Pára és penészedés

Allergiát okozó Alternaria gombaspórák Allergiát okozó Alternaria gombaspórák

A penész kialakulásához két tényező feltétlen szükséges: nedvesség és hideg falfelület. A múlt században épült magyar épületek többségében a falakban megjelenő nedvesség a talajból származik, e jelenséggel e cikk nem foglalkozik.

Ennek megoldása nem elsősorban a szellőzés feladata. Ebben a cikkben a lakók normális életviteléből származó páratartalom kezelésével, illetve az ebből adódó penészesedés megakadályozásával, eltűntetésével foglalkozunk. Ezek a problémák teljesen új lakás esetén is megjelennek, ha a szellőzési kérdéseket a tervező-kivitelező elhanyagolta. Másik gyakori problémakör az ablakcsere utáni penészedés.

Mennyi párát termel egy család?

Lássuk, mik a legnagyobb pára termelő tevékenységek:

 1. zuhanyozás
 2. padló nedves takarítása, felmosás
 3. fürdés kádban
 4. főzés, ruhaszárítás

Fentiekhez tartozhat még a gáztűzhely vagy bármilyen más ún. nyitott égésterű gázkészülék működése, amely szintén nagyon jelentős páraterheléssel jár. Kisebb, de nem elhanyagolható a párakibocsátása a lakás növényeinek, illetve a lakásban tartozkodó embereknek is légzé, izzadás). Minden páraforrást figyelembe véve, egy négytagú család akár 15-20 liter párát is termel naponta.

Mi történik ekkora páramennyiséggel?

Lélegző fal nincs! A falszerkezeten keresztül a lakásban képződő párának kb. 2-3%-a távozik, az időjárási körülményektől függően, függetlenül attól, hogy milyen típusú homlokzati szigetelést alkalmazunk. A párát vagy a nyitott ablakokon át engedjük ki (részletesen leírjuk, hogy ez miért nem működik: ablaknyitás hátrányai), vagy gép szellőzést alkalmazunk, vagy szenvedünk a felhalozódó pára hatásaitól, pl. a penészedéstől. Az Energetika 2020 Kft szakterülete a gépi szellőzés, ezen belül is főleg a hővisszanyerős szellőztető rendszerek tervezése, kivitelezése. De maradjunk a penésznél.

Penészedés a falsarokban

Ahogy korábban említettük, a penész megjelenéséhez még egy tényező szükséges, ez a hideg falfelület. Hideg falfelület tervezési és kivitelezési hibákból származik, tipikusan ilyenek:

 • rosszul beépített ablak
 • épületszerkezetek találkozásának hanyag kivitelezése (pl. födém- tartófal)
 • geometriai hőhidakból adódó hidegebb felületi részek (ez egy építészeti szakszó, részletesebb kifejtése pl. a Wikipedián)
 • elégtelen hőszigetelés a homlokzaton, a födémen vagy a talajon fekvő padlózaton

... illetve a hideg falfelület oka lehet egyszerűen az elégtelen fűtés is. A fűtetlen szobában a penész könnyebben jelenik meg!

Penészedés egyéb forrásból

A penészgombák spórái mindenhol megtalálhatók, az a kérdés, hogy hol indulnak szaporodásnak. Az előbb említett falako, falsarkokban megjelenő penészen kívül, a lakás levegőjét szennyezhetik más forrásból származó gombaspórák is:

 1. a külső környezetből, ha az ablakhoz közel penészes betegséggel fertőzött növény, vagy komposztáló (!) van
 2. a légcsatorna rendszerből, ha a szűrők elhanyagoltak, vagy a légcsatorna rossz minőségű, nem takarítható maradéktalanul

A penészgomba hatása

A penészgomba spórája agresszív allergén anyag.  Rossz hírünk van: a penészgomba sokszor nem látható, vagy azért mert olyan helyen alakul ki (álmennyezet fölött, bútor mögött), vagy azért mert olyan gombafaj szaporodik el, ami nehezen vehető észre. A levegőben lévő penészgombák száma és pontos faja meghatározható, Magyarországon is létezik néhány ilyen vállalkozás amelyik nyújt ilyen szolgáltatást.

A különböző fajú penészgombák különböző módon rongálják egészségünket, íme néhány példa:

Stachybotrys chartarum

Ez a fekete penészgomba, az egyik leggyakoribb faj. Mérgező anyagot mycotoxint termel, és ez megtámadja a tüdőt, az immunrendszert, és az idegrendszert. Az asztma kialakulásáért is felelőssé tehető.

Cladosporium

Zöldes, barnás vagy fekete színű telepeket képző faj. Myxotoxint nem termel, betegséget ritkán okoz, de jelenléte allergia kialakulásához és súlyosbodásához vezet.

 Penicillium

 E család egyes tagjai szintén myrgező mycotoxinokat termelnek, és megbetegítik a légzőszerveket.

Aspergillus

Az aspergillosis nevű betegség okozója, a gomba az orr melléküregetben vagy a tüdőben szaporodik. Sérült immunrendszerű személyeknél a halálozási arány 30-80%.

Ha még többet szeretne megtudni a penészesedés élettani hatásairól itt olvashat többet: http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/19978/peneszgomba-allergia-okai-es-tunetei

Penészedés a szűrőkben és a légtechnikai rendszerben

 A penészgombák spórái mindenhol megtalálhatók, de csak ott indulnak szaporodásnak ahol arra kedvező feltételeket találnak. A cikk első felében a falakon megjelenő penészedéssel foglalkoztunk. Van egy másik, rejtett, potenciális szaporodási helye is a penészgombáknak? ez a rossz minőségű, vagy elhanyagolt légtechnika rendszer.

Szűrőcsere!!!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a hővisszanyerő gépek szűrői időnként tisztítani, illetve cserélni KELL! Az elhanyagolt szűrőben rengeteg por halmozódik fel, ezek a gombák, baktériumok és egyéb mikororganizmusok számára kiváló táptalaj. Képzeljük el, hogy a lakásba bejuttatot friss levegő ezen a "tenyészeten" keresztül jut be.

Vegye komolyan a szűrő karbantartást, és minimum negyedévente takarítsa a hővisszanyerő gép szűrőit! Cserélje ki a szűrőket 6-10 hónaponta, attól függően, milyen poros környezetben lakik.

A légcsatorna higiéniája

A légcsatorna rendszerben is megakadhat és felgyűlhet finompor. Különösen érzékeny helyek az idomok és légcsatornák csatlakozási pontjai, és a légcsatornák belső felületének redői, repedései. Ennek a témának külön cikket szenteltünk itt: antibakteriális légcsatorna avagy mitől lesz higiénikus a szellőztető rendszer

A magas páratartalom további káros hatásai

A cikk végén szeretnénk még kitérni arra, hogy a magas páratartalom milyen egyéb problémákat okoz. Ha a lakás levegője túl nedves, akkor az kiváló feltételt jelent az összes biológiai szennyező elszaporodásának, úgymint:

 • magas páratartalomban a vírusok, baktériumok gyorsabban szaporodnak
 • magas páratartalomban a poratkák gyorsabban szaporodnak

Az egyetlen megbízható megoldás a páratartalom ellen a gépi (ventilátoros) szellőzés kialakítása a lakásban. Tekintse át a lehetséges megoldásokat itt: szellőzés műszaki megoldások