A 6 leggyakoribb hiba amit a légtechnika tervezésekor elkövethet

Ebben a cikkben hat, a légcsatorna rendszer tervezésekor elkövethető hibát sorolunk fel. A hővisszanyerős szellőztető kiválasztásánál elkövetett hibákról itt írunk: hővisszanyerő gép választás 10 hiba

A szobákba jutó levegő mennyiség túl sok vagy túl kevés

Gyakori hiba a levegő mennyiségek túlméretezése. A legjobb PHPP szerint kiszámolni az egész épület levegő mennyiségeit, mert ez a számítás többféle korrigáló tényezőt alkalmaz. Első kalkulációhoz egyszerűsített számítás is alkalmas, ilyenkor a legtöbb gyártó a német DIN1946-6 -hoz igazodik. Eszerint az alábbi levegő mennyiségek kalkulálhatók (m3/h):

 

Jellemző levegő mennyiségek komfort szellőzés esetén, normál fokozatban
  Elszívás Befújás
fürdőszoba 40  
konyha 40-50  
WC 20  
mosókonyha 30-40  
nappali   40-70
hálószoba   30-40
gyerekszoba   30
dolgozószoba   30

Természetesen a fenti értékeket korrigálni kell a konkrét épület adottságaihoz. A számítást a fejadag szerinti levegő mennyiségekkel is ellenőrizni kell.

A szellőztető rendszer zajos (akusztikai kérdések)

Lakótérben az egyik legfontosabb a zaj kérdése, különösen a befújási pontokon és különösen kis lakás esetén. A zaj három forrásból származik: a szobák közötti áthallás, a gép zaja, és az áramló levegő zaja. A gyártók a műanyag csöves, csillagpontos elrendezést javasolják, hogy az áthallások elkerülhetők legyenek. (Ezt a témát a légcsatorna című írásban kifejtjük: légcsatorna hálózat lakóépületben ) A jó minőségű gépek helyes kiválasztás esetén normál üzemben nagyon halk üzeműek. A gépzajt egyrészről  a gép minősége (anyagai és az összeszerelés minősége), másrészről a magas ventilátorfordulat okozza. Ez ez egyik oka annak, hogy miért kell a normál fokozatban 60% körül működnie a hővisszanyerőnek. Az alacsony frekvenciájú gépzajt a gép után szerelt hangcsillapító képes nagymértékben csökkenteni, amennyiben megfelelő minőségű részletesen itt: hangcsillapítók . Az áramló levegő zaját a levegő felgyorsulása okozza. Kerülendő minden szűkület. Kockázatos lehet a rövid csőszakaszokra épített befújó szelep, amit az alacsony ellenállás miatt nagyon fojtani (szűkíteni) kellene, a nagyfokú fojtás miatt a levegő felgyorsul, és ez zajforrás lehet. A zaj kérdéseknek egy teljes cikket szenteltünk: szellőztető rendszer zaj problémák

A levegő áramlása nem öblíti át teljesen az épületet, helyiséget

Komfort szellőzés esetén egy helyiségbe vagy friss levegőt juttatunk, vagy elszívunk onnan. A levegő útját az egyes helyiségek között biztosítani kell, ennek legegyszerűbb módja az ajtók alatti rés. Lehetséges zajcsillapító elemmel ellátott levegő áteresztő beépítése a falba, ezen keresztül juthat ki/be a levegő (Zehnder Comfoduct). A befújási és elszívási pontokat úgy kell kiválasztani, hogy a levegő átjárja a helyiséget. Ezt a témát itt dolgoztuk fel: szelep, rács, anemosztát

A légcsatorna hálózat nem a termikus burkon belül halad

Ha a légcsatornát nem lehet a termikus burkon belül vezetni, akkor fel kell készülni a kondenzációra, illetve a teljes rendszer hatékonyságának a romlására. Ha a csövek ugyanis nem teljesen hőszigeteltek, akkor télen a befújt levegő lehűlhet (hiába a magas hatásfokú hővisszanyerő gép), nyáron pedig felmelegedhet.

A rendszer nem tisztítható, nem időtálló, cső-idom kapcsolatai keresztmetszet szűkülést okoznak

A csövek lassan elpiszkolódnak, emiatt gondoskodni kell a csőrendszer tisztíthatóságáról. A jó minőségű csövek (Zehnder Comfotube, Helios Flexpipe, stb) tisztíthatók, antisztatikus anyagból készülnek, azaz nem vonzzák a port. Ezek a műanyag csövek egyéb higiéniai jellegű tulajdonságokkal is rendelkeznek, amiket a "műanyag légcsatorna minőség" cikkben részletezünk (hajlítási sugár, alapanyag, tanúsítányok).helios-frs-flexpipe-legcsatorna

A nyomásesés túl magas

A legvégére maradt, de talán a legfontosabb pont, amit a tervezéskor figyelembe kell venni. A légcsatorna hálózatnak a lehető legkisebb ellenállásúnak kell lennie. Ehhez a lehető legnagyobb mértékben igazodni kell az alábbi irányelvekhez (csillagpontos kialakítást feltételezve):

  • ne legyen nagyon hosszú légcsatorna egyik szobába se
  • ne legyen sok iránytörés
  • a légcsatorna belső felülete legyen sima
  • a légcsatorna belső átmérője legyen nagy, mi előnyben részesítjük a 74 mm -es műanyag csöveket (külső átmérőben 90-es csövek)
  • a légcsatorna és az idom csatlakozása ne okozzon szűkületet, azaz a csövet kelljen az idomba tolni és nem fordítva
  • az áramló levegő sebessége ne legyen nagy (lásd első pont: ne legyen a levegő mennyiség túltervezve)

 Át kell gondolni a teljes légtechnika hálózatot, nagy ellenállást jelenthet egy kiegészítő pollenszűrő, egy aktívszén szűrő, egy rosszul megválasztott külső rács, és a a vizes hűtő-fűtő kaloriferek jelenthetnek még számottevő ellenállás növekedést. A nagy ellenállású légcsatorna hálózat magasabb ventilátor fordulatszámra kényszeríti a gépet, aminek káros hatásairól több helyen írunk a honlapon.

Az árak érdeklik? Böngésszen webáruházunkban, vagy kérjen árajánlatot a teljes szellőztető rendszerére!
webaruhaz2015
teljes rendszer 2015aj