szellozes info header2014

Magyar éghajlati körülmények között lakóépületekben a természetes szellőzés a padlásterek átszellőztetést jelenti. Lakóterek szellőztetése esetén an természetes szellőzés alatt az ablaknyitást lehet érteni, jobb esetben az épület homlokzatának irányába, rosszabb esetben egy belső szellőzőkakna irányába (többlakásos, többemeletes épületek).

termeszetes-szellozes
Nagyméretű épületek esetén szellőzőkürtők vagy tetőablakok nyitásával a nyáron átmelegedett belső levegő az éjszakai órákban hideg levegőre cserélhető. A magyarországinál melegebb éghajlatokon előfordul lakóépületi építészeti megoldás, ilyenkor egy épületbe inetgrált szellőző tornyon (kürtőn) keresztül távozik a lakás meleg levegője.

 

 

 

Ablaknyitás

Az ablaknyitás hátrányai:

 • Az ablakokon át cserélődő levegő mennyisége nem kontrollálható, a levegő mennyiségét az időjárási körülmények határozzák meg (a szélhatás). Egyszer tehát túl sok, máskor pedig túl kevés.
 • Az ablakokon át bejutó levegő hőmérséklete nem befolyásolható: télen túl alacsony, nyáron túl magas, ilyenkor huzamosabb ideig nem tartható nyitva.
 • Az ablakokon át bejutó levegő páratartalma nem befolyásolható: télen túl alacsony, nyáron túl magas.
 • A reggel-napközben-este végzett rövid kereszthuzat nem elegendő a jó minőségű levegő fenntartására. Az éjszakai alvás sem elképzelhető nyitott ablakok mellett (pl. télen, zajban, stb)
 • A nyitott ablakokkal a zaj nem zárható ki a lakásból.
 • A nyitott ablakokon keresztül por, pollen jut a lakásba.
 • A nyitott ablak biztonságtechnikai szempontból is kockázat.

ablaknyitas-szellozes
A "természetes" szellőzéssel bejutó hideg illetve meleg levegőt aktív gépészeti elemekkel kell felmelegíteni, esetleg lehűteni. Ez a többlet energia igény egy jól szigetelt épület esetén elérhi a határoló szerkezeteken át távozó hőenergia mennyiségét, tehát jelentős energia veszteségről van szó.

Más szavakkal: ha télen ablaknyitással szeretné lakását szellőztetni, akkor jobban ki kell nyitni a pénztárcát amikor megjön a fűtés számla (földgáz, áram, stb). Ha építkezik, akkor ezt a többlet energiaigényt nagy teljesítmény beépízésével kell kielégítenie, azaz többet kell gépészetre költenie!

Ablaknyitás = nagyobb teljesítmény igény (drábább gépészet) + drágább üzemeltetés

 

Velux GGL szellőztető tetőablak

A Velux GGL tetőtéri ablaka a korszerű szellőzési megoldás?
Rendben, belátom, hogy egy ablakgyártó már nehezen talál marketing eszközöket arra, hogy megkülönböztesse termékeit a többitől.
Ugyanakkor az a mesefolyam, amit a Velux a GGL terméke kapcsán előad, nálam kiverte a biztosítékot.
Tehát azt akarja eladni a Velux, hogy vegyek egy légbeeresztővel ellátott tetőtéri ablakot, és az megoldja az én friss levegővel kapcsolatos problémáim. Ha akarom, automatikával is nyitogathatom. Ha erre találnak palimadarat aki ezt beveszi, akkor a marketingest egyetemi tanárrá kell kinevezni, tripla fizetéssel.

A légbeeresztő (részszellőző) NEM ALKALMAS az alábbiakra, akkor sem ha Velux, akkor sem ha más gyártmány:

 •     nem képes a külső levegőt sem felmelegíteni, sem lehűteni
 •     nem képes a külső levegőt megszűrni sem a pollenektől, sem mástól
 •     nem képes szabályozott szellőztetésre, működését ugyanis a szélhatás befolyásolja
 •     nem képes a hirtelen felhalmozódott pára elvezetésére (pl. fürdőszoba)
 •     nem  képes a szagok elvezetésére (mellékhelyiség, konyha)
 •     nem képes a páratartalmat befolyásolni
 •     nem képes a külső zajforrásokat teljesen kizárni

Valójában semmilyen szellőzési problémát nem old meg. Éppen csak egy fokkal jobb, mintha semmi sem lenne. Átmenet a bukóra nyitott ablak és a teljesen csukott ablak között.

Félrevezetők azok a kijelentések, hogy
"az épületek éjszaka hatékonyan hűthetők" - csak az a kérdés, hogy a lakás mennyire van túlmelegedve, mennyi a külső hőmérséklet, és hogy egyáltalán nyitható-e az ablak (pollen, zaj, por, biztonság, stb).
"a tetőtéri ablakok egyidejű nyitásával keltett kereszthuzat kitűnő védelem a túlmelegedés ellen" - akkor is, ha kint éppen 32C° a levegő hőmérséklete???


Vegyek egy jó minőségű, jó hőszigetelésű ablakot, zárt állapotban engedjem be rajta a levegőt? Ha a Velux ezt elnevezi a tudományosan hangzó "háttérszellőzés" névvel, és melléteszi, hogy ez "természetes" szellőzés, akkor rögtön van egy jól eladható terméke. (?)

Ez lenne egy hatékony szellőzési mód?