A webáruházak olcsó rekuperátor kínálata

Jellemző távol-keleti rekuperátor Jellemző távol-keleti rekuperátor

A távol-keleti rekuperátor kínálat

Rövid netes keresgélés után kiderül, hogy az olcsónak gondolt rekuperátorok külsőre és belsőre is nagyon hasonlítanak egymáshoz. Gyártóik az ismert klímás cégek, mint a Mitsubishi (Lossnay), a Midea (Midea HRV), Fujitsu ERV, Samsung és lehetne sorolni végtelenségig. A kategória jellemzőiben sok gyártó és forgalmazó osztozik, lényegében az összes távol-keleti klíma gyártó és forgalmazó.

A gépek nagyon hasonlók, sokuk talán teljesen ugyanaz, a márkajelzést leszámítva.

Mitől olcsó?

Ezek a gépek irodai-üzlet-étterem jellegű felhasználásra lettek kitalálva, amikor egy nagy hűtött teret kell átszellőztetni. (lsd. lejjebb az alkalmazás résznél). Lakossági célra nem alkalmasak, mert:

 • zajosabbak (irodában a nagyobb zaj nem zavaró)
 • energiafelhasználásuk nagyobb, különösen ha az Európában már nem megengedett AC motorral készülnek (igen, ennek ellenére Magyarországon 2017-ben még árulják...)
 • hatásfokuk alacsonyabb, mert jellemzően keresztáramú hőcserélővel ellátottak
 • relatíve nagy légszállításukhoz csak kicsi légcsatorna ellenállás érték tartozik (magyarul csak akkor tudják a sok levegőt megmozgatni, ha rövid/ nagy átmérőjű légcsatornákkal vannak szerelve)

Miért félrevezető?

Első ránézésre ezek a gépek nem tűnnek rossznak. A probléma az, hogy a műszaki adatokat félrevezetően adják meg, illetve a megadott adatok a japán szabvány szerint mértek, így összehasonlíthatatlanok az európai gyártók termékeivel. A részleteket megismerve, ezek a gépeknek  aműszaki tartalma messze elmarad az európai gyártók termékeitől.

Megadott műszaki adatok

A  távol-keleti kínálatból egy Panasonic géphez találtunk elégséges műszaki leírást, ezért példáinkat innen vettük. Ismételjük, hogy egy jelenségről van szó, nem csupán pár gyártó termékéről. A terméket így kommunikálja egy webáruház:

 • hovisszanyero adatmegadas p3 
 • Ár: az ár nagyon kedvezőnek tűnik egy 250 m3/h légszállítású hővisszanyerő gépért
 • Ellenáramlású hőcserélő: valóban ellenáramú hőcserélővel van ellátva, de ez ránézésre is igen-igen kicsi,  valódi ellenáramú szakasza alig van (ahol a hatékony hőcsere létrejöhetne)
 • Alacsony zajszint: 30 dB körüli érték van megadva, viszont  nem tudjuk, milyen szabvány szerint mért. Ha feltételezzük, hogy ugyanaz a szabványt alkalmazták a méréskor mint pl. a német gépek, akkor ez az igen egyszerű hővisszanyerő veri az összes német gyártmányt. :)
 • Légszállítás 250 m3/h.  Ez a maximum fordulaton értendő légszállítás 100 Pa mellett.  Első hallásra nem is rossz. Ha viszont a normál fokozatú (itt "low" fokozatnak nevezett) légszállítást nézzük, akkor kb. 170 m3/h a gép teljesítménye, mindössze 50 Pa mellett. A gyakorlatban nincs olyan családi ház, ami 50 Pa légcsatorna rendszerrel meg lehetne építeni. 
 • Hatásfok. Erről ugyan nem ír a webáruház, de a gyári gépkönyvből kiderül, hogy ez 75% körüli érték. Ismeretlen szabvány szerint.
 • Fogyasztás: 128 W. Ismeretlen szabvány szerint.
 • A hőcserélőt gyakran entalpia hőcserélő névvel illetik, de ez legtöbbször papír hőcserélő, nem pedig a Zehnder 2012-ben fejlesztett tisztítható polimer membrános hőcserélője. Igaz, hogy mindkettő párásít, de más közös tulajdonság nincs. A korszerű Zehnder entalpia hőcserélőről itt olvashat: polimer membrános entalpia hőcserélő

Hogyan is néz ez ki egy német gyártó esetén?

Nézzünk egy példát a Zehnder kínálatából, legyen ez a hasonló méretű ComfoAir Compact 155 WM, ami a Zehnder belépő szintű hővisszanyerője (a többi Zehnder géphez képest szerényebb tudású).

 • Ár: 440.00 Ft környékén (2017)
 • Hőcserélő: ellenáramú hőcserélő  (ránézésre jóval nagyobb mint a japán gép esetében)
 • Zajszint: az Európában kötelező DIN 13141-7 szerint mért 50 dB(A)
 • Légszállítás: 279 m3/h 100 Pa mellett, végre egy összehasonlítható adat. Hozzá kell tenni, hogy a  ComfoAir Compact hővisszanyerő 150 Pa mellett még mindig 200 m3/h szállítására képes. A japán gép itt már nem tud dolgozni.
 • Hatásfok: 90% , az Európában kötelező DIN 13141-7 szerint mérve
 • Fogyasztás 154 W (maximum légszállításnál, az Európában kötelező DIN 13141-7 szerint mérve)

A Zehnder gépében beépített kezelő-kijelző is van, ráadásul páratartalom érzékelővel is el van látva. A Zehnder gépének ventilátorai egyesével állíthatók, automatikus nyári bypass-szal rendelkezik,  szükség eseténfagyvédemi üzemmódba kapcsol, rendelkezik kulturált csappvíz elvezetéssel, és egyáltalán valamilyen lakótérbe illő megjelenéssel. Nem elemezzük tovább, valószínűleg látszik, hogy egészen más színvonalú gépekről van szó. Mindenki eldöntheti, hogy a legolcsóbb ár mit is ér meg a számára.  

Olcsó rekuperátorok alkalmazási területe

Ezeknek a gépeknek a felhasználása az iroda-üzlethelyiség-étterem-egyéb közösségi tér hővisszanyerő szellőztető. Ezeknél a felhasználásoknál szerényebbek a zaj, látvány, és higiéniai követelmények A klímagyártók ezeket a gépeket hűtött térbe, a klímarendszerek kiegészítőiként gondolják el. Erről árulkodik minden gyári katalógus, szervizkönyv, szerelési utasítás. Ez teljesen helyénvaló így. Ami nem helyénvaló, hogy ezeket a gépeket lakossági célra (családi házba, lakásba) is eladják.
Ezek a gépek nem lakossági célra készülnek!
A klímás gyártók két kategóriára osztják gyártmányaikat:

 •     RAC (Residental Air Conditioning): lakossági termékek
 •     CAC (Commercial Air Conditioning): kiskereskedelmi-irodai környezetben használatos termékek
 • A probléma az, hogy az eredetileg iroda, üzlet szellőzés célra gyártott termékeket Magyarországon lakossági célra értékesítik. Az alacsony árfekvés miatt a forgalmazók meg is találják célközönségüket. Szeretnénk itt bemutatni, hogy ezek a hővisszanyerő gépek miért nem alkalmasak családi házba. Egyúttal  szeretnénk egyértelművé tenni, hogy ezek a gépek nem rosszak. Klimatizált iroda, étterem vagy üzlet szellőztetésére tökéletesek.

  Végül: a legolcsóbb

  Örömmel tapasztaltuk, hogy az említett japán géphez találtunk az interneten valamilyen bővebb műszaki dokumentációt. Megjegyezzük, hogy a legolcsóbb ilyen hővisszanyerő gépekhez még dokumentáció sem található, a magyar forgalmazó által megadott adatot vagy elhiszi a vásárló, vagy nem. Ha valaki a legolcsóbbat keresi, nézzen körül az Alibabán, és rendeljen egyenesen Kínából:

  hovisszanyero kinabol p3