Cikkek

Olcsó rekuperátor

Olcsó rekuperátor


Jellemző klímás hővisszanyerő gép 1.
Szeretném tisztázni, mit tud és mit nem tud egy olcsó rekuperátor. Rövid netes keresgélés után kiderül, hogy az olcsó hővisszanyerő gépek külsőre és belsőre is nagyon hasonlítanak egymáshoz. Gyártóik az ismert klímás cégek, mint a Mitsubishi (Lossnay), a Midea (Midea HRV), Fujitsu ERV, Samsung és lehetne sorolni végtelenségig. A kategória jellemzőiben sok gyártó és forgalmazó osztozik, lényegében az összes klíma gyártó és forgalmazó, a gépek egy kaptafára készülnek.
Ez a "kaptafa" pedig az álmennyezetben elhelyezett, iroda-üzlethelyiség-étterem-egyéb közösségi tér hővisszanyerő szellőztető. Ezeknél a felhasználásoknál szerényebbek a zaj, látvány, és higiéniai követelmények A klímagyártók ezeket a gépeket hűtött térbe, a klímarendszerek kiegészítőiként gondolják el. Erről árulkodik minden gyári katalógus, szervizkönyv, szerelési utasítás. Ez teljesen helyénvaló így. Ami nem helyénvaló, hogy ezeket a gépeket lakossági célra (családi házba, lakásba) is eladják.
Ezek a gépek nem lakossági célra készülnek!
A klímás gyártók két kategóriára osztják gyártmányaikat:

  •     RAC (Residental Air Conditioning): lakossági termékek
  •     CAC (Commercial Air Conditioning): kiskereskedelmi-irodai környezetben használatos termékek

Jellemző klímás hővisszanyerő gép 2.
A probléma az, hogy az eredetileg iroda, üzlet szellőzés célra gyártott termékeket Magyarországon lakossági célra értékesítik.Az alacsony árfekvés miatt a forgalmazók meg is találják célközönségüket. A bejegyzésem célja annak bemutatása, hogy ezek a hővisszanyerő gépek miért nem alkalmasak családi házba. Egyúttal  szeretném leszögezni, hogy ezek a gépek nem rosszak. Iroda vagy üzlet hővisszanyerésére tökéletesek.

 Családi házba viszont nem, az alábbi okokból:

 
 
A legfontosabb jellemző: a légszállítás
Sajnos légszállítás görbét elvétve találni, a gyártók táblázatos formában adják meg a légszállítást.  A hozzáférhető adatok az alábbikat mutatják:

    a megadott légszállítás az elérhető maximum érték, "extra high" fokozaton értendő
    a megadott légszállítás igen alacsony légcsatorna ellenállás mellett értendő (pl. egy 350 m3/h nevezett gép 95 Pa körül tudja ezt az értéket maximum fokozaton)
    a normál fokozaton leküzdhető légcsatorna ellenállás is szerény (pl. egy 350 m3/h nevezett gép 60 Pa körül szállít 350 m3/h-t a "high" fokozaton)

Következtetés: ezek a gépek csak igen alacsony légcsatorna rendszerellenállás  mellett használhatók (később erről még lesz szó)

A képen: japán gép gyári szervizkönyve kiegészítő ventilátor beépítését javasolja, ha a légcsatorna ellenállás túl magas lenne... "extra components which create significant static pressure"
 


A géphez köthető légcsatorna egyértelműen csak rövid, nagy átmérőjű lehet. A gépek tervezői egy légtér átszellőztetésében gondokodtak: iroda vagy üzlet esetében. Álmennyezetben elhelyezett gép, álmennyezetben vezetett nagy átmérőjű (160mm) légcsatorna, befújás és elszívás egy-egy ponton. Ez kiválóan megvalósítható pl. egy étterem, üzlet, vagy iroda esetében, de családi ház esetében nem.

Olcsó (klímás) hővisszanyerő helyes alkalmazása: rövid, nagy átmérőjű légcsatornák
Ventilátor motorok
Ezek a gépek AC motorral hajtottak. Villamos fogyasztásuk jelentős. Egy korszerű EC motoros gép villamos energiaigénye töredéke egy AC motoros gépének. Az AC motor ráadásul hangosabb, és élettartama is jelentősen rövidebb, és nem szabályozható úgy, mint egy korszerű EC motor. A szabályozhatatlanságból adódó fő problémáról lejjebb,a hatásfoknál olvashat.
Természetesen az interneten az ilyen gépek leírásaiból nem marad el az "energiatakarékos szellőztető" és a többi dicsérő jelző. Ezek a gépek egyáltalán nem energiatakarékosak, üzemeltetésük többszöröse egy EC motoros gép üzemeltetési költségeinek.
Következtetés: ezek a gépek jelentősen magasabb villamos energia igényűek

Hatásfok és hőcserélő
Nyilvánvaló, hogy az összes szórólap és katalógus hemzseg a "nagyon energiatakarékos", és a "kimagasló hatásfok" és a többi hasonló jelzőtől. Zömében ezek a gépek egyszerű keresztáramú hőcserélővel szereltek. Megadott hatásfokuk értelmezését nagyban nehezíti, hogy ezek a gépek ún. entalpia hőcserélővel ellátottak, ezért megkülönböztethető érezhető hőátadás hatásfok (sensible heat) és a teljes (entalpia) átadás hatásfoka. A forgalmazó cégek kommunikációja ezeket összemossa.

Hatásfok
A rekuperátor hatásfok igen nagy téma, a blogban több helyen is foglalkozom vele. Lényeges, hogy a hatásfok úgy értendő, hogy a hőcserélő belépő és kilépő légárama egyezik. Mivel a valóságban az elszívó és a befújó csőhálózat hossza eltérő, áramlási ellenállása is eltérő. A ventilátorok fordulatszámát ennek megfelelően korrigálni kell. Erre az olcsó rekuperátorokba épített AC motorok alkalmatlanok. Következtetés: a papíron megadott, laborban mért hatásfok a gyakorlatban alacsonyabb lesz. Az alacsony hatásfok miatt a befújt levegő utánfűtésére lenne szükség.

Entalpia hőcserélő
A hőcserélőben hőátadás és párásítás is zajlik egyszerre. Az olcsó rekuperátorok az entalpia hőcserélők első generációját alkalmazzák, aminek alapanyaga papír. A párásítás az itatóspapír elvén működik. Az ilyen hőcserélők nem takaríthatók maradéktalanul, több év használat után higiéniai problémák merülnek fel (elpiszkolódnak). A legújabb entalpia hőcserélők már speciális műanyagból készülnek (dPoint membrán), ezért vízzel moshatók, ezért higiéniai aggályok nem merülnek fel.