Levegő szűrők a szellőztető rendszerben

Szellőztetőgép szűrők (Zehnder ComfoAir Q) Szellőztetőgép szűrők (Zehnder ComfoAir Q)

Alapvető fontosságú, hogy a gép szűrője ne legyen nagyon elpiszkolódva. A szűrő karbantartása nagyon fontos nem csak a gép élettartama, hanem a lakók élettartamának szempontjából is!

A legnagyobb veszélyt az elhanyagolt szűrőben elszaporodó gombák, és baktériumok jelentik

A nálunk megforduló ügyfelek sok esetben élénken érdeklődnek a légcsatorna és egyéb rendszerelemek higiéniai kérdései iránt. Ez egy érdekes téma, de a higiéniai és egészségügyi kérdésekre érzékenyebbek érdeklődésének a fókuszát inkább az szűrővel kapcsolatos kérdésekre irányítjuk, mert a levegő szűrő állapota a legfontosabb. Ha a szűrőt nem takarítják, idővel nem cserélik, akkor a szűrő túltelítődik porral (és minden egyéb szennyezővel), és ez a közeg kiváló táptalaja a gombáknak és egyéb allergiát okozó biológiai szennyezőknek. A levegőszűrőt karbantartani és cserélni kell, ha ez nem történik meg, akkor a szellőztető rendszer nem tudja ellátni a feladatát! Sajnos sok ügyfelünk, akik a konzultációs beszélgetésen még igen aktívan kérdeznek a higiéniai kérdésekkel kapcsolatban, a beépítés után már korántsem ilyen buzgalommal figyelik a szűrők állapotát... 

Szűrőosztályok

A komfortszellőzésben (lakótér szellőzésben) használt szűrőket az EN779 jelű szabvány szerint illetve 2017-től az ISO 16890 előírás sorolja kategóriákba. A szűrőosztályokról szóló cikkünk itt olvasható: ISO 16890 szűrőosztályok

 Szűrők elhelyezése a szellőztető rendszerben

A minimum: szűrők a hővisszanyerő gépben

uj comfoair q szurok e2020 p2A hővisszanyerőben két szűrő található, az egyik a gépbe érkező külső levegőt szűri (ez a friss levegő szűrő), a másik a lakásból érkező elhasznált levegőt szűri, mielőtt a gépbe érne. Előbbinek a gép hőcserélőjének a megóvásán túl komfort és higiéniai szerepe van, az utóbbi kizárólag a gép védelme miatt van beépítve. A legtöbb gyártó G4 finomságú szűrőkkel kínálja a gépeit. Ennél finomabb, akár a pollenszemeket is összegyűjtő, F7 finomságú szűrő általában külön vásárolható a gépekhez.

 

 

Extra nagy felületű finomszűrők a friss levegő ágban

zehnder szuro cw320f7Lehetőség van a levegő további szűrésére, a friss levegő ágba épített szűrődoboz és nagy felületű szűrő beszerelésével. Ilyen szűrők jellemzően F7 és F9 típusokban rendelhetők.

 a képen: Zehnder pollenszűrő (CW-F típusú szűrődobozba helyezhető)

 

 

 

 

Szűrők az elszívási pontokon

zehnder szuro elszivas p2Lehetőség van az elszívási pontokban is szűrő elhelyezésére, ezek a szűrők a légcsatornát védik az elpiszkolódástól.

a képen: Zehnder szűrősapka rácshoz, elszívó szelephez

 Kisfilm a szűrő cseréjéről

  

 

Egy speciális eset: szénszűrő a külső szagok ellen

zeh aktivszen990323605 p2Előfordulhat, hogy a lakás környezetében valamilyen kellemetlen szag gyakran fordul elp, ez gyakorta a szomszédság kazánjából származó füstszag. Lehetséges e szagok semlegesítése aktívszénnel, mert az aktív szén képes ezeket a szagokat magába zárni.

a képen: Zehnder aktívszén szűrő (CW-F szűrődobozba helyezhető)

 

A szellőztető rendszer szűrőinek karbantartása

A hővisszanyerőben elhelyezett szűrők

A komolyabb tudású hővisszanyerő gépek kijelzik amikor a szűrő karbantartásra szorul. Ez a jelzés megjelenhet a gép saját kijelzőjén, akár a gép lakótérben elhelyezett kijelző-kezelőjén, e akár okostelefonon is. A legtöbb gyári ajánlás szerint a szűrő porszívóval kétszer takarítható, harmadik alkalommal új szűrőt kell beépíteni.  A szűrő cseréjét a lakó végzi, a komolyabb tudású gépeken ez gyors és minden hibalehetőséget kizáró művelet, nem több mint egy perc. A régi szűrő nagyon sok piszkot tart magában, csak zárt csomagolásban dobja a háztartási hulladékba.

A szellőztető rendszer többi szűrője

A rendszer többi szűrőjét időnként ellenőrizni kell, ha szükséges akkor porszívózni illetve cserélni szükséges.

Szűrő rendelés, csereszűrők

A legegyszerűbb módon webáruházunkból rendelheti meg szűrőjét. Ha ügyfelünk, akkor jelölje be a "visszatérő vásárló vagyok" menüpontot a kedvezményes árért. webaruhaz energetika 2020

Ha bizonytalan, pontosan melyik szűrőt kell megrendelnie, keressen minket!

Légcsatorna tisztítás

A legnagyobb körültekintéssel végzett szűrőcserék esetén is, néhány év után esedékessé válhat a légcsatorna rendszer teljes takarítása. Ezt a műveletet a hővisszanyerő gép nagytakarításával együtt szoktuk elvégezni. Ez egy szervizes feladat, amit a Zehnder tisztító eszközével végzünk, ügyfeleink megrendelésére. Erről itt olvashat többet: karbantartás, tisztítás

... és végül egy figyelmeztetés

A finomabb szűrők, és az aktívszén szűrő is jelentős akadályt jelent az áramló levegő számára. A gép ventilátorainak ezt az akadályt le kell győzniük, ehhez pedig magasabb fordulatszámon kell működniük. Egy helyesen méretezett hővisszanyerő gép ventilátora kb. 60-70% fordulatszám tartományban üzemel, ekkor optimális a levegő mennyiség, a zajszint és az elektromos fogyasztás. Ha a lakó úgy dönt, hogy szellőztető rendszerét utólagosan szűrőkkel látja el, felmerülhet annak a veszélye, hogy a korábban kisebb ellenállásra kiválasztott szellőztetőgép már csak 90% vagy nagyobb fordulaton képes legyőzni a szűrők miatt megnövekedett ellenállást. Ez nagyobb zajszinthez és nagyobb fogyasztást eredményez!

Jótanács: már a tervezés során gondoljon a szűrőkre is, hogy a megfelelő méretű hőviszanyerő gép kerüljön felszerelésre!