Ablakcsere és hőszigetelés

Ablakcsere utáni szellőzés problémák

Ablakcsere és hőszigetelés a két fő eleme a lakások, épületek energetikai felújításának. A felújítás után teljesül az elsődleges cél, a lakás energiafogyasztásának csökkenése. Emellett azonban egy új probléma is felmerül: a korábbi rossz ablakokon zárt állapotban is bejutó friss levegő teljesen megszűnik. Ahogy a meleg levegő nem jut ki (előny) úgy a friss levegő sem jut be (hátrány).

Levegő minőség és más problémák ablakcsere után

A lakásban képződő pára és CO2 a megfelelő szellőzés hiányában túlságosan felhalmozódik. Egy ablakcsere utáni lakásban a tökéletesen záródó ablakok miatt sokkal gyakoribb ablaknyitásra lenne szükség. A reggeli felkelés utáni 5 perc és az esti lefekvés előtti 5 perc ablaknyitás édeskevés.Folyamatos légcsere hiányában az alábbi folyamatok indulnak el:

  • a páratartalom megnő a lakásban, ez kedvez a kórokozók elszaporodásának, és a komfortérzet is rosszabb (fülledt levegő)
  • a páratartalom a hideg felületeken kicsapódik, ezen a felületen penészgomba kezd kialakulni (pl. falsarok)
  • a lakók által kibocsátott CO2 felhalmozódik, a CO2 magas szintje fáradtság érzetet, fejfájást okoz
  • a lakásba épített anyagokból, tárgyakból származó vegyi anyagok szintje felhalmozódik, ez hosszú távon akár daganatos betegséget is okozhat (VOC gázok)

A levegő minőség hatalmas témakör, amiről itt olvashat további részleteket:

Megoldások

Fenti problémák megelőzésére, kezelésre három alapvető műszaki megoldás létezik:

Ablakba épített légbevezetők és elszívó ventilátor(ok)

Az ablak gyártója az ablakba légbevezetőt épít, ezen keresztül jut be a friss levegő a szobába. A levegő mennyiségét vagy a fürdőszobába épített páratartalom szintre emelkedő fordulatszámú ventilátor, vagy maga a légbevezető szabályozza. Erről a megoldásról itt olvashat részletesebben: lakásszellőzés elszívó ventilátor és légbevezető segítségével

Az ablakba utólagosan is beépíthető, illetve léteznek falba épített légbevezető típusok is. Figyelem, a gáztűzhely vagy a gázkazán miatt kötelezően beépített légbevezető nem lakásszellőztető megoldás! Egyetlen légbevezető a fent felsorolt problémák közül egyet sem old meg!

Felmerül persze a kérdés, hogy mi értelme "lyukat vágni" a drága és kiváló hőszigetelésű ablakra... Mennyivel jobb megoldás ez, mint a régi, nem tökéletesen záródó ablak?

Hővisszanyerés, helyiségenként

Néhány gyártó kínál olyan falba épített kisventilátort, amely egyetlen helyiség hővisszanyerős szellőzését képes megoldani.

Hővisszanyerés központi géppel (rekuperátor)

A legjobb, és egyben legköltségesebb megoldás a hővisszanyerő gép beszerelése, amely minden lakóhelyiséget ellát friss levegővel, illetve minden vizes helyiségből eltávolítja a párás levegőt. A honlapon erről a megoldásról találja a legtöbb információt.

 

 

 

 

 

 

 

A lakásban a megfelelő levegő minőség az ablak nyitásával nem megoldható, több okból:

  • az ablak nem nyitható zajos környezetben, forgalmas utca mellett
  • az ablak nem nyitható poros környezetben (több takarítás)
  • az ablak nem nyitható nagy hidegben (kimegy a meleg levegő)
  • az ablak nem nyitható nagy melegben (bejön a meleg levegő)
  • az ablak nem nyitható nagy szélben (huzatérzet)