Széndioxid és VOC

A szén-dioxid a levegőben is természetes módon megtalálható. Alacsony koncentrációban egészségre nem ártalmas, városi környezetben jellemző szintje 350-400 ppm, tisztább környezetben 300-350 ppm.

Mivel a kilélegzett levegőnek magasabb a CO2 koncentrációja, mint a friss levegőnek, ezért a szellőzés elmaradása miatt a zárt terekben a CO2 szintje nőni kezd, és a CO2 szint meghaladhatja a 3000 ppm értéket.Az egészséges levegő CO2 tartalmára Max fon Pettenkofer a XIX században végzett először kutatásokat, ő a jó levegő határértékét 1000 ppm-ben határozta meg, azóta ezt a határétéket Pettenkoffer féle számként emlegetik. Számos vizsgálat támasztja alá, hogy magas CO2 szint esetén a koncentrálóképesség csökken (irodai munkakörnyezetben a németországi előírás 3500 ppm). Magasabb értékek esetén fejfájás, rossz közérzet tünetek jelentkeznek.

Pihentetően alszik?


pihenteto alvas-co2-szint
Lakásokban a széndioxid szintje 1500 ppm értékig nevezhető jónak. E feletti érték már nem megengedhető, a köznyelv ezt nevezi állott levegőnek, rossz levegőnek, áporodott levegőnek. Elképzelhető, hogy amennyiben Ön nem jól alszik, nem ébred kipihenten, akkor a hálószobája nem kellőképp szellőztetett, a  CO2 szint magas, 1500 ppm feletti. Sem a téli, sem a nyári időszakban nem aludhat nyitott ablak mellett, hiszen ez jelentős energia pazarlással járna. (Az ablaknyitással járó egyéb problémákról itt írtunk: ablaknyitás) A megfelelő széndioxid szintet csak automatikusan működő gépi szellőzés tudja biztosítani. A korszerű gépek szellőztetési intenzitása szabályozható CO2 szintre, egy CO2 érzékelő beszerelésével.

Mindig friss levegő

A magas széndioxid szint nem jelent azonnali veszélyt az egészségre. A fő tünetek a bágyadtságban, álmosságban, koncentráció zavarban, rossz minőségű alvásban merülnek ki.  Ilyen levegőjű lakásban rossz élni, és hosszú távon már kimutatható az immunrendszerre, és az idegrendszerre gyakorolt káros hatás. Vásárlóink visszajelzési szerint hatalmas javulást jelentett életminőségükben, mióta szobájukban mindig friss a levegő. Külföldi kutatások szerint ez a minőségi javulás az élehossz kitolódását is eredményezi. Friss levegő = jobb, és hosszabb élet.

Szénmonoxid vagy széndioxid?

Ne keverje a kettőt! Míg a szénmonoxid kis koncentrációban azonnal öl, a széndioxid csak extrém nagy koncentrációban jelent közvetlen életveszélyt. A szénmonoxid riasztó nem ad információt arról, hogy milyen friss a levegő a szobában. 

VOC (Volatile Organic Compounds) gázok

A VOC egy olyan kevert levegőminőség mutató, ami többféle, szerves vegyület alkot. Magyarul legjobban az "illékony szerves elegyek" szavakkal lehetne fordítani. A VOC gázok forrása biológiai vagy mesterséges lehet:

  •     cigarettafüst
  •     festékek, lakkok, ragasztók
  •     műanyagok szervez oldószereinek kipárolgása (pl. műanyag játékok)
  •     formaldehidek, elsősorban bútorzatból, parkettából , belsőépítészeti fa-anyagokból
  •     sütés során olajból felszabaduló formaldehidek
  •     háztartási tisztítószerek, kozmetikumok

A magas VOC szint az egyik okozója a "Sick Buildink Syndrome" = beteg épület jelennség tünetegyüttesnek. Huzamosabb ideig olyan térben tartózkodni, ahol az ilyen anyagok koncentrációja magas, az egészségre súlyosan káros lehet, egyes anyagok rákkeltő hatásúak. A probléma nem csak az irodai környezetben ismert, hanem lakóépületekben is odafigyelést igényel. Megfelelő szellőzéssel a kockázati tényező minimumra csökkenthető. A megfelelő szellőzés szabályozott, gépi szellőzést jelent. Kapható VOC érzékelő, amely a VOC szint függvényében vezérelheti a szellőzést (lakóépületek esetén kevésbé jellemző műszaki megoldás).

 

Ajánlott cikk: http://divany.hu/lajfhekk/2017/03/10/tippek_hogy_ne_fulladjon_meg_a_lakasban/