Mennyibe kerül beépíteni? Mennyibe kerül nem beépíteni? Az árakról. Kiemelt

Hővisszanyerős rendszer ár Hővisszanyerős rendszer ár

Hővisszanyerős szellőztető rendszer ár

Egy új építésű 150-170 m2 körüli hővisszanyerős szellőztető rendszer ára kb. 1,4M -1,6M Ft között tervezhető (ÁFA nélkül).  Ez az anyag ár, a legjobb paraméterekkel rendelkező ComfoAir Q350 hővisszanyerővel, Zehnder rendszerelemekkel. A lap alján a mellékletben találja az árakat, webáruházunkból származó egységárakkal, rendszer kedvezmény nélkül.

 Az alábbiakkal lehet számolni, a beszerelés sorrendjében:

 • légcsatorna rendszer, födémbe szerelve, kb. 220.000 Ft
 • osztódoboz, hangcsillapító (vagy a kettő egyben), külső rácsok, szigetelt légcsatornák a hővisszanyerős szellőztető gépig kb. 230.000 Ft
 • hővisszanyerő gép, normál hőcserélővel, szabályozóval pl. Zehnder ComfoAir Q350 kb. 700.000 Ft
 • rácsok, szelepek, szifon kb. 200.000 Ft

A mellékletből letölthető mintában egy 6 db befúvási - 6 db elszívási pontot tartalmazó rendszert talál, különösebb extrák nélkül. Külön cikkben elemeztük (az árakat befolyásoló paraméterek), hogy ez hogyan lehet olcsóbb vagy drágább. Most csak összefoglaljuk, hogyan lehet ez több vagy kevesebb:

Légcsatorna árak

Mi a Zehnder Comfotube 90 légcsatorna rendszerrel kalkulálunk, csillagpontos rendszerben, födém vasalás között megszerelve. A 90-es cső métere ugyan drágább mint a 75-ös cső, de a 90-es csővel olcsóbb rendszert építeni, mert a teljes csőhossz sokkal kevesebb.  A Zehnder-nél olcsóbb lehet más gyártó légcsatornája, ezeket mi nem javasoljuk, mert minőségük rosszabb, és az elérhető árkülönbség is csekély. A légcsatornák minőségét ebben a cikkben részletezzük: légcsatorna minőség.

Légcsatorna kiegészítők

Komolyab összeget tehetnek ki a kiegészítők is. Ezek közül a hangcsillapítót emelnénk itt ki. Hangcsillapító kell. A szivaccsal bélelt osztódoboz nem hangcsillapító. A magyar szabvány szerint megengedett zajszint hálószoában 30 dB(A). Mi 25 dB(A)-ra tervezünk. Az általunk tervezett rendszeret akusztikailag is méretezzük, figyelembe véve a légcsatornák hangcsillapító tulajdonságait is. Indolilt esetben kulisszás hangcsillapítót javaslunk (drágább), de általában a Zehnder Comfowell CW-S típus elegendő. Ezt a termék osztódobozként is használatos. Tovább információ a témában: hangcsillapítók

Hővisszanyerő gép

A hővisszanyerő gép akkor a legjobb, ha a legtöbb hőenergiát nyeri vissza a legalacsonyabb villamos energia felhasználással, a legalacsonyabb zajszinten. Ezeket a paramétereket foglalja össze az energiacímke. Feltűntetése 2016 január 1 óta kötelező. A legjobb besorolású gépek az A+ osztályú gépek, ezek nyerik vissza a legtöbb hőenergiát a legalacsonyabb villamos energia felhasználással. Használja a hővisszanyerő választót a megfelelő gép kiválasztásához. A gép nagyságával lehet a legöbbet "spórolni", hiszen a kisebb gép olcsóbb.  Sajnos gyakran találkozunk azzal, hogy a kelleténél kisebb hővisszanyerőt ajánlanak egyes forgalmazók. Sokszor a gépek megnevezése is félrevezető, mert a légszállítást nem a valós üzemi körülményekhez, hanem 0 Pa -hoz adják meg. A valósnál így nagyobbnak tűnik a gép. Ezt a témát a "mekkora valójában a hővisszanyerő" cikkben részletezzük.

Méretezési kérdések

Sajnos gyakran találkozunk azzal a helytelen elképzeléssel is, ami szerint a gép nagyságát a lakók száma x 30 m3/h szerint határozza meg. A hővisszanyerő gépek kiválasztását az EN DIN 1946-6 szabvány írja le. Az említett leegyszerűsített módszer nem alaptalan, hiszen a fejadag szerinti számítás a DIN 1946-6 -nak is része, és kis lakások esetén kielégítő eredményt is ad, viszont általánosan alkalmazva teljesen szakmaiatlan és közepes-nagyobb lakások esetén a kelleténé kisebb gép választását eredményezi. Fenti okok miatt, tehát az alap kérdés: mekkora hővisszanyerő gép szükséges

Hővisszanyerő gép kiegészítői

Gyakori extra a tisztítható polimer membrános (Zehnder-Paul) entalpia hőcserélő. Ez a hőcserélő alkalmas a téli száraz levegő párásítására, így nem alakul ki a lakásban túl száraz levegő. A legdrágább kiegészítő a talajhőcserélő. Mi határozottan a folyadék-levegő (SEWT) rendszer mellett tesszük le a voksunkat. A talajhőcserélő alkalmas a külső levegő nyári szárítására, részben a hűtésére. Télen előfűtőként funkcionál. A legtöbb kérdés az automatika elemekkel kapcsolatban merül fel. Zehnder ComfoAir Q gépek esetében ezek főleg kényelmi elemek, hiszen ezekben a gépekben van beépített kezelő-szabályozó. Javasoljuk az okostelefon használatát lehetővé tévő LAN-C modul megvásárlását kényelmi és szerviz okokból egyaránt.

Munkadíjak, beépítés ára

Németországban az élő munka költsége hosszú évek óta igen magas. Ez a tény arra ösztönzi a német gyártókat, hogy olyan termékeket fejlesszenek amik gyorsan-egyszerűen-biztonságosan szerelhetők. Ez az épületgépészetben általában igaz, legyen szó padlófűtésről vagy hővisszanyerős szellőztető rendszerről. Érdemes tehát a rendszer árat teljes egészéban mérlegelni, az alábbiak szerint:

 • anyag árak, szállítással
 • beszerelés költsége (munkadíj)
 • beüzemelés költsége
 • üzemeltetés költsége, garanciaidő

Ebben a cikkben nem tudjuk kifejteni, hogy az Ön épületébe mennyibe kerül a rendszer beszerelése. Durva becslés szerint ez az anyag árak 20-30% körül mozog, a könnyen szerelhető Zehnder rendszer esetében, beüzemeléssel együtt, utazási költség nélkül.

Mennyibe kerül Önnek, ha nincs hővisszanyerős szellőztető rendszere?

Igen, az is pénzébe kerül Önnek, ha nem fizet ki közel kétmillió forintot szellőztető rendszerre. Talán meglepő, de a hővisszanyerős rendszer ma már nem extra. Figyelembe kell vennie, hogy az egyes gépészeti (és szerkezeti) elemek kölcsönösen hatással vannak egymásra. Pl. ha automatikus árnyékolásra is költ, akkor kevesebbet kell költenie majd hűtésre. Ha nem költ redőnyökre, a pénzt erősebb hűtési rendszerre kell költenie. Ugyanez a helyzet a hővisszanyeréssel is. Nézzük pontosabban, hol takaríthat meg pénzt már a beruházás során:

 • Bukó-nyíló ablakok. Valóban mindenhol szükség van bukó-nyíló ablakra? Vagy lehet néhol (mindenhol?) fix ablak? Fix ablakokkal komoly százezreket spórolhat.
 • Fűtési rendszer. A fűtési rendszer akár fele akkora is lehet, ha magas hatásfokú hővisszanyerő rendszere van.
 • Hűtési rendszer. A hűtési rendszer is kisebb lehet, ha magas hatásfokú hővisszanyerő rendszere van. Hangsúlyosan javasoljuk az entalpia hőcserélő használatát.

... és a használat során is megtakaríthat

 • Alacsonyabb fűtési és hűtési költség. Az energia a házban marad. A magas minőségű hővisszanyerős rendszer akár tízszer annyi energiát is megtakarít, mint amennyit felhasznál!
 • Kevesebb takarítás. Az idő pénz. Nem kell annyit takarítania, ha a rossz levegőt a rendszer folyamatosan elszívja, helyére pedig friss (szűrt) levegő kerül.

Ha Önnek nem épít be hővisszanyerő rendszert, akkor többet kell fizetnie a fűtési és hűtési rendszerért más a beruházáskor, és az üzemeltetéskor is. Továbbá sokkal drágább nyitható ablakokat kell tennie mindenhova, pedig ezt a költséget is megtakaríthatná. Ezek a pénzben kifejezhető értékek. Van olyan költség is , ami pénzben nehezen kifejezhető:

Friss levegő = jobb életminőség, kevesebb betegség, hosszabb élet

A friss levegőről rengeteg írtunk, ezeket a cikkeket elolvashatja "A lakás levegője" menüpontban. Az is a hővisszanyerővel elérhető megtakarítás, ha a beteg gyerekek miatt nem öt napig kell táppénzen lennie, csak háromig. Igen, a friss levegővel ellátott lakásban egészségesebb az élet, erősebb az immunrendszer. Mennyit költ a család a pollenallergia elleni gyógyszerekre? Csökkentse le ezt a költséget, a lakás lehet pollenmentes is, ha nem ablaknyitással szellőztet! Előzze meg, hogy pár év múlva drága asztma elleni gyógyszerekre kelljen költenie!