Hővisszanyerő hőszivattyúval egybeépítve

Az aktív rekuperátor egy olyan berendezés, ahol egy szellőztetőgép (levegő-levegő hőcserélő) egy kompresszoros levegő-levegő hőszivattyúval van egybeépítve.

A kompakt hővisszanyerő képes a szellőző levegőt fűteni vagy hűteni, esetenként melegvizet előállítani

Lényeges különbség tehát a "hagyományos" hővisszanyerőkhöz képest, hogy a gép tartalmaz egy hőszivattyút is. A hőszivattyú hőforrása a kidobott levegő, és/vagy a friss levegő.

Alkalmazás

Ezek a gépek a 10 W/m2 hőigényű épületek gépészeti berendezései. Ezek azok az épületek amelyek kifűthetők azzal a teljesítménnyel, amit a komfort szellőzésben az épületekben mozgatunk (helyiségenként kb 25-45 m3/h, épületenként 250-350 m3/h). Ez a passzívház kategória, illetve a passzívház kategórián belül is egy szigorúbb határérték.

Néhány gyártmány egy dobozban tartalmaz egy hővisszanyerő gépet és egy hőszivattyút, ezek viszont képesek egymástól függetlenül is működni, illetve a hőszivattyú nem csak a levegőnek, hanem pl. a padlófűtés számára is leadhat hőenergiát. Ezek a modellek univerzálisan használhatók alacsony energiaigényű épületekben. Alkalmazásuk során a helyigényt kell főleg figyelembe venni.

Az Energetika 2020 Kft ilyen berendezésekkel nem foglalkozik, mi minden esetben a kompromisszum mentes, külön hőszivatttyú, külön szellőztetőgép kialakítást javasoljuk.