A 6 leggyakoribb hiba amit a légtechnika tervezésekor elkövethet

Elnézést, nem tudjuk mindenhol elkerülni a műszaki szakkifejezések használatát. Ha nem érti az itt leírtakat, fussa át először a kislexikont!

A szobákba jutó levegő mennyiség túl sok vagy túl kevés

Gyakori hiba a levegő mennyiségek túlméretezése. A legjobb PHPP szerint kiszámolni az egész épület levegő mennyiségeit, mert ez a számítás többféle korrigáló tényezőt alkalmaz. Első kalkulációhoz egyszerűsített számítás is alkalmas, ilyenkor a legtöbb gyártó a német DIN1946-6 -hoz igazodik. Eszerint az alábbi levegő mennyiségek kalkulálhatók (m3/h):

 

Jellemző levegő mennyiségek komfort szellőzés esetén, normál fokozatban
  Elszívás Befújás
fürdőszoba 40  
konyha 40-50  
WC 20  
mosókonyha 30-40  
nappali   40-70
hálószoba   30-40
gyerekszoba   30
dolgozószoba   30

Természetesen a fenti értékeket korrigálni kell a konkrét épület adottságaihoz. Egyéb helyiségek (pl. konditerem, moziszoba, wellness helyiség) nem tipikus lakóépületi alkalmazások, ezeket mindig külön kell mérlegelni.

A szellőztető rendszer zajos (akusztikai kérdések)

Lakótérben az egyik legfontosabb a zaj kérdése, különösen a befújási pontokon és különösen kis lakás esetén. A zaj három forrásból származik: a szobák közötti áthallás, a gép zaja, és az áramló levegő zaja. A gyártók a műanyag csöves, csillagpontos elrendezést javasolják, hogy az áthallások elkerülhetők legyenek. (Ezt a témát a légcsatorna című írásban kifejtjük: légcsatorna hálózat lakóépületben ) A jó minőségű gépek helyes kiválasztás esetén normál üzemben nagyon halk üzeműek. A gépzajt egyrészről  a gép minősége (anyagai és az összeszerelés minősége), másrészről a magas ventilátorfordulat okozza. Ez ez egyik oka annak, hogy miért kell a normál fokozatban 60% körül működnie a hővisszanyerőnek. Az alacsony frekvenciájú gépzajt a gép után szerelt hangcsillapító képes nagymértékben csökkenteni, amennyiben megfelelő minőségű részletesen itt: hangcsillapítók . Az áramló levegő zaját a levegő felgyorsulása okozza. Kerülendő minden szűkület. Kockázatos lehet a rövid csőszakaszokra épített befújó szelep, amit az alacsony ellenállás miatt nagyon fojtani (szűkíteni) kellene, a nagyfokú fojtás miatt a levegő felgyorsul, és ez zajforrás lehet. A jobb minőségű szelepek akusztikailag is méretezhetők.

A levegő áramlása nem öblíti át teljesen az épületet, helyiséget

Komfort szellőzés esetén egy helyiségbe vagy friss levegőt juttatunk, vagy elszívunk onnan. A levegő útját az egyes helyiségek között biztosítani kell, ennek legegyszerűbb módja az ajtók alatti rés. Lehetséges zajcsillapító elemmel ellátott levegő áteresztő beépítése a falba, ezen keresztül juthat ki/be a levegő (Zehnder Comfoduct). A befújási és elszívási pontokat úgy kell kiválasztani, hogy a levegő átjárja a helyiséget. Ezt a témát a szelep, rács... írásban dolgoztuk fel: szelep, rács, anemosztát

A légcsatorna hálózat nem a termikus burkon belül halad

Ha a légcsatornát nem lehet a termikus burkon belül vezetni, akkor fel kell készülni a kondenzációra, illetve a teljes rendszer hatékonyságának a romlására. Ha a csövek ugyanis nem teljesen hőszigeteltek, akkor télen a befújt levegő lehűlhet (hiába a magas hatásfokú hővisszanyerő gép), nyáron pedig felmelegedhet.

Tisztíthatóság, higiénia

A csövek elpiszkolódnak. Gondoskodni kell a csőrendszer tisztíthatóságáról. A jó minőségű csövek (Zehnder Comfopipe, Helios Flexpipe, stb) tisztíthatók, antisztatikus anyagból készülnek, azaz nem vonzzák a port. Ezek a műanyag egyéb higiéniai jellegű tulajdonságokkal is rendelkeznek, amiket a "légcsatorna" cikkben részletezünk: molekulaszerkezet, alapanyag, stb.helios-frs-flexpipe-legcsatorna

Nyomásesés

A legvégére maradt, de talán a legfontosabb pont, amit a tervezéskor figyelembe kell venni. A légcsatorna hálózatnak a lehető legkisebb ellenállásúnak kell lennie. Ehhez a lehető legnagyobb mértékben igazodni kell az alábbi irányelvekhez (csillagpontos kialakítást feltételezve):

  • ne legyen nagyon hosszú légcsatorna egyik szobába se
  • ne legyen sok iránytörés
  • a légcsatorna belső felülete legyen sima
  • az áramló levegő sebessége ne legyen nagy (lásd első pont: ne legyen a levegő mennyiség túltervezve

 Át kell gondolni a teljes légtechnika hálózatot, nagy ellenállást jelenthet egy kiegészítő előszűrő, egy rosszul megválasztott külső rács, de különösen a vizes hűtő-fűtő kaloriferek jelenthetnek számottevő ellenállás növekedést. A nagy ellenállású légcsatorna hálózat magasabb ventilátorfokozatra kényszeríti a gépet, aminek káros hatásairól több helyen írunk a honlapon.

Az árak érdeklik? Böngésszen webáruházunkban, vagy kérjen árajánlatot a teljes szellőztető rendszerére!
webaruhaz2015
teljes rendszer 2015aj