Szellőztető rendszer új építésű családi házban

Most építkezik? Ne feledje: 2020-tól követelmény az épület közel nulla energiaigénye!

A lakóépületek hőátbocsájtási értékeiről már megjelent a rendeletmódosítás: 1246/2013 (IV.30). E rendelet 2015 január 1-től kötelezően alkalmazandó középületekre, 2018 január 1-től minden épületre. Például a homlokzati falra előrt új u érték a most még érvényes 0,45 W/m2K-ről 0,24 W/m2K -re változik, ez jelentős szigorítás.Figyelem, ez még nem passzívház követelmény, ugyanis az ennél még jóval szigorúbb (passzívház)

Mi az, ami az építkező számára ebből fontos információ?

Az, hogy ma már nem lehet olyan megközelítéssel, gondolkodásmóddal építeni, ahogy 10-20 éve lehetett. A most építendő épületeknek a lényegi jellemzője az energiatakarékosság (közel nulla energiaigény!), nem pedig másodlagos, harmadlagos tulajdonsága. Az energiatudatos építkezés 2018-tól tehát már nem az építkező önkéntes választása, hanem kötelező előírás. Azoknak is kötelező így építeni, akinek egyébként más lenne a prioritás: az épület külső-belső megjelenése, eladhatósága, stb.

A 2018 előtt építkezőknek fel kell tenniük maguknak a kérdést: érdemes-e olyan épületet építeni, ami nem felel meg ezeknekaz új előírásoknak, vagy érdemes már most olyat építeni, ami 2018 után is megállja a helyét?

Közel nulla energiaigény és hővisszanyerés. Miért szükségszerű?

Az új építésű lakóépület esetén egyértelmű a helyes megközelítés: az épület energiaigényét a lehető legalacsonyabbra kell visszaszorítani, és ezt az alacsony igényt kell aktív elemekkel (épületgépészettel) biztosítani. A hővisszanyerő szellőztető rendszer jelentősen segít az épület energiaigényének csökkentésében. Hővisszanyeréssel az épület hőigénye 40-50%-kal is csökkenthető, ezért a szerkezeti elemek után ez a leghatékonyabb módszere az épület energiaigényének a csökkentéséhez! Minden más épületgépészeti elem (hőszivattyú, napkollektor, napelem, kazán, kályha) meglévő fűtési-hűtési igényt elégít ki, a hőigények csökkentését nem segíti. Ezekkel ellentétben a hővisszanyerés az épület hőszükségletét csökkenti, akár a hőszigetelés!

A másik indok a szellőztető rendszer mellett a komfort ok: az új energetikai jellemzők csak kiváló nyílászárók, komoly falazat-hőszigetelés esetén érhetők el. Ennek következménye a légtömör épület. A légtömör épületben a levegő minősége csak szabályozott szellőzéssel biztosítható. Enélkül a szobákban a CO2, páratartalom, és más káros anyagok szintje kellemetlenül magas lesz.

Építhető-e családi ház hővisszanyerős szellőzés nélkül?

Igen, építhető. Kérdés inkább, megéri-e ilyen épületet építeni, ugyanis:

  • Egy ilyen épületnek a fűtési és hűtési energiaszükséglete magasabb, mint a hővisszanyerővel ellátotté. Ez többlet gépészeti beruházást és üzemeltetési költséget jelent.
  • Egy ilyen épület szellőzési hővesztesége jelentős, ez nyilván az energetikai követelményszint elérését jelentősen megnehezíti. Az épület más energetikai jellemzőit kell jmég tovább javítani, ez többlet beruházást jelent.
  • Egy ilyen épület komfortszintje jelentősen rosszabb. A szobákban a friss levegőt más gépészeti módszerrel kell biztosítani (elszívó ventilátor+ légbeeresztők), ezek alacsonyabb komfortszintet nyújtanak (pl. huzatérzet az alacsony hőmérsékletű belépő levegő miatt).
  • A külső friss levegő nem kezelhető, a por, a pollen, a szagok problémát jelenthetnek. Központi hővisszanyerő géppel ezek mind kezelhető kérdések.

Az első kérdés, hogy szükség van-e egyáltalán hagyományos tűzhely fölötti páraelszívóra. A válasz nem egyértelmű igen. Az ésszerű döntéshez érdemes megvizsgálni a család főzési szokásait.

 Hővisszanyerő, azaz rekuperátor

hovisszanyeros szellozteto zehnder comfoair e2020Az ilyen szellőztető rendszerek központi eleme a hővisszanyerő, idegen szóval rekuperátor. A gépen halad át az épület összes szellőző levegője, családi ház nagyságrendben óránként 150-300 m3/h.

Mennyibe kerül?

Egy német minőségű teljes szellőztető rendszer, csillagpontos légcsatorna kialakítással bruttó anyag áron 1,3 - 2 millió forint között, a választott extráktól és kiegészítőktől függően (családi ház). DE feltétlen figyelembe kell venni, hogy egy olyan épületben, amely nem rendelkezik hővisszanyerő rendszerrel, a fűtési/hűtési igény jelentősen nagyobb. Ez azt is jelenti, hogy egy ilyen épület fűtési-hűtési rendszere jóval drágább (nagyobb hőszivattyú/kazán, több hőleadó felület, cső). A hővisszanyerés által elérhető 40-50% energiaigény csökkenés megmutatkozik a beépített fűtési-hűtési rendszer bekerülési és üzemeltetési költségeiben is. Tehát ha Ön nem épít be hővisszanyerős szellőztető rendszert, akkor nem takarít meg 1,3-2 millió forintot, mert ennek az összegnek egy tetemes részét a nagyobb fűtési-hűtési rendszer magasabb bekerülési és üzemeltetési költségeire kell fordítania.
Az egy vagy két helyiséges hővisszanyerős kisgépek bekerülési költsége ennél alacsonyabb. Az árakról még itt is olvashat egy összefoglalót, ha a műszaki részletek iránt fogékony: szellőztető rendszer árak

 Mennyire zajos a működése?

A helyesen méretezett minőségi szellőztető rendszer működése alacsony és normál fokoztaban zajtalan. A magas fokozatban működő szellőzés hallható, de ez a fokozat csak a WC/fürdőszoba/konyha használatakor, ideiglenesen működik. Minden központi szellőztető rendszernek szerves része a hangcsillapító, akárkitől rendel, ennek beépítését követelje meg! A hangcsillapító témának külön cikket szenteltünk, itt olvashatja: hangcsillapító
Ha a egy vagy két helyiséges szellőztetőgépben gondolkozik, csak olyat vásároljon, ahol a kívánt éjszakai légszállításhoz (30 - 40 m3/h) tartozó zajszint 30 db(A) alatt van!

Mennyibe kerül az üzemeltetése?

A helyesen méretezett rendszer éves villamos energia igénye 15-18.000 Ft (ennek az összegnek akár a tízszeresét is megtakaríthatja a hővisszanyerés). Ez a költség jelentősen csökkenthető CO2 szintre történő szabályozással. További költség az éves szűrőcsere, ennek költsége 10-13.000 Ft/ év. Ez a költség nagyméretű előszűrő alkalmazásával csökkenthető.

 Felújítás esetén is használható?

Igen, több esetben telepítettünk központi, légcsatornás szellőztető rendszert felújítás alatt áló családi házba, de a légcsatornák elhelyezése néha sok fejtörést okoz.. Az esetek többségében inkábbb az egy vagy két helyiséges megoldásokat javasoljuk (Comfoair 70 és Comfospot 50), ezek gyorsan és egyszerűen telepíthetők légcsatorna szerelés nélkül.

Hogy néz ki mindez a szobában?

A lakószobákba a friss levegő rácsokon vagy szelepeken keresztül jut be. A levegő bejuttatható fentről (ez a leggyakoribb), oldalfalról alacsony magasságban, vagy a padlóból padlórácson át. A vizes helyiségekbe szintén rács vagy elszívószelep építhető. Ennek a témakörnek külön cikket szenteltünmk, itt olvashatja: rácsok, szelepek

Árajánlat, beszerelés, beüzemelés

Pontos árajánlatért töltse ki árajánlatkérő kérdőívűnket (árajánlat kérés). Az általunk forgalmazott Zehndder Comfosystems rendszer évtizedes nyugat-európai tapasztalatokon alapul, kipróbált, ár-érték arányában kiemelkedő. A Zehnder kínálatán belül is vannak olcsóbb-drágább opciók akár gép, akár kiegészítők tekintetében.
Rendszerét gyorsan és szakszerűen beszereljük és beüzemeljük. A beüzemelés (beszabályozás) fontosságáról itt olvashat többet: kiegyenlített szellőzés

Megkeressük az Ön pénztárcájához illő megoldást! Kérjen árajánlatot, látogasson el bemutatótermünkbe!

Provokatív kérdésfeltevésünkkel a rekuperátorok energetikai fontosságára kívánunk rávilágítani. A hőszigetelés energetikai hasznosságával az átlagember is tisztában van:

Sokat hallunk az antibakteriális légcsatornáról, de még sosem fogalmazta meg senki, pontosan mit is csinálna egy ilyen légcsatorna. Ebben a cikkben elmondjuk mi, mit gondolunk mi a szellőztető rendszer higiéniájáról. A cikkben kizárólag a műanyag elosztó csőhálózat jellemzőivel foglalkozunk. Akkor marad tiszta és higiénikus a légcsatorna hálózat, ha

  • szűrőkkel védjük (az elszívó ágakat)
  • a cső anyaga nem bocsájt ki káros anyagokat
  • a cső anyaga nem gyűjti össze a port (ez a csőrendszer kötéstechnikájától is függ)
  • a teljes szellőztető rendszer legyen tisztítható
1. oldal / 2