Pollen és atka

Magyarországon közel egymillió allergiás beteg él, a leggyakoribb allergia a pollen allergia (szénanátha) és a házipor allergia (ami valójában az poratka ürülékére adott allergiás reakció). Cikkünkben szeretnénk körbejárni, hogy ezek hogyan függnek össze a lakás szellőzésével, és a többi lakás levegő minőség jellemzővel.

Pollenmentes lakás

Sok esetben olvasható különböző orvosi tanácsokban, hogy lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban, amikor sok a pollen a levegőben. Sajnos a lakást nem foghatjuk fel egy környezetétől teljesen elhatárolódó tengeralattjáróként. Ha ablakon keresztül szellőztetünk, akkor rengeteg pollen kerül a friss levegővel együtt a lakásba. Ha nem szellőztetünk eleget, akkor más, egészségre káros anyagok feldúsulásával kell számolni (ahogy erről a többi "A lakás levegője" cikkben részletesen írtunk). Akkor melyik ujjunkat harapjuk meg? Egyiket sem, hiszen hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítésével a lakás is pollenmentes lehet, mindig friss levegővel ellátva.

Pollenszűrő lakásba

zehnder szuro cw320f7
Gépi szellőzés esetén a pollenek egyszerűen szűrhetők. A lakásban friss levegő lesz, pollenek nélkül. A szellőztető rendszer különböző lehetőségeket ad pollenszűrő elhelyezésére (a képen: Zehnder F7 pollenszűrő Comfowell szűrődobozba). A hővisszanyerő gép szempontjából a pollenszűrők extra légellenállást jelentenek. Éredemes a megnövekedett szűrő ellenállással már a tervezés fázisában kalkulálni.

Itt jegyezzük meg, hogy az egyhelyiséges hővisszanyerő szellőztető gépek olcsóbb és népesebb csoportját jelentő egyventilátoros-kerámiabetétes típusok nem láthatók el pollenszűrővel. Ennek az az oka, hogy ezekbe olyan ún. axiális ventilátorokat szerelnek, amik olcsók ugyan, de minimális légellenállást képesek csak legyőzni. Az ilyen gépekbe helyezhető szűrő csak durvább szűrő (általában G4 finomságú), polleneket nem szűr.

Pollenszűrő a kétventilátoros Zehnder típusokba szerelhetők, mert ezek radiál ventilátorokkal vannak ellátva, ezeknek nem okoz problémát egy erős szövetű pollenszűrő.

A légtisztító berendezésekről

Kaphatók olyan berendezések, amelyek szagokat semlegesítenek, baktériumokat ölnek és polleneket szűrnek ki a levegőből, ezek a légtisztító gépek. Nem vitatjuk az ilyen gépek hasznosságát bizonyos esetekben, biztosan nagy segítség pollenallergiásoknak. Szeretnénk viszont kiemelni, mi a lényegi különbség a két megoldás között:

Pollenek és egyéb lebegő anyagok szűrése

  • A légtisztító szűri a lakás levegőjét, és összegyűjti a polleneket, porszemeket és minden lebegő anyagot. Ablaknyitással  viszont újabb pollen és por jut a szobába.
  • A hővisszanyerős szellőztető nem engedi a lakásba jutni a polleneket. Friss levegő ablaknyitás és pollenek nélkül!

Vírusok, baktériumok

  • A légtisztító megöli a lakásban elszaporodott baktériumokat és vírusokat
  • A hővisszanyerős szellőztető megakadályozza a magas páratartalom kialakulását, ami a melegágya a baktériumok és vírusok elszaporodásának. A belső rossz levegőt folyamatosan elszívja, helyére friss külső levegőt juttat.

Szagok

  • A légtisztítóba szerelt aktív szén filter magába zárja a szagokat.
  • A kívülről érkező szagokat a szellőztető rendszerbe épített aktívszén filter zárja magába. A bent keletkezett rossz szagokat folyamatosan elszívja, helyére friss külső levegőt juttat.

Szén-dioxid

  • A lakásban feldúsuló CO2 -vel a légtisztító nem tud mit kezdeni. A CO2 szint magasra szökik, és jelentkeznek a kellemetlen tünetek. Cikkünk a szén-dioxidról: a lakás egészséges széndioxid szintje
  • A szellőztető rendszer a lakásban felhalozódó széndioxidod folyamatosan elszívja, helyére friss külső levegőt juttat.

Pára és penész

  • A legnagyobb ellenség a lakásban a magas páratartalom. erről rengeteget írtunk itt: lakás páratartalom. Ez ellen a légtisztító hatástalan.
  • A szellőztető rendszer a lakásban felhalozódó párát folyamatosan elszívja, helyére friss külső levegőt juttat. Mivel a pára nem marad a lakásban, a penész nem tud kialakulni!

 Porallergia (poratka ürülék allergia)

poratka és lakásszellőzés p2
 A lakásunkban szinte biztosan él több-kevesebb atka. Ha ezek elszaporodnak, és a lakás szellőzése nem kellően megoldott, akkor a  poratka levegőbe került száradt, széttöredezett ürüléke allergén reakciókat válthat ki az arra érzékenyekből. A poratkák szaporodása nagymértékben függ a lakás páratartalmától. Ha a lakás párás, akkor a poratkák jól érzik magukat... Ezért is különösen fontos a megfelelő gépi automatizált szellőztetés, az ötletszerű ablaknyitogatás helyett. A gép szellőzés nem engedi a pára felhalmozódását, ezzel elejét veszi a penészgomba, a poratka és más vírusok, baktériumok elszaporodásának.

A képen: borjú nagyságúra nőtt emberevő poratkák... oké, csak vicceltünk