Energiacímke

Paul Novus 300 A+  besorolású energiacímkéje (igényfüggő szabályozás esetén) Paul Novus 300 A+ besorolású energiacímkéje (igényfüggő szabályozás esetén)

A hővisszanyerő lényeges adatai, azaz mire jó az energiacímke

2016 január 1-től a gyártóknak energiacímkét kell a központi hővisszanyerő gépeken feltűntetniük. A központi hővisszanyerőkre vonatkozó európai szabályozás szerint a gépekre vonatkozó követelmények két lépcsőben kerülnek megvalósításra, ez első lépcső 2016 január 1-én lépett életbe, a második lépcső 2018 január 1-től érvényes.

A minőségi gyártók már 2016-ban is a 2018-as előírásoknak megfelelően kínálálták gépeiket. A legjobb minősítés az A+ minősítés, ezek valóban kiemelkedő minőségű gépeket jelölnek. Fontos tudni, hogy egy hővisszanyerő energiaosztályba sorolása az alkalmazott szabályozási módszertől is függ.

Miért találták ki?

A lakásszellőztető méretű hővisszanyerős szellőztetők kiválasztásában a laikus építkező is résztvesz. Szükséges, hogy fogayasztóvédelmi okokból a vásárló egyszerű módon tájékoztatva legyen a kiszemelt gépek műszaki jellemzőivel. Fontos az is, hogy ezek a műszaki jellemzők azonos módon legyenek mérve és közzétéve. (Ez a honlapon sokat emlegetett EN 13141-7 szabvány). Az energiacímke lényege eszerint az összehasonlíthatóság megkönnyítése. Ilyen egységes előírás nélkül a gyártók és forgalmazók egyedileg adták meg a műszaki paramétereket, és ez sok félreértésre adott okot. Pl. egy hővisszanyerő légszállítása vagy zajszintje igen sokféleképp megadható, így lehetősége van a forgalmazóknak némi "kozmetikázásra". Erről a témáról rengeteget írtunk itt: zajszint, légszállítás, hatásfok

Az energiacímke adatai

Az energiacímkén megtalálható:

  • a hővisszanyerő légszállítása 100 Pa légcsatorna ellenállás és 100% ventilátor fordulatszám esetén
  • a hővisszanyerő zajszintje 70% ventilátor fordulatszám esetén
  • az energetikai besorolás

A besorolás nem egyenlő a hővisszanyerő fogyasztásával!

A gép minősítése a fűtési időszakban elfogyasztott villamos energiának és az ugyanebben az időszakban megtakarított (visszanyert) energiának a különbsége, tehát negatív érték. Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb besorolást kap a hővisszanyerő (legjobb az A+). Természetesen a gép hatásfoka jelentősen befolyásolja a visszanyert hőenergia mennyiségét.

A szabályozás hatása a besorolásra

Az energiafogyasztás nagyban függ az alkalmazott szabályozástól, ezért a besorolás függ aszerint jobb vagy rosszabb, hogy az alábbi módszerek közül melyiket alkalmazzák:

  • kézi fokozatkapcsolás
  • időprogram
  • igényfüggő szabályozás egy érzékelővel (pl. egy CO2 érzékelővel)
  • igényfüggő szabályozás (több CO2 érzékelővel)

Az igényfüggő szabályozások adják a legjobb besorolást.

Példa: Paul Novus 300 energiacimkéje

Ez a hővisszanyerő (évek óta a világ talán legjobb hővisszanyerője) A+ besorolású ha több érzékelővel történik a szabályozás, minden más esetben A besorolást kap.

paul novus 300 hovisszanyero energiacimke