Elszívásos szellőzés és légbevezetők

Légbevezető Légbevezető

Az elszívásos szellőzés esetén egyetlen elszívóventilátor van az épületben elhelyezve. A vizes helyiségek ehhez csatlakoznak. Az elszívó ventilátor a legtöbbször folyamatos üzemű, fordulatszáma változhat páratartalomra vagy CO2 szintre.

Több emeletes épület esetén a ventilátor egy közös szellőzőkürtő tetején, egy tetőventilátor formájában jeleni meg. Egész kis lakás esetén egyetlen pontról is el lehet szívni a párás levegőt (pl. fürdőszoba).sz-elszivasos-szellozes-1

 A képen: 

Elszívásos rendszer vázlata kisebb csalási ház esetén. A padlástérben elhelyezett ventilátor folyamatosan szívja el a levegőt a konyhából és a fürdőszobából. Az elhasznált levegőt tetőátvezetővel a tető fölött juttatja a szabadba. A friss levegő az ablakba épített légbevezetőkön jut a lakószobákba, azután a vizes helyiségekbe.

 

 

 

 

 

Zehnder ZCMEV4.eHT több helyiségből elszívó ventilátor

zehnder-tobbhelyiseges-elszivo-ventilatorA Zehdner megoldása költséghatékony szellőzést jelent kisebb családi házak, nagy lakások számára. A ventilátor folyamatosan működik a beállított fordulatszámon. Ha a beépített érzékelő a páratartalom növekedését érzékeli (pl. fürdőszoba használat esetén), akkor a fordulatszám automatikusan megemelkedik. Maximum légszállítása 110 m3/h - 80Pa. Külső kapcsolóval kézzel vagy kapcsolóval (pl. időprogram) is átkapcsolható magas fokozatba.

Csatlakozó csonkok: 5x125mm

Ár és további információ a webáruházunkban.

 

 

 

 

Kis lakásokba: Zehnder ZCV2

zehnder zcv2 ventilator p2A Zehnder ZCV2 elszívó ventilátora szintén folyamatos üzemű, csendesített, beépített páratartalom érzékelővel ellátott top kategóriás termék. Maximum légszállítása 60 m3/h - 30Pa, 83 m3/h - 0Pa. Fürdőszobai telepítését javasoljuk. Nagy előnye, hogy légcsatornázható, azaz a levegő messzebb vezethető el. A fedőlap műanyag, átmérője 200 mm. Az elektronika a fedőlap alatt található, beállítása csak az első ndításkor szükséges (beüzemelés).

Ár és további információ a webáruházunkban.

 

 

 

 

 

Légbeeresztők (résszellőző)

legbeereszto-01A szobákba (nappali, hálószoba, stb) a külső friss levegő az ablakba vagy a falazatba épített légbevezetőkön jut be. Ezek a légbevezetők nyílhatnak páratartalomra, vagy egyszerűen kézzel nyithatók-zárhatók. Egyes típusai ún. akusztikusak, azaz zajcsillapító hatásúak.

A képen: ablakba épített légbeeresztő (Titon gyártmány)

 

 

 

 Az elszívásos szellőzés megoldás előnyei:

 • olcsó megoldás
 • biztosítja a friss levegőt, a pára nem halmozódik fel, nem lesz penészesedés
 • az ötletszerű ablaknyitogatáshoz képest szabályozott szellőzést tesz lehetővé

Az elszívásos szellőzés hátrányai

 • a szellőzés intenzitása nem szabályozott, mert a bejutó levegő mennyisége függ a szélhatástól (fennálló Δp)
 • a szellőzés intenzitása nem szabályozott, mert az olcsóbb légbeeresztők nyitása erősen függ a külső légállapottól is (külső hőmérséklet, páratartalom)
 • a bejutó friss levegő kezelésére nincs lehetőség (pl. por, pollen, szagok)
 • a bejutó friss levegő hőmérséklete télen alacsony, ez huzatérzetet és egyéb rossz komfort érzetet okoz
 • a bejutó friss levegő hőmérséklete nyáron magas
 • nem kezelhető a bejutó levegő páratartalma sem (nyáron túl magas, télen túl alacsony lehet)
 • a zaj bejut a szobába (ez a hatás csillapítható ún. akusztikus légbeeresztők használatával)
 • a végén a legnagyobb hátrány: hővisszanyerés hiányában a megoldásnak sem fűtési sem hűtési energiát nem képes megtakarítani

Elszívásos szellőztetés vagy hővisszanyerős (kiegyenlített) szellőztetés?

A két megoldás nem alternatívája egymásnak. Nem alternatívája egymásnak a tablet és a laptop, még akkor sem ha egyes funkciói azonosak. Érdemes a lakás értékéhez, általános műszaki állapotához és a lakók konfort igényéhez igazítani a szellőzési megoldást.