A Zehnder hővisszanyerő gépek új sorozata: ComfoAir Q350 / Q450 / Q600

A nyugat-európai bevezetés után 2017 január 1-től a Zehnder teljesen új hővisszanyerőkkel jelenik meg a magyar piacon is. A korábbi ComfoAir 350 és ComfoAir 550 gépek mellett három teljesen újszerű hővisszanyerőt lehet megvásárolni, a Q350, Q450 és Q600 típusokat. Bemutatótermünkben megtekinthető a ComfoAir Q350 típus. Árak a lap alján.

Újdonságok

Új ellenáramú hőcserélő

Az új Q sorozatú gépekben egy új fejlesztésű hőcserélő kapott helyet. A hőcserélő felülete meg nagyobb lett (44m2). A hőcserélő légcsatornái változó keresztmetszetűek. Ez az újítás javította a levegő áramlási jellemzőit a hőcserélőn belül. Ennek, illetve a nagyobb felületű hőcserélőnek köszönhetően a gép hatásfoka jelentősen javult. (Majdnem beérte a még mindig csúcstartó Paul Novus 300-at).

 Új nyári működés

comfoairq uj nyari mukodes zsaluk e2020A gépből teljesen hiányzik a más gyártóknál is megszokott megkerülő ág. A fejlesztések egyik lényeges része a helyigényes megkerülő ág teljes elhagyása volt. Ezt a megoldást a Zehnder nyugdíjba küldte. A nyári időszakban egy-egy zsalu zárja a hőcserélő felületét, így iktatva ki a hővisszanyerést. Átmeneti időszakokban a zsaluk részben is zárhatnak (moduláló bypass), így a hőviszanyerés mértéke és a befúvott levegő hőmérséklete szabályozható. A megoldásteljesen újszerű, de több komfort előnnyel kecsegtet.

Szenzorvezérelt működés

Talán a legmarkánsabb újdonság, hogy a ComfoAir Q gépek működése teljesen szenzorvezérelt lett. A mindig optimális működésről hat szenzor gondoskodik:

  • hőmérséklet érzékelő mind a négy ágban
  • nyomáskülönbség érzékelők mindkét ventilátoron
  • páratartalom érzékelők a külső friss levegő és az elszívott levegő oldalon

A páratartalom érzékelők képesek annak eldöntésére, hogy a külső-belső páratartalom arány hasznos-e a lakás komfort szempontjából, vagy káros. Például, ha a lakás páratartalma hirtelen megnő, akkor ezt a megnövekedett páratartalmat csak akkor juttatja ki megnövelt fordulatszámmal a gép, ha a külső páratartalommal nem jár a lakás rosszabbul, azaz ha a külső páratartalom nem magasabb. Hasonlóan védi a hővisszanyerő a lakást a téli túl alacsony páratartalomtól. Ha a külső levegő túl száraz, akkor nem szellőztet túlságosan, csak annyira, hogy 30% relatív páratartalom alá ne csökkenjen a lakás páratartalma.

 A nyomáskülönbség érzékelők folyamatosan figyelik a két ventilátor légszállítását. A cél a kiegyenlített szellőzés fenntartása, azaz a legmagasabb hatásfok elérése. További érdekesség, hogy a gép nem a megszokott térfogatáram mennyiségekkel kalkulál, hanem a jóval pontosabb eredményt adó tömegáram (kg/h) mennyiségekkel. A pontos számítás érdekében ezért a beüzemeléskor meg kell adni a beszerelés tengerszint feletti magasságát. Nagyon kis részletkérdésnek tűnik? Talán az. De ne feledje, hogy a világ legmagasabb hatásfokú hővisszanyerő gépeiről van szó, és itt ilyen "apróságok" számítanak.

Új ventilátorok

 zehnder comfoairq uj ventilator e2020Mivel a gépből eltűnt a korábbi helyigényes megkerülő ág, így lehetőség nyílt nagyobb, robosztusabb ventilátorok elhelyezésére. A ventilátorok az Ebm-Papst csúcstechnológiáját képviselik, csendesíített "Flow Grid" technológiával. Az új ventilátorokkal a gép zajszintje 41 dB(A)-ra csökkent. (Az egyik legalacsonyabb a családi házas kategóriában).


Továbbfejlesztett szűrők

comfoairq szurokA gépbe G4 finomságú szűrők szereltek, de külön rendelhető F7 pollenszűrő is. A szűrő karbantartását a gép jelzi. Ajelzés az átáramlott levegő mennyiség függvénye. (A korábbi generációs ComfoAir gépek csak a beállított idő letelte után jeleztek). Az új szűrők nagyobb felületűek, kisebb ellenállásúak, gépbe illeszkedésük pontosabb (légtömörebb).

Beállítható akár az is, hogy a kijelző figyelmeztessen a szűrő rendelés időpontjára még az aktuális szűrőkarbantartás előtt. Csereszűrők a webáruházunkból rendelhetők.
Rengeteg új automatika elem

comfoairq kijelzo e2020
comfoairq comfocontrol app e2020Hatalmas előrelépés történt az automatika elemek kínálatában. A ComfoConnect termékcsalád segítségével a hővisszanyerő vezérelhető okostelefonról (egyelőre az iPhone és IPad-ra letölthető Comfoconnect App segítségével). Ehhez egy Comfoconnect LAN C interfészre van szükség. A gyártó ígérete szerint 2017-ben a távoli elérés funkció is elkészül. A hővisszanyerő KNX épületfelügyelei rendszerbe is köthető, a KNX csatoló segítségével. Aki az egyszerűbb megoldások híve, megelégedhet a készülékbe épített kezelő-kijelzővel, a gép ezzel is tökéletesen kezelhető.

Kedvezmény nélküli  gyári listaárak (kivonat)

A teljes árlista megtalálható és letölthető a lap alján a "Mellékletek" között.. A listaárakból egyedi kedvezményeket biztosítunk.

  Nettó listaár
(Euro)
Forint ár
és további információk a webáruházunkban
ComfoAir Q350  2549 ComfoAir Q350
ComfoAir Q450  3349 ComfoAir Q450
ComfoAir Q600  3999 Kizárólag egyedi ár. Érdeklődjön!
ComfoAir Q350 entalpia hőcserélős  3149  
ComfoAir Q450 entalpia hőcserélős  3949  
ComfoAir Q600 entalpia hőcserélős  4599  
Teljesítményszabályozott villamos fagymentesítő  300 ComfoAir Q fagyvédő
ComfoSense C 67  220  
ComfoConnect LAN C  195 LAN C
ComfoConnect KNX  270  

 

A Zehnder ComfoAir sorozatának alacsony árfekvésű lakásszellőztetője. kb. 100-110 m2 alapterületig javasolt, falra szerelt változat.

A Zehnder ComfoAir sorozatának alacsony árfekvésű lakásszellőztetője. kb. 100-110 m2 alapterületig javasolt, mennyezetre szerelt változat. Minden lényeges tulajdonsággal rendelkezik, amitől egy hővisszanyerő jó minőségűnek mondható (nagy hatásfokú hőcserélő, EC motoros ventilátorok, páratartalom szabályozás, stb...), de az apró részletekben elmarad a sorozat drágább társai mögött. Ez a gép nem rendelkezik pl. passzívház minősítéssel, igaz ebben az árkategóriában ez nem elvárás. Maximum légszállítása 245 m3/h (100Pa). Rendelkezik beépített kezelő-kijelzővel, és beépített páratartalom érzékelővel is.

A Zehnder közepes méretű hővisszanyerő gépe, könnyen szerelhető építőelemes kiegészítőkkel. Részletes cikkünk itt olvasható: Comfoair 180 rendszer

Zehnder Comfoair 180 légszállítás görbe
 ca180 legszallitas
 

 

 

 

Teljes hővisszanyerős szellőztető rendszer építőelemekből, ComfoAir 180 géppel

Kompakt méret, gyors és egyszerű szerelés

ComfoAir 180 konyhai2

A Zehnder közepes méretű hővisszanyerő gépe a ComfoAir 180 típus.

Szellőztető rendszer új építésű családi házban

Most építkezik? Ne feledje: 2020-tól követelmény az épület közel nulla energiaigénye!

A lakóépületek hőátbocsájtási értékeiről már megjelent a rendeletmódosítás: 1246/2013 (IV.30). E rendelet 2015 január 1-től kötelezően alkalmazandó középületekre, 2018 január 1-től minden épületre. Például a homlokzati falra előrt új u érték a most még érvényes 0,45 W/m2K-ről 0,24 W/m2K -re változik, ez jelentős szigorítás.Figyelem, ez még nem passzívház követelmény, ugyanis az ennél még jóval szigorúbb (passzívház)

Mi az, ami az építkező számára ebből fontos információ?

Az, hogy ma már nem lehet olyan megközelítéssel, gondolkodásmóddal építeni, ahogy 10-20 éve lehetett. A most építendő épületeknek a lényegi jellemzője az energiatakarékosság (közel nulla energiaigény!), nem pedig másodlagos, harmadlagos tulajdonsága. Az energiatudatos építkezés 2018-tól tehát már nem az építkező önkéntes választása, hanem kötelező előírás. Azoknak is kötelező így építeni, akinek egyébként más lenne a prioritás: az épület külső-belső megjelenése, eladhatósága, stb.

A 2018 előtt építkezőknek fel kell tenniük maguknak a kérdést: érdemes-e olyan épületet építeni, ami nem felel meg ezeknekaz új előírásoknak, vagy érdemes már most olyat építeni, ami 2018 után is megállja a helyét?

Közel nulla energiaigény és hővisszanyerés. Miért szükségszerű?

Az új építésű lakóépület esetén egyértelmű a helyes megközelítés: az épület energiaigényét a lehető legalacsonyabbra kell visszaszorítani, és ezt az alacsony igényt kell aktív elemekkel (épületgépészettel) biztosítani. A hővisszanyerő szellőztető rendszer jelentősen segít az épület energiaigényének csökkentésében. Hővisszanyeréssel az épület hőigénye 40-50%-kal is csökkenthető, ezért a szerkezeti elemek után ez a leghatékonyabb módszere az épület energiaigényének a csökkentéséhez! Minden más épületgépészeti elem (hőszivattyú, napkollektor, napelem, kazán, kályha) meglévő fűtési-hűtési igényt elégít ki, a hőigények csökkentését nem segíti. Ezekkel ellentétben a hővisszanyerés az épület hőszükségletét csökkenti, akár a hőszigetelés!

A másik indok a szellőztető rendszer mellett a komfort ok: az új energetikai jellemzők csak kiváló nyílászárók, komoly falazat-hőszigetelés esetén érhetők el. Ennek következménye a légtömör épület. A légtömör épületben a levegő minősége csak szabályozott szellőzéssel biztosítható. Enélkül a szobákban a CO2, páratartalom, és más káros anyagok szintje kellemetlenül magas lesz.

Építhető-e családi ház hővisszanyerős szellőzés nélkül?

Igen, építhető. Kérdés inkább, megéri-e ilyen épületet építeni, ugyanis:

  • Egy ilyen épületnek a fűtési és hűtési energiaszükséglete magasabb, mint a hővisszanyerővel ellátotté. Ez többlet gépészeti beruházást és üzemeltetési költséget jelent.
  • Egy ilyen épület szellőzési hővesztesége jelentős, ez nyilván az energetikai követelményszint elérését jelentősen megnehezíti. Az épület más energetikai jellemzőit kell jmég tovább javítani, ez többlet beruházást jelent.
  • Egy ilyen épület komfortszintje jelentősen rosszabb. A szobákban a friss levegőt más gépészeti módszerrel kell biztosítani (elszívó ventilátor+ légbeeresztők), ezek alacsonyabb komfortszintet nyújtanak (pl. huzatérzet az alacsony hőmérsékletű belépő levegő miatt).
  • A külső friss levegő nem kezelhető, a por, a pollen, a szagok problémát jelenthetnek. Központi hővisszanyerő géppel ezek mind kezelhető kérdések.
1. oldal / 5