Energiacímke

A központi hővisszanyerő gépeket 2016 január 1-től energiacímkével kell a gyártóknak ellátniuk. Ahogy az már a háztartási gépek esetén szokásos, az A+ minősítés jelenti azt a hővisszanyerő gépet, amely a legtöbb energiát takarítja meg a háztartás számára. Az energiacímkán ezek felül a gép zajszintje és a gép maximális légszállítása található. Figyelem, az energiacíkén olvasható zajszint nem a szobában hallható zajszint, az ugyanis tervezési-kivitelezési kérdés (lsd. a helyes gépválasztásról és a hangcsillapítókról szóló cikket). A gép maximális légszállítását mutató adat sem a kiválasztási levegő mennyiséget mutatja, a fogyasztó számára csak tájékoztatásul szolgál.

Rekuperátor, azaz hővisszanyerő

Levegő-levegő hőcserélő (ipari alkalmazásoknál bármilyen gáznemű közegek hőcserélője), amely hulladékhőből képes hőenergiát visszanyerni. Épületgépészeti alkalmazásokban az elhasznált levegő hőtartalmát visszanyeri, mielőtt az kidobásra kerülne. A kidobott levegő hőmérséklete alacsonyabb mint a szobákból elszívott levegő hőmérséklete. Minél több energiát képes a rekuperátor visszanyerni, annál alacsonyabb a kidobott levegő hőmérséklete.

Légszállítás

Az a levegő mennyiség, amit a szellőztetőgép szállítani képes. Elterjedt mértékegysége m3/h. A gép légszállítása nem állandó érték, függ a ventilátor fordulatszámától és attól a légcsatorna ellenállástól, amit a gépnek ahhoz kell leküzdenie, hogy a levegőt a szobákba juttassa. A gép légszállítását a jelleggörbéjéből határozhatjuk meg, amennyiben ismerjük a légcsatorna ellenállást, illetve a ventilátorok fordulatát. Figyelem, a légcsatorna ellenállása is változó érték (lsd. lejjebb).

Légcsatorna ellenállás

Minél töb levegőt kísérlünk meg adott légcsatornán áramoltati, annál nagyobb ellenállást fog kifejteni, tehát egyre több energiába kerül (villamos energiába, ami a ventilátorok elektromos fogyasztásában nyilvánul meg). Hasonló jelenséget a kert locsolása közben is tapasztalhatunk, hiszen a fél colos locsolótömlőn sem lehet bármennyi vizet kilocsolni adott szivattyú munka mellett. Igen lényeges, hogy a levegő mennyiségének megduplázásával a villamos igény nem duplázódik, hanem nyolcszorozódik. Másképp fogalmazva, egy relatíve nagy légmennyiséget egy relatíve kis gép csak nagyon jelentős villamos fogyasztással képes szállítani. (Lásd még: gép választás).

EC motoros ventilátor

Elektromos kommutációjú egyenáramú (DC) motor. Ezek a motorok jelentősen drágábbak a korábbi évtizedekben megszokott AC (szénkefés) motoroknál, de igen jelentős műszaki előnyöket is nyújtanak. Sokkal hatékonyabbak, jelentősan hosszabb az élettartamuk, nem zajosak. Pont azok a tulajdonságok, amik különösen alkalmassá teszik a hővisszanyerő gépekben való alkalmazásra. Alsó kategóriás gépekben találkozni AC motorokkal, de az előbb felsorolt hátrányokat az alacsonyabb ár nem tudja ellensúlyozni. A nyugat-európai gyártók döntő többsége már EC motorokat használ.

Páratartalom

Lényeges megkülönböztetni az abszolút és a relatív páratartalmat. az abszolút páratartalom azt fejezi ki, hogy 1 kg levegőben hány gramm pára található. Ez az érték függ a levegő hőmérsékletétől, ezért hasznos bevezetni a relatív páratartalom fogalmát (RH). A levegő ugyanis csak egy adott mennyiségben képes pára felvételére. Ha a pára mennyisége meghalad egy bizonyos értéket, a telítődik és a pára víz formájában kicsapódik. A relatív páratartalom az adott hőmérsékletű levegő telítettségéhez viszonyított páratartalmat fejezi ki. Tehát lehetséges, hogy a 80% relatív páratartlamú levegő szárazabb, mint a 60% relatív páratartalmú.

Szellőzési fokozatok

A legtöbb hővisszanyerőt az alábbi üzemmódokban lehet üzemeltetni:

  • távollét : ilyenkor huzamosabb ideig nem tartózkodnak otthon a lakók (pl. szabadság)
  • alacsony fokozat: a lakás üres, vagy alig használt (pl. csak egy személy tartózkodik otthon)
  • normál fokozat: mindenki otthon van
  • magas fokozat: a lakásban fokozott pára vagy szag képződik (pl. fürdőszoba vagy WC használat, sütés-főzés, vendégek, stb)

A német Paul márka kiemelkedő típusa a Novus 300. Hatásfokában, műszaki paramétereiben a hővisszanyerős szellőztetőgépek egyik zászlóshajója. A legmagasabb PHI által igazolt hatásfok, igen alacsony villamos fogyasztás.

Tekintse meg bemutatótermünkben! Árak és további információ a gépről itt: Paul Novus 300 és Novus 450 szellőztetőgépek

webaruhaz energetika 2020 kft

Felújít vagy építkezik? Lássuk miben gondolkozhat. Az bizonyos, hogy gépi szellőzésre lesz szüksége, ha nem akar nem kívánatos mellékhatásoktól szenvedni. Mire gondolunk? Olvassa el a "7 ok, amiért az ablaknyitás nem működik" cikkünket.

 Hővisszanyerő, azaz rekuperátor

hovisszanyeros szellozteto zehnder comfoair e2020Az ilyen szellőztető rendszerek központi eleme a hővisszanyerő, idegen szóval rekuperátor. A gépen halad át az épület összes szellőző levegője, családi ház nagyságrendben óránként 150-300 m3/h.

A Helios KWL sorozatának EC motoros gépe. Eco változat, a Pro változathoz képest csökkentett szolgáltatásokkal.

Légszállítás adatok:

  • elméleti maximum (0 Pa): 360 m3/h
  • valós maximum (220 Pa körül): 220 m3/h
  • normál üzemú, 60% ventilátor fordulatszám mellett (100 Pa körül): 230 m3/h

Forgalmazó: Kamleithner Budapest Kft

Légszállítás, Helios KWL EC 300
helios-kwl-ec300-legszallitas

A világ egyik legmagasabb hatásfokú gépe. A Basic géphez képest több szolgáltatás. A gép több helyzetben szerelhető. Normál hőcserélős változat.

Zehnder ComfoAir 200 hővisszanyerő légszálítása
Zehnder Comfoair 200-legszall