.

Hővisszanyerős szellőzés esetén is kifejezhető SCOP érték

Kifejezhető a hővisszanyerő által felhasznált villamos energia, és a visszanyert (azaz megtakarított) energia aránya, ide értve a téli hőenergiát és a nyári hidegenergiát is.

A hővisszanyerő gép villamos energia igénye

elektro-meroEzt a kérdést alapvetően meghatározza, hogy a gép EC vagy AC motoros ventilátor hajtással rendelkezik-e. Az olcsó gépek AC motorral felszereltek (hiszen ezért tudnak olcsók lenni), egy jó minőségű EC motorhoz képest ezek energiazabálónak mondhatók.

Lényeges az is, hogy a gép helyesen lett-e kiválasztva. Egy alulméretezett gép kénytelen magasabb fordulatszámon dolgozni, ami jelentős villamos energia igény növekedést okoz (nem beszélva a zaj és egyéb problémákról). Ezt a témát részletesebben a gép választás cikkben taglaljuk, itt. Egy alulméretezett gépet az EC motor sem "ment meg", azaz ha 70-80% fölött dolgozik a ventilátor, akkor riasztó villanyszámla fog érkezni. Persze AC motor esetén a megérkező villanyszámla hatására a felhasználó jobb esetben egyszerűen kikapcsolja a gépet, rosszabb esetben kihajítja az utcára, és terjeszteni kezdi hogy mekkora átverés a hővisszanyerős szellőztetés.

Egy magas minőségű hővisszanyerő 0,25 - 0,35 Wh/m3 villamos energia igényű. Első pillantásra furcsa a mértékegység, de a passzívház minősített gépeknél általános. Ez az érték kizárólag EC motorokkal érhető el, ezért az olcsó hővisszanyerő kategóriában ne is álmodozzon ilyen értékről. Konkrétan tehát ha a gép 200 m3/h levegőt szállít, akkor a 200 m3/h x 0,3 Wh/m3 = 60 Wh = 0,06 kWh (azaz óránként kb. 2,5 Ft) a villamos energia igénye. Évente ez az érték kb. 525 kWh.

A légtechnikában használatos az SFP érték (Specific Fan Power), a téma után érdeklődők mélyebbre áshatnak, ha erre keresnek az internetes (német és angol nyelven)

Szellőzési igénytől függő szabályozási módszerekkel ez az érték tovább csökkenthető! Pl. CO2 szintre történő szabályozás

Mennyit takaríthat meg a hővisszanyerő?

Ez a kérdés általánosságban nem tárgyalható, mert ez az épület fizikai tulajdonságaitól függ, elsősorban a transzmissziós hőveszteségétől. Mégis, egy hétköznapibb példa, alacsony energiaigényű épületre: ha az épület fűtési energiaigénye természetes szellőzéssel számítva 9000 kWh, akkor egy jó minőségű hővisszanyeréssel ez lecsökkenhet 5000 kWh alá. Ez az érték számítható, sőt, számítani is kell, a tapasztalatok szerint ennek legjobb eszköze a PHPP számítás.

A megtakarítás a példa szerint 4000 kWh, ehhez a megtakarításhoz 535 kWh villamos energia "befektetés" tartozott, azaz a "COP" érték 7,6.

A megtakarított energiamennyiség az alábbiaktól függ:

  • a hővisszanyerő rendszer hatásfoka (nem csak a gép hatásfoka!!!)
  • a hővisszanyerő gép hatásfoka
  • az épület légtömörsége (ha az épület nem eléggé légtömör, a rendszer hatásfok romlik)
  • külső és belső hőmérsékleti értékek

A megtakarításnak része lehet a hűtésből származó energiamegtakarítás, amennyiben az épület gépi hűtésű. Itt további megtakarítás érhető el, különösen ha entalpia hőcserélőt alkalmaznak, illetve ha a szelőztető rendszert kiegészíti egy talajhőcserélő rendszer.

Szubjektív piackutatás

  • 100 építkezőből 80 hallott már a hőszivattyúról, és hasznos eszköznek tartja, de nagy részük drágállja
  • 100 építkezőből talán 20 hallott a hővisszanyerő szellőzésről, és nagy részük haszontalannak tartja, mert majd "ablakot nyit"

Mindez miért? Mert Magyarországon kevés az olyan szakember, aki teljesen átlátná az épületek gépészeti, energetikai és komfort vonatkozásait. Igen, még 2012-ben is hallani olyan véleményt épületgépész mérnöktől, hogy"majd ablakot nyitnak". Tisztelet a kivételnek.

Nagyon kevés a témában az elérhető információ, a webáruházak böngészéséből nem lehet felelős döntést hozni. Ezért készült el ez a honlap.

sz-energetika

Fentiek ismeretében, Ön mit vásárolna? Egy 3-4 közötti éves COP értéken működő hőszivattyút, vagy egy 6-9 közötti éves "COP" értéken működő hővisszanyerő rendszert, ami még a levegő minőségét is magas szinten tartja?

Figyelem, nem vagyunk hőszivattyú ellenesek! Sőt, pártoljuk a hőszivattyú szélesebb körű alkalmazását. Viszont teljesen értetlenül állunk a hőszivattyú = korszerű gépészet gondolkodásmód előtt. Igen sok olyan fűtési rendszert látunk, ahol hőszivattyú fűt (hűt), és nincs az épületben hővisszanyerő !!!??? Ennek a döntésnek az ésszerűségét lehetetlen alátámasztani, egyedüli magyarázat a tudatlanság, annak a téveszmének az elfogadása, hogy a szellőztető rendszer csak komfort célokat szolgál. Ez egy tudatlanságból fakadó téveszme.

A hővisszanyerő szellőztető rendszer NEM CSAK KOMFORT CÉLOKAT SZOLGÁLÓ ESZKÖZ, hanem az energetikailag korszerű épület FŐ GÉPÉSZETI ELEME