Rövid használati útmutató, hogyan használja a hővisszanyerő keresőt

Az adatbázisba központi hővisszanyerős szellőztető gépeket töltöttünk fel. A megadott adatok a gyártó által interneten közzétett adatok. Az adatokat szigorúan csak az MSZ EN 13141-7 feltételek szerint mértek. Ugyanazek az adatok találhatók a készülékek energiacimkéin is. A helyes értelmezéshez feltétlen olvassa el az energiacimkéről szóló cikkünket. Tudta, hogy az A+ besorolás nem csak a gép alacsony energiafogyasztását jelenti? Tudta, hogy egy gépnek több besorolást is kaphat, attól függően, hogy milyen módon szabályozott?

Légszállítás

Maximum fordulaton mért légszállítás 100 Pa mellett. Nem ad információt arról, hogy az Ön házába beépítve pontosan mennyi levegőt tud szállítani a gép.

Elérhető legjobb energiaosztály:

A+ besorolású az a készülék amely a legtöbb hőenergiát takarítja meg a legalacsonyabb fogasztás mellett egy fűtési szezonban. A fogyasztást a szabályozás módja jelentősen csökkentheti. Ha a hővisszanyerő gép töb módon szabályozható, akkor a legjobb elérhető energiaosztályt adjuk meg. Ehhez legalább két szén-dioxid érzékelőt kell a lakásban alkalmazni (igényfüggő szabályozás). Ha ennél egyszerűbb szabályozást alkalmaznak (pl. időprogram), az energeikai besorolás rosszabb lesz (pl. A+ helyett A vagy B). Sajnos sok gyártó eleve a legjobb elérhető energiaosztályt adja meg, pedig a valóságban nincsenek szén-dioxid érzékelők. Ez az egyik csúsztatás-szépítés amivel gyakorta találkozni, ahogy erről bővebben írtunk itt: olcsó hővisszanyerő

Zajszint

A gép zajszintje 70% fordulatszám mellett. Nem ad információt arról, hogy az Ön házába beépítve pontosan milyen zajokat fog hallani a szobákban.

Páravisszanyerés

Megadhatja, hogy a kereső csak az entalpia hőcserélős gépeket mutassa.

Nyári működés

Nyáron éjszakákon nincs szükség hővisszanyerésre, mert ilyenkor szeretnénk a külső hűvösebb levegővel szellőztetni. Éppen úgy, mintha ablakot nyitnánk. Korábban "bypass ág" megnevezéssel illettük ezt a funkciót, mert egy bypass ág (kerülőág) nyitásával a hőcserélőt kikerüli a levegő (a gép nem működteti a hőcserélőt).

 Moduláló nyári bypass

Egyes készülékek nem csupán működtetik vagy nem működtetik a hőcserélőt, hanem képesek részlegesen a levegő egy részét átengedni rajta, és ezt a levegő mennyiség részarány folyamatosan változtatni. Ez komoly komfort előnyökkel jár.

Állandó légmennyiség szabályozás

Egyes készülékek képesek a beállított levegőmennyiség állandó szinten tartására akkor is, ha éppen szélhatás lép fel, vagy a szürő elpiszkolódik, vagy éppen jelentős kondenzáció zajlik a hőcserélőben. Bár az egyes gyártók különböző műszaki megoldásokat alkalmaznak erre a célra (ezek között is van pontosabb és kevésbé pontos), a végeredmény egy komfortosabb és magasabb hatásfokú szellőzés.

Évek óta látjuk, hogy egyes forgalmazók tudatlanul vagy szándékosan, összevissza hatásfok adatokat adnak meg webáruházukban, katalógusaikban.